top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Medicijnafgiftesysteem overwint weerstand chemotherapie als immunotherapie bij kankerbehandelingen


Screenshot YouTube


Onderzoekers van de Universiteit van Tel Aviv hebben bewezen dat een medicijnafgiftesysteem op basis van lipidenanodeeltjes RNA kan gebruiken om weerstand tegen zowel chemotherapie als immunotherapie bij kankerbehandelingen te overwinnen. De studie opent een nieuwe weg naar een gepersonaliseerde en nauwkeurig gerichte strijd tegen kanker. De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Advanced Materials.


De studie werd geleid door TAU Vice President for R&D Prof. Dan Peer, hoofd van het Laboratory of Precision Nanomedicine aan de Shmunis School of Biomedicine and Cancer Research, Wise Faculty of Life Sciences, en lid van het Roman Abramovich Center for Nanoscience and Nanotechnology, samen met postdoctoraal onderzoeker Dr. Seok-Beom Yong uit Zuid-Korea. De studie werd gefinancierd via een ERC-beurs van de Europese Unie en een onderzoek beurs van de Koreaanse overheid.


Chemo-immunotherapie, waarbij chemotherapie wordt gecombineerd met immunotherapie, wordt beschouwd als de meest geavanceerde zorgstandaard voor verschillende soorten kanker. Terwijl chemotherapie kankercellen vernietigt, stimuleert immunotherapie de cellen van het immuunsysteem om de resterende kankercellen te identificeren en aan te vallen. Veel patiënten reageren echter niet op chemo-immunotherapie, waardoor de behandeling onvoldoende gericht is. Prof. Peer en zijn team zijn de eersten ter wereld die de haalbaarheid bewijzen van een medicijnafgiftesysteem op basis van lipidenanodeeltjes die hun lading alleen afgeven bij de specifiek beoogde cellen - kankercellen voor chemotherapie en immuun cellen voor immunotherapie.


"In ons systeem kan een enkel nanodeeltje in twee verschillende arena's opereren", legt prof. Peer uit. "Het verhoogt de gevoeligheid van kankercellen die resistent zijn tegen chemotherapie, terwijl het ook de immuun cellen nieuw leven inblaast en hun gevoeligheid voor kankercellen verhoogt. Met één nauwkeurig gericht nanodeeltje bieden we dus twee verschillende behandelingen, op zeer verschillende locaties. We hebben dit systeem in twee soorten getest van laboratoriummodellen - een voor uitgezaaid melanoom en de andere voor een lokale solide tumor. In beide populaties zagen we positieve effecten van ons bezorgsysteem."De nieuwe ontwikkeling door het team van prof. Peer bouwt voort op een andere recente ontdekking: een enzym genaamd HO1 wordt door kankercellen gebruikt om weerstand te bieden aan chemotherapie en om zichzelf te verbergen voor het immuunsysteem. Het tot zwijgen brengen van HO1 in de tumor wordt dus beschouwd als een optimale strategie in klinisch onderzoek, maar tot nu toe leidden alle pogingen om het enzym tot zwijgen te brengen tot ernstige bijwerkingen.


"Chemo-resistente tumoren vormen een grote uitdaging in onze eindeloze strijd tegen kanker", zegt prof. Peer. "We streven ernaar om het enzym HO1 tot zwijgen te brengen, dat tumoren in staat stelt resistentie tegen chemotherapie te ontwikkelen en zich te verbergen voor het immuunsysteem. Maar bestaande methoden om HO1 tot zwijgen te brengen lijken op het gebruik van een F-16 straaljager om een ​​kleine mier op te blazen. Onze nieuwe nanodrug weet hoe de kankercellen precies te richten, het enzym tot zwijgen te brengen en de tumor bloot te stellen aan chemotherapie, zonder schade aan de omliggende gezonde cellen te veroorzaken. Daarna gaat hetzelfde nanodeeltje verder naar de T-cellen van het immuunsysteem en herprogrammeert ze om kanker te identificeren Actieve, zeer agressieve tumoren kunnen zich verbergen voor het immuunsysteem en we herstellen het vermogen van de immuun cellen om de kanker als een vreemd lichaam te herkennen en aan te vallen."


"Dit is het eerste exemplaar van een enkel medicijn op basis van een RNA-geladen nanodeeltje dat twee heel verschillende, zelfs tegengestelde taken doet", voegt prof. Peer toe. "Dit is slechts een eerste onderzoek, maar het heeft een enorm potentieel in de voortdurende strijd tegen kanker."


36 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page