top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Meer bekend over inhoud waarschuwingsbrieven aan Netanyahu en Ohana ramp op berg Meron


Netanyahu en Ohana op berg Meron na de ramp. Screenshot YouTube


Er is meer bekend geworden over de inhoud van de waarschuwingsbrieven aan ex-premier Netanyahu en voormalig minister van Openbare Veiligheid Amir Ohana.


Mochten beiden definitief verantwoordelijk woorden gehouden voor de ramp op de berg van Meron, die aan 45 mensen het leven kostte, dan heeft dat mogelijk invloed op de verkiezingen, alhoewel er sommigen zijn die zeggen dat de aanhangers van Netanyahu hem niet zullen laten vallen.


Met betrekking tot Netanyahu schreef de commissie in de brief dat hij "mogelijk schade zou ondervinden": "Als iemand die gedurende de relevante periode meer dan 12 opeenvolgende jaren premier van Israël was, wist of had de premier moeten weten dat de site van het graf van de Rashi in Meron is jarenlang slecht behandeld, wat een risico zou kunnen vormen voor de vele deelnemers aan de feestvreugde die elk jaar plaatsvindt in Lag B'Omer.


De commissie schreef ook aan Netanyahu dat "hij niet handelde zoals verwacht van het hoofd van de regering om de situatie van deze dingen te corrigeren. Dit ondanks het feit dat de kwestie de focus was van serieuze rapporten door de staatscontroleur. Ondertussen zorgde voormalig premier Netanyahu niet voor effectief toezicht op de behandeling van de zaak door de regering, zelfs niet nadat in de context van een bespreking van de besluitvormende regering in 2016 duidelijk werd gemaakt dat eerdere regeringsbesluiten over dit onderwerp niet werden uitgevoerd."


Voor de voormalige minister van Binnenlandse Veiligheid Amir Ohana stelt de commissie dat hij niet handelde zoals van hem werd verwacht toen hij zijn mening vormde over het houden van de feestvreugde zonder publiekslimiet. "Hij gaf dit een publieke uiting zonder dat dit werd onderzocht in een ordelijk stafwerk met betrekking tot het complex van betekenissen, inclusief het onderzoeken van verschillende alternatieven", luidt het waarschuwingsbericht.


Daarnaast schrijft de commissie dat Ohana niet handelde zoals verwacht toen hij informatie had over de verwachte gevaren en niet voldoende vragen stelde en niet vroeg om het besluit om het publiek niet te beperken opnieuw te onderzoeken.


Ondertussen uiten families van enkele van de 45 slachtoffers van de dodelijke Meron-ramp in 2021 gemengde gevoelens over het nieuws dat verschillende functionarissen, waaronder voormalig premier Benjamin Netanyahu en de huidige Israëlische politiechef, verantwoordelijk zouden kunnen zijn voor Israëls ergste burgerramp ooit.


"De waarschuwingsbrieven die naar een aantal hoge functionarissen zijn gestuurd, sturen een duidelijke boodschap dat het onderzoek niet alleen de junior-managers die het evenement leidden, verantwoordelijk vindt, maar ook de hoogste functionarissen die verantwoordelijk waren op macroniveau", staat in een verklaring van hun advocaat die door de Times of Israel is ingezien.


"Dat gezegd hebbende, de brieven komen niet tegemoet aan de behoeften van de families die hun dierbaren hebben verloren", staat in de verklaring, eraan toevoegend dat de families al enige tijd beweren dat het "schrift aan de muur was".


"De staat en zijn instellingen en iedereen die bij de vieringen betrokken was, staken hun kop in het zand en negeerden bewust de vele gevaren op de site, wat helaas resulteerde in 45 doden", voegde hij eraan toe.95 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page