top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Medeoprichter van SpaceIL wint NIH-prijs om beeldvorming van kanker te verbeteren


SpaceIL-medeoprichter Yonatan Winetraub toont een kopie van de nano-bijbel ter grootte van een muntstuk in de tijdcapsule aan boord van Beresheet. Foto door Abigail Klein Leichman via ISRAEL21C


Tijdens een drankje in een pub in 2011 kwamen de jonge Israëlische ingenieurs Yariv Bash, Kfir Damari en Yonatan Winetraub op het gekke idee om een ​​onbemand ruimteschip naar de maan te bouwen.


Winetraub was op Cape Canaveral in Florida toen dat ruimteschip - Beresheet genaamd, Hebreeuws voor "Genesis" - eindelijk vertrok op zijn gedurfde SpaceIL-missie op 21 februari 2019.


Hoewel het in april een noodlanding maakte, bewees Beresheet dat met veel vindingrijkheid en geduld (om nog maar te zwijgen van financiering), de hemel de limiet is.


Nu heeft Winetraub een prestigieuze prijs gewonnen voor het realiseren van een heel andere missie: kanker detecteren zonder biopsieën.


Nadat hij eerder dit jaar zijn doctoraat in de biofysica aan de Stanford University had behaald, heeft de 34-jarige Israëliër een laboratorium geopend in Stanford dat optische coherentietomografie (OCT) en machine learning gebruikt om kanker niet-invasief in beeld te brengen, met een eencellige resolutie, meldt ISRAEL21C.


Winetraub's Early Independence Award van de Amerikaanse National Institutes of Health levert $ 250.000 per jaar op voor maximaal vijf jaar onafhankelijk onderzoek. Slechts 10 “uitzonderlijke junior wetenschappers” winnen jaarlijks deze prijs.


De NIH-prijs ondersteunt de ontwikkeling van een virtuele versie van het huidige proces voor het detecteren van tumoren en het bevestigen van hun grenzen - het analyseren van chemisch gekleurde secties van biopsieweefsel.


OCT-beeldvorming, legt Winetraub uit, "biedt realtime diagnose van tumormarges en invasiviteit door een groot weefselgebied te scannen op resterende kankercellen. Dergelijke informatie zou leiden tot behandelingsbeslissingen voor ziekten zoals hersen- en huidkanker."


De methode van Winetraub zou biopsieën overbodig maken, "patiënten kostbare tijd besparen bij het leren van resultaten en medische kosten en onnodige pijn en littekens besparen."

25 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page