top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Meer beperkingen op komst voor niet gevaccineerden; Europese landen op Rode Lijst


Ter illustratie. Screenshot YouTube


Nadat op zaterdag opnieuw 20 nieuwe besmettingen met Omicron variant waren vastgesteld en tientallen anderen mogelijk ook besmet zijn met deze snel verspreidende Covid variant zullen er nieuwe beperkingen in Israël komen die met name niet gevaccineerden zullen treffen. Ook zal dagelijks de lijst met Rode Landen een update krijgen waardoor ook Europese landen op die lijst zullen verschijnen.


De Israëlische regering zal daar zondagmorgen over vergaderen en later op de dag de nieuwe maatregelen afkondigen.


Op zaterdag zijn er 20 nieuwe Omicron besmettingen in het land vastgesteld, waardoor het aantal gevallen in Israël met de nieuwe coronavirusvariant nu op 55 staat, met 36 van de dragers die terugkeren uit Engeland, Frankrijk, de Verenigde Staten, de Verenigde Arabische Emiraten, Zuid-Afrika, Wit-Rusland, Hongarije, Italië en Namibië.


Nog eens 11 raakten besmet met de variant vanwege contact met mensen die waren teruggekeerd uit Zuid-Afrika en Engeland, terwijl acht het via de gemeenschap kregen.


Uit gegevens van het ministerie van Volksgezondheid op zaterdag blijkt ook dat nog eens 51 mensen mogelijk ook besmet zijn met deze variant, de uitslag van de testen worden vandaag verwacht.


Een met Omicron besmette patiënt is in het ziekenhuis opgenomen, is niet gevaccineerd en verkeert in ernstige toestand, aldus het ministerie.


Daarnaast werd bekend dat het R-nummer - het gemiddelde aantal mensen dat elke COVID-drager infecteert - bereikte zaterdag 1,11. Acht dagen geleden stond het cijfer op 1,03.


Zaterdagavond hebben de leiders van de regeringspartijen besloten dat er strengere maatregelen zullen worden genomen om de verspreiding van de snel om zich heen grijpende Omicron variant te beperken en zelfs te stoppen.


In die bijeenkomst werd onder meer besloten dat niet gevaccineerden de toegang tot winkelcentra zal worden ontzegd door het invoeren van de regels voor houders van een Groen Paspoort.


Volgens Channel 12-nieuws krijgen houders van een Groen Paspoort een armband bij het betreden van een winkelcentrum en mogen ze in alle winkels, terwijl iedereen zonder Groen Paspoort alleen winkels mag betreden die als essentieel worden beschouwd.


Het netwerk voegde eraan toe dat het voorstel als een juridische oplossing wordt gezien waarbij niet-gevaccineerde toegang krijgen tot essentiële bedrijven, zoals supermarkten en apotheken, en zei dat procureur-generaal Avichai Mandelblit zijn juridische steun heeft gegeven.


"Ook zullen er de komende dagen nieuwe landen worden toegevoegd aan de lijst van rode landen in overeenstemming met de definities van het ministerie van Volksgezondheid", aldus een verklaring van het kabinet van de premier. Mogelijk zullen dit veel Europese landen zijn gezien het toenemend aantal Omicron gevallen in Europese landen.


Volgens gezondheidsfunctionarissen wordt Bennett geconfronteerd met een hernieuwde druk om de komende dagen verdere beperkingen op te leggen.


Ook op zaterdag bespraken Bennett en hoge gezondheidsfunctionarissen COVID-19-vaccins met de leiders van Israëls toonaangevende ziekenfondsorganisaties (HMO's), met een verklaring van zijn kantoor waarin stond dat de inentingspercentages "in dit stadium onvoldoende zijn en snel moeten worden verhoogd".


Momenteel hebben meer dan 4,1 miljoen mensen de derde vaccindosis gekregen en Bennett drong er bij de HMO's op aan om te handelen met alle beschikbare middelen om de uitrol van het vaccin uit te breiden.


"Onze nationale strategie in dit stadium is tweeledig: ten eerste om de infiltratie van de Omicron-variant in Israël zoveel mogelijk uit te stellen, en ten tweede om het vaccinatieniveau onder Israëlische burgers te verhogen", citeerde de verklaring Bennett.


Vooruitlopend op mogelijk kritiek op de te nemen beslissingen, zei Bennett: “De reden dat de situatie in Israël goed is, is omdat we snel en vastberaden hebben gehandeld. Noemen ze dit overdrijving? Ik noem dit verantwoordelijkheid', zei hij. “Hoe meer we Israël beschermen tegen het binnendringen van Omicron onze grenzen, hoe meer we de economie open kunnen houden en de voortzetting van het dagelijkse leven mogelijk maken.”


Ondertussen hield het Sheba Medical Center zaterdag een persconferentie, waaruit bleek dat drie doses van de Covid vaccinatie het risico op infectie met de Omicron-variant verlagen, maar niet dezelfde bescherming bieden als tegen de Delta variant.


Volgens voorlopige gegevens is het waarschijnlijk dat mensen die zes maanden geleden of langer met twee doses zijn ingeënt, helemaal niet worden beschermd tegen Omicron.


122 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page