israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Meer Europese landen op Rode Lijst - Groen Paspoort voor winkelcentra afgezwakt


Ter illustratie. Screenshot YouTube


De Israëlische regering heeft besloten dat er nog eens zes Europese landen op de Rode Lijst komen, waar Israelis' niet naar toe mogen vliegen, en terugkerende Israëli's een week in quarantaine moeten. Daarnaast is besloten om de niet gevaccineerde na een negatieve test ook toegang tot winkelcentra te geven.


Na Denemarken en Engeland zijn nu ook Frankrijk, Spanje, Ierland, Noorwegen, Finland en Zweden en de VAE op de Rode Lijst gekomen, waardoor het voor Israëli's verboden is naar die landen te vliegen.


Volledig gevaccineerde Israeli's die uit een van die landen terugkeren moeten een week in thuis quarantaine waarbij op dee derde dag een negatieve test bepaalt dat ze de quarantaine mogen verlaten.


Niet gevaccineerde Israëli's worden verplicht overgebracht naar een quarantainehotel waar op de zevende dag opnieuw een test moet uitwijzen of ze het hotel mogen verlaten.


Buitenlanders uit die landen mogen Israël niet binnenkomen, hoewel de huidige beperkingen vrijwel alle buitenlanders de toegang tot het land ontzeggen.


Channel 12-nieuws meldde woensdagavond dat gezondheidsfunctionarissen ook overwegen de VS, Portugal, Turkije, Duitsland, Hongarije, Marokko en Canada de komende dagen aan de lijst van rode landen toe te voegen.


Het nieuwskanaal voegde daaraan toe dat premier Naftali Bennett een agressieve benadering wil van de no-fly-lijst en locaties wil toevoegen voordat grote uitbraken van de Omicron-variant daar zelfs maar beginnen.


Het kabinet stemde ook om de huidige reisbeperkingen te verlengen, inclusief het verbod voor buitenlanders om het land binnen te komen en een vereiste voor alle Israëli's om drie dagen na binnenkomst in quarantaine te gaan. De beperkingen duren nu in ieder geval tot 29 december.


Onder druk van eigenaren van winkelcentra, die dreigden met rechtszaken, zijn de beperkingen om vanaf komende vrijdag een winkelcentrum, groter dan 10.000 m2 te bezoeken, aanmerkelijk versoepeld en is er van het oorspronkelijke plan weinig overgebleven.


Geen armbanden meer die bepalen dat je een Groen Paspoort hebt, en niet gevaccineerde kunnen na een het tonen negatieve test nu ook het winkelcentrum bezoeken.


Daarnaast is bepaald dat winkelcentra zelf bepalen hoe en of ze controle gaan uitvoeren. Elk complex bepaalt de uitvoering van de schets volgens de regels. Volgens de opkomende schets moeten de winkelcentra een groen bord bij de ingang van de locatie controleren.


In principe komt het erop neer dat winkelcentra zelf bepalen hoe ze de regels gaan uitvoeren, controle op het Groene Paspoort zal naar verwachting bij extreme drukte steekproefsgewijs worden uitgevoerd, en niet gevaccineerde die een negatieve test kunnen laten zien, kunnen gewoon een winkelcentrum bezoeken, ook als ze naar niet essentiële winkels gaan.105 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws