israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

MeMed Diagnostics heeft test ontwikkeld voor onderscheid tussen bactieriale en virale infecties


Foto via MeMed Diagnotics


Het in Haifa gevestigde bedrijf MeMed Diagnostics heeft van de Amerikaanse FDA goedkeuring gekregen voor de door het bedrijf ontwikkelde test die onderscheid maakt tussen bacteriële en virale infecties, welke is goedgekeurd voor volwassenen en kinderen.


Onderscheid maken tussen bacteriële en virale oorsprong bij acute infecties is een groeiende uitdaging voor zorgverleners en kan het traject van patiëntenzorg aanzienlijk veranderen.


Het niet herkennen van de oorzaak van infectie kan leiden tot ongepast gebruik van antibiotica, wat bijdraagt ​​aan de groeiende wereldwijde dreiging van antimicrobiële resistentie (AMR). Dit gebeurt wanneer bacteriën, virussen, schimmels en parasieten zich in de loop van de tijd aanpassen, waardoor infecties moeilijker te behandelen zijn. Als gevolg hiervan worden bewezen medicijnen ineffectief.


Dr. Eran Eden, mede-oprichter en CEO van MeMed, zei tegen de Times of Israel dat de FDA-goedkeuring voor de test een "doorbraakmoment was op het gebied van geavanceerde host-respons".


"Voor de eerste keer heeft de FDA technologie goedgekeurd die de immuunrespons van het lichaam decodeert om binnen enkele minuten nauwkeurig onderscheid te kunnen maken tussen bacteriële en virale infecties, dus in een klinisch scenario, laten we zeggen dat je naar de dokter gaat met je kind dat koorts heeft, is vaak de klinische vraag of ze een bacteriële of virale infectie hebben en behandel je het met antibiotica of niet, "zei Eden.


“Vaak kunnen bacteriële en virale infecties klinisch niet te onderscheiden zijn en is er veel onzekerheid, en deze onzekerheid leidt tot overmatig gebruik van antibiotica. En dat leidt op zijn beurt tot antimicrobiële resistentie, een van de grootste uitdagingen in de gezondheidszorg van onze tijd”, legt hij uit.


"Zonder antibiotica verlies je eigenlijk de moderne geneeskunde."


Het doel van de test is "om de arts te vertellen of het lichaam een ​​oorlog voert tegen bacteriën of een virus, en eenvoudigweg of het moet worden behandeld met antibiotica of niet", voegde Eden eraan toe.


Door de FDA goedkeuring kan het bedrijf de technologie nu toepassen "op zowel volwassenen als kindere voor elk type vermoedelijke acute infectie, dus of het nu gaat om hoesten, bovenste luchtweginfectie of onderste luchtweginfectie, urineweginfecties, systemische infectie, enzovoort. Het is heel, heel breed.”


De test zal beschikbaar komen op spoedeisende hulpafdelingen bij opname in ziekenhuizen en in spoedeisende zorgcentra, zei Eden.


MeMed heeft tot nu toe de immuunrespons van meer dan 10.000 patiënten wereldwijd gemeten in gecontroleerde onderzoeken, gepubliceerd in enkele van de toonaangevende tijdschriften.36 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page
israelnieuws