top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Maroon 5 ontdekte de strandmuzikant van Tel Aviv


Coral Bismuth. Foto via Facebook


Toen Maroon 5 afgelopen mei in Israël optrad, bracht zanger Adam Levine een onbekende artiest het podium op om de hit van de band "Sunday Mornings" met hem te zingen voor een publiek van 70.000 in het Yarkon Park in Tel Aviv.


Hij introduceerde haar als "Die straatmuzikant die niet wist dat ik bij haar zou komen kloppen en haar met ons zou laten spelen."


Levine beschreef hoe de stem van Coral Bismuth omhoogkwam naar het balkon van zijn hotel met uitzicht op Frishman Beach in Tel Aviv.In de straat onder Levines hotel speelde Bismuth covers zoals ze de afgelopen vier jaar elke zaterdag heeft gedaan. Haar veelzijdige repertoire reikt van folk tot R&B en soul.


Levine herinnerde zich dat ze 'uren speelde, en ik kon er geen genoeg van krijgen, zo'n soulvolle, mooie stem. En toen begon ze een van onze liedjes te spelen, 'Sunday Morning', en dat maakte ze af. Dus ik vroeg haar om te komen optreden.”


"Hij heeft me gefilmd en op zijn Instagram-verhaal gezet", legt Bismuth aan ISRAEL21C uit. "Hij nodigde me via Instagram uit om die avond [bij het Maroon 5-concert] met hem te verschijnen."Van het vinden van zichzelf op dat podium: "Er zijn echt geen woorden om dat moment te beschrijven", zegt ze. "Het was alsof je grenzen doorbrak."


Ze bracht de eerste paar coupletten van "Sunday Morning" solo uit, terwijl Levine haar in de schijnwerpers zette voordat ze meedeed.


"Ik voelde dat veel mensen werden geïnspireerd door mijn verhaal", zegt Bismuth.


“Het raakte hen dat als je gelooft met heel je hart, met liefde, en je je best doet; uiteindelijk besteedt het Universum aandacht aan jou. Er gebeurt iets. Sommigen noemen het een kwantumsprong. Voor mij was het een droom die uitkwam. De wind genoot van mijn gebeden.”


'De stem'

Bismuth's eerste publieke optreden was op 16-jarige leeftijd in de realityshow 'The Voice'. Toch had ze er tot een jaar eerder niet eens van gedroomd muzikant te worden.


Het begon allemaal omdat er thuis een klassieke gitaar stond. Op een dag pakte ze het op en begon te spelen.


“Vanaf het allereerste moment dat ik begon te tokkelen, dacht ik: 'Ik heb dit.' Het was gemakkelijk om te leren spelen." Haar belangrijkste invloeden zijn John Mayer, The Beatles, Jimi Hendrix, Tom Lynch, Lianne La Havas en Beyonce.


Haar vader stimuleerde haar om te blijven oefenen, door te beloven haar de zwarte akoestische gitaar te geven die ze op het oog had.


Ze heeft nooit officieel muziek gestudeerd, behalve privé-gitaar- en zanglessen.


Het zingen kwam na de gitaar.


“Mijn instelling is dat ik leer wat ik moet weten, maar niet op een geïnstitutionaliseerde manier. Ik heb de neiging om te leren op een 'need-to-know'-basis. Zo heb ik ook muziek leren schrijven. Ik heb altijd het gevoel dat ik op de school van mijn leven zit', zegt Bismuth.


"Ik was verliefd op spelen, en toen begon ik mezelf te begeleiden met zang, om de muziek te horen."


Ze uploadde video's van zichzelf naar YouTube en werd opgemerkt en benaderd door producenten van 'The Voice'.


“Ik bevond me op een groot podium en kreeg een echte boost van alle kracht en energie die uitging van het publiek, het klappen; het deed me beseffen dat ik hier echt van hou.”


Bismuth bracht haar eerste album uit binnen twee jaar na haar optreden op "The Voice", op 18-jarige leeftijd, met de hulp van haar ouders.


Straatmuziek ontdekken

Op haar 21ste verhuisde ze naar Tel Aviv om zich muzikaal te ontwikkelen. Maar binnen twee maanden leidde een spontane uitnodiging ertoe dat ze een Canadese bevriende musicus vergezelt door de straten van Italië.


“Ik ontdekte voor het eerst de optredens van straatmuzikanten! Ik heb de magie ervaren”, glundert ze.


Coral Bismuth presteert op het strand in Tel Aviv. Foto door Manu Greenspan via ISRAEL21C


Europa was een keerpunt voor Bismuth. In het begin hielp ze haar vriend, maar op een gegeven moment zegt ze: ik heb het eindelijk "begrepen".


“Ik begreep dat ik mijn huis kon verlaten, gewoon de straat op kon gaan, en toch gewoon kon doen wat ik thuis doe, namelijk spelen en zingen, en er echt geld mee verdienen, en contact maken met mensen en een soort van wiel van energie in de straat.


“Het raakte me echt en ontroerde me en ik voelde dat ik op een bepaalde manier de matrix had kunnen verlaten. Ik hoefde niet meer als serveerster of iets dergelijks te werken. Ik heb gewoon mijn muziek gemaakt.”


Na zes maanden kwam Bismut terug naar Israël, "vol van deze energie, klaar om het te verspreiden."


Een pionier in Israël

Vier jaar later geeft ze drie keer per week drie uur durende straatoptredens door het hele land “van Eilat tot Tzfat”. Ze moedigt andere potentiële straatmuzikanten aan om 'te gaan spelen'.Die "onvergetelijke nacht - uniek" in mei op het podium met Maroon 5, Bismuth had het gevoel dat alles wat ze ooit had gedaan tot dat moment, "al die uren op straat", de weg was om zichzelf vooraan te zien optreden van 70.000 mensen.


"En het coole eraan", zegt ze: "Ik stond op het punt een album uit te brengen en moest het publiceren. Het is alsof het Universum hoorde dat ik mensen nodig had om te weten dat er een album uitkwam en me een platform van 70.000 gaf!”


Voorafgaand aan het serendipiteuze evenement in mei had de singer-songwriter ook haar eerste concert geboekt in de iconische Barby-club voor juli.


Voorafgaand aan de show stelde ze haar eigen band samen: Nadav Luzia op drums en productie; Yair Ofir op bas; Eran Goldberg op keyboard en zang; en Igal Kadosh op gitaar en zang.


"Optreden in de Barby was geweldig", zei ze. “Het was super ontroerend om op mijn eigen podium te staan, met licht en mensen en geklap. Ik moest zelfs huilen tijdens het optreden.”


Zonnebloemen


Bij haar straatconcerten heeft Bismuth een emmer zonnebloemen met een bord waarop staat: "Zonnebloemen: neem en geef zoveel als je kunt. Als je niet kunt geven, neem dan gerust.”


Zonnebloemen staan ​​symbool voor Bismuth, die haar publiek graag iets tastbaars aanbiedt om mee naar huis te nemen.


“Zonnebloemen leven van de zon en draaien hun gezicht ernaartoe. Soms voel ik me tijdens het optreden als de zon die op zonnebloemen schijnt. En soms, als ik een moeilijkere dag heb en ik kies er toch voor om uit te gaan en op te treden, voel ik me een van de zonnebloemen, genietend van en gesterkt door de kracht van mijn publiek.”


Ze adviseert dat mensen hun hart moeten volgen.


“Als je ergens in gelooft, sta er dan achter. Sta er volledig achter. Als een persoon zich ergens voor inzet, zal het Universum naar je toe komen. Als die energie eruit komt, komt het ook weer bij je terug.”
130 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page