top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Matan Znati, 23: Feestganger stierf terwijl hij zijn vriendin beschermde, vermoord door Hamas terroristen

Foto via Times of Israel


Opnieuw een artikel uit de Times of Israel serie Those Who We Have Lost


Matan Znati, 23, uit Dimona, werd dodelijk gewond door Hamas-terroristen op het Supernova-muziekfestival op 7 oktober, en stierf een dag later aan zijn verwondingen.


Zijn familie zei dat hij en zijn vrienden tot de eersten behoorden die het toneel van het feest ontvluchtten toen de raketten begonnen, maar dat hun auto in een hinderlaag werd gelokt door een groep Hamas-terroristen. Matan beschermde zijn vriendin met zijn lichaam tegen de schietpartij, en ze raakte gewond maar overleefde. Matan raakte dodelijk gewond en tegen de tijd dat hij voor behandeling naar het ziekenhuis werd gebracht, was het te laat om hem te redden, zelfs na een spoedoperatie.


Zijn vriend, Bar Zohar , werd ook gedood tijdens de rave.


Matan laat zijn ouders, Yoni en Tami, en zijn jongere broers en zussen, Amit, Ron en Omer achter.


Zijn familie zei dat hij onlangs was teruggekeerd van een jaarlange reis naar het buitenland, en hoopte binnenkort programmeren aan het Technion te gaan studeren.


Zijn zus Omer zei dat ze dankbaar was dat de familie de kans kreeg om afscheid te nemen: “Ik ben dankbaar dat ik het voorrecht heb gehad om bij hem te zijn in zijn laatste momenten, en dat we een graf hebben en om hem kunnen rouwen”, vertelde ze. Israël Hayom. “Hij was een kind van goud dat de wereld stormenderhand wilde veroveren. Ik probeer sterk te zijn.”

“Matans enige zonde was het vieren op een vredesfestival in het land Israël, bij de Supernova”, vertelde zijn vader, Yoni, aan een plaatselijke nieuwssite in Beersheba.


Yoni zei dat Matan tijdens zijn verplichte militaire dienst in een gevechtseenheid aan de noordgrens diende: “Hij beëindigde zijn dienst uitstekend en was de trots van al zijn commandanten. Na zijn legerdienst werkte en spaarde hij geld om zijn doel, de wereld rondreizen, te bereiken.”


Zijn vader zei dat Matan in augustus 2022 vertrok voor een reis van 14 maanden door Zuid-Amerika, en dat hij de laatste maand met hem meeging naar het Caribisch gebied, waar ze snorkelden, kitesurften en genoten van hun tijd samen. Matan was slechts een paar weken voordat hij werd vermoord naar Israël teruggekeerd.


Zijn moeder, Tami Cohen, vertelde Ynet dat Matan “zoveel plannen had voor de toekomst: werken, studeren aan het Technion, samenwonen met je vriendin. Het was de bedoeling dat je het leven zou overwinnen. Je was slim en zo'n brave jongen, de trots van iedereen thuis.

'Matan, je was mijn hart en mijn hele wereld. Mijn zon die mij opwarmde en mij elke dag deed glimlachen. Ik weet niet hoe ik verder moet zonder jou.”

308 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page