israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Meldkamer personeel van United Hatzalah verliet meldkamer om eerste hulp te verlenen


Meldkamer van Unitted Hatzalah in Jeruzalem. Foto United Hatzalah.


Op maandagochtend, net voor 01:00 uur, liep de dienst van de medewerkers van het United Hatzalah's Dispatch and Command Center ten einde, toen de coördinatoren een noodoproep kregen van een patiënt die klaagde over ademhalingsmoeilijkheden. De patiënt bevond zich net buiten het hoofdkwartier van United Hatzalah aan de Yirmiyahu-straat in Jeruzalem.


Drie EMT's en vrijwilligers in de meldkamer spoedden zich te voet naar de locatie waar de noodsituatie was. Yosef Haim Gabay, Dan Shmueli en Yechiel Stern zorgden voor een patiënt die het benauwd had en zwaar ademde. Terwijl de EMT's hem coachten om met een normaal tempo te ademen, begon de patiënt te kalmeren. Even later werden de drie EMT's gewaarschuwd voor een man dater even verderop een man een hartstilstand had gekregen in een nabijgelegen gebouw, op minder dan een minuut afstand van hun locatie.


Nadat ze ervoor hadden gezorgd dat de eerste patiënt stabiel was en zelfstandig ademde, gingen Yosef Haim, Dan en Yechiel onmiddellijk naar de volgende noodsituatie, vlak bij het lightrailstation Haturim. De drie EMT's vonden een 90-jarige man bewusteloos op de vloer in zijn badkamer. Hij was midden in de nacht opgestaan ​​om naar het toilet te gaan toen hij plotseling in elkaar zakte.


Het team van EMT's verplaatste de oude man zonder polsslag voorzichtig naar de vloer van de woonkamer waar ze begonnen met reanimeren. Yechiel bevestigde een defibrillator terwijl de andere twee EMT's begonnen met borstcompressies en geassisteerde beademing. Na controle van het hartritme van de patiënt, adviseerde de defibrillator geen schok. De vrijwilligers bleven de volgende vijf minuten reanimeren totdat een intensive care-ambulance ter plaatse kwam en zich bij de reanimatie-inspanningen voegde.


De paramedicus van het team diende medicijnen toe in een poging de man te reanimeren. Enkele minuten na aankomst van de intensive care-ambulance keerde de hartslag van de 90-jarige terug. De reanimatie was een succes. Terwijl hij in de ambulance werd geladen, begon hij weer zelfstandig te ademen.


"Later de volgende dag kregen we bericht dat de oudere man volledig herstelde in het ziekenhuis," merkte Josef op. ziekenhuisbed, herstellende.”


"Terwijl een persoon in dienst is als coördinator, hebben ze de taak ervoor te zorgen dat de vrijwilligers in het veld die op noodsituaties reageren, alles bij zich hebben wat nodig is om snel en succesvol te zijn. Elk van onze coördinatoren is ook een vrijwillige EMT en het is altijd interessant om een ​​noodsituatie vanuit beide perspectieven te zien, dat van een coördinator en dat van een eerstehulpverlener. Om in beide rollen te kunnen helpen voor dezelfde noodsituatie, dat is uniek en gebeurt niet vaak', zei Yosef Haim.


Yosef Haim voegde toe: "Soms krijgen we telefoontjes in het meldpunt die van dichtbij komen, en als je in een gebouw vol ambulances werkt, grijpt iedereen de kans om een ​​leven te redden aan. Maar zo laat op de avond waren er niet veel mensen in het gebouw of in het gebied, dus we renden met z'n drieën naar buiten om de patiënt te helpen met de ademhalingsnood. Ondanks alle problemen heeft de 90-jarige het overleefd en gaat het steeds beter met hem in het ziekenhuis. Toen we dit nieuws hoorden, waren we erg dankbaar dat we de kans kregen om het verschil te maken.”


96 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws