top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Meetkunde leren door de kunst van origami


Screenshot YouTube


Hoeveel mensen, afgezien van toekomstige wiskundestudenten, kunnen eerlijk zeggen dat ze de meetkundelessen leuk vonden? En toch is meetkunde een van de integrale aspecten van de basiswiskunde, zonder welke niemand van ons zou kunnen afstuderen.


Origamikunstenaars en echtpaar Miri Golan en Paul Jackson besloten een paar jaar geleden deze verontrustende status quo te veranderen door Origametria op te richten .


Geometrische revolutie

“Het meetkundecurriculum over de hele wereld is hetzelfde. Ze stopten geometrie in een boek, maakten het tweedimensionaal en doodden het”, vertelt Golan aan ISRAEL21c. “Dus wat we doen is een revolutie. Wij hebben het weer tot leven gebracht.”


Het platform is gemaakt om kleuters en basisschoolleerlingen op een leuke manier kennis te laten maken met meetkunde. De kinderen bekijken instructievideo's over Japans papiervouwen en herhalen de bewegingen zelfstandig, terwijl ze gaandeweg leren over geometrische vormen, afmetingen, positie, hoeken en afmetingen.


De kinderen vouwen modellen in de klas en nemen ze mee naar huis. “Ze gaan weg met een kat of een hond, of een hart. Het geeft hen een gevoel van prestatie, van eigenaarschap”, zegt Jackson. "Maar het is tijdens het maken van het model dat ze zich op het onderwerp concentreren."


Schoolkinderen die origami doen. Foto door Pressfoto via freepik.com


Het echtpaar werkt sinds 2012 aan het concept voor Origametria, waarbij ze het systeem langzaam ontwikkelen, vervaardigen en perfectioneren voordat het in 2018 werd opgenomen en goedkeuring kreeg van het ministerie van Onderwijs.


“Elke les [in het programma] heeft een half jaar nodig om zich te ontwikkelen”, legt Golan uit.


De grote doorbraak van het bedrijf kwam in 2020 met het uitbreken van de coronaviruspandemie. Docenten waren op zoek naar online studiemethoden en kwamen Origametria tegen. Al snel steeg het van 100 scholen naar 600 scholen.


Golan en Jackson ontwikkelden hun methode samen met Johnny Oberman, een gepromoveerde wiskundige die jarenlang lid was van de Israëlische adviesraad voor het wiskundecurriculum.


Golan leidt de activiteiten als CEO, Jackson creëert de origamimodellen voor het curriculum als creatief directeur en Oberman is verantwoordelijk voor de wiskundige berekeningen.


Jackson zegt dat de methode al resultaten oplevert. Testscores van kinderen verbeteren met 80 procent als ze studeren met Origametria, zegt hij. Bovendien nemen kinderen met leerproblemen, zoals ADHD, nog actiever deel aan de lessen dan hun leeftijdsgenoten.


Van kunst tot wiskunde

Het echtpaar ontmoette elkaar in 2000 op een origamiconferentie in het buitenland en werd onmiddellijk verliefd. Jackson, die opgroeide in Engeland, verhuisde naar Israël om bij Golan te zijn en het stel trouwde uiteindelijk.


Ondanks dat hij de Japanse kunstvorm nooit formeel heeft bestudeerd, is Jackson een van 's werelds meest getalenteerde origamikunstenaars buiten Japan. Zijn veertig boeken over de papiervouwkunst zijn tot nu toe in elf talen vertaald.


“Mijn professor aan de kunstacademie vroeg me ooit om mijn origami-ontwerpen naar school te brengen, omdat hij [origami] niet echt kende. Ik heb ze heel trots meegenomen en voor hem op tafel gezet. Hij werd erg boos, sloeg ze op de grond en zwoer dat hij ze van de kunstacademie zou krijgen.’


Na die ontmoeting was Jackson vastbesloten te bewijzen dat zijn nee-zeggers ongelijk hadden. Zo werd hij in de jaren tachtig een professionele origamikunstenaar in Londen. “Twee jaar lang had ik geen werk. Maar uiteindelijk, als je op de deur blijft kloppen en komt opdagen, gebeuren er dingen.Hij gaf les aan de meest prestigieuze kunstscholen ter wereld en is nu docent aan het Shenkar College of Engineering, Design and Art in Ramat Gan. “De leerlingen noemen mij ‘de origami-leraar’, wat ik haat”, lacht Jackson.


"Origami is niet iets dat uitsluitend voor kinderen is bedoeld", benadrukt Jackson. 'Er was een origami-consulent op de James Webb-ruimtetelescoop van NASA . Het zit in techniek, ontwerp, wetenschap, onderwijs en zelfs therapie.”


Golan richtte ondertussen het Israeli Origami Center op en gebruikte jarenlang origami om kinderen met speciale behoeften te helpen hun sociale vaardigheden te ontwikkelen.


“Toen ik zes was, zag ik op de zwart-wit tv een dame een kraan vouwen. Ik wist niet dat het origami heette, maar elke keer dat ik in de klas zat als ik me wilde concentreren, vouwde ik papier”, legt ze uit. “Toen ik opgroeide, besefte ik dat wat ik deed origami was. Daarom ging ik in 1989 naar Japan om er meer over te leren.”


Toen ze in 1992 terugkeerde naar Israël, probeerde ze gebruik te maken van haar nieuwe vaardigheden.


“Ik ging naar een gemeenteraadsvergadering in Tel Aviv en sprak urenlang over origami”, herinnert ze zich. Golan kreeg een baan als docent aangeboden aan een kunstacademie en een school voor speciaal onderwijs. Ze koos voor het laatste en bleef daar twintig jaar.


Van Friedrich Froebel tot Origametria

“Het verband tussen origami en geometrie gaat heel lang terug. In de 19e eeuw gaf de Duitse onderwijzer Friedrich Froebel [de grondlegger van het kleuteronderwijs] les in papiervouwen aan zijn studenten. Deels om ze meetkunde te leren”, zegt Jackson.


“Als je papier begint te vouwen, is het inherent geometrisch. Het verband is heel duidelijk. Maar de leraren die de afgelopen jaren origami gebruikten om meetkunde te onderwijzen, hadden geen leerplan. Dit is een van de innovaties die we hebben geïntroduceerd.”


Origami kan kinderen helpen meetkunde te leren. Foto door Freepik


Golan benadrukt dat het curriculum van Origametria is overgenomen door scholen in het hele land, inclusief Arabische scholen en 200 ultraorthodoxe onderwijsinstellingen. “Dit maakt deel uit van onze ervaring, om verschillende bevolkingsgroepen te kennen en ermee te werken.”


Onlangs heeft het e-learningplatform van het bedrijf een vernieuwing ondergaan en wordt het nu gedeeltelijk beheerd door AI. “Als de leraar nu het platform opent, geeft Origametria de leraar les.”


De twaalfkoppige startup heeft nooit subsidies ontvangen van ministeries of organisaties. “We hebben ons eigen geld in de ontwikkeling ervan gestoken en zodra het door het Ministerie van Onderwijs was goedgekeurd, hebben we het aan hen in licentie gegeven”, zegt Jackson.


Het echtpaar verzamelt momenteel startkapitaal om Origametria naar het buitenland te brengen. In oktober reizen ze naar de Verenigde Staten om geld in te zamelen en de mogelijkheid te onderzoeken om het platform beschikbaar te maken op Amerikaanse scholen.


Voor meer informatie klik hier.36 weergaven0 opmerkingen

コメント


bottom of page