israelnieuws tags israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Met 3D-technologie hebben artsen met succes de kaak van een IDF-soldaat gereconstrueerd


3D-beeld van de kaak van "Dalet" na een verwonding, met de getoonde kogel. Foto met dank aan Rambam Healthcare Campus


Artsen hebben met behulp van geavanceerde 3D-technologie met succes de kaak van een IDF-soldaat gereconstrueerd, twee weken nadat hij door een kogel was geraakt tijdens een vuurgevecht in de buurt van Jenin.


De 34-jarige soldaat, die alleen kan worden aangeduid als kapitein "Dalet", de eerste Hebreeuwse initiaal van zijn naam, was een van de twee soldaten die ernstig gewond raakte bij invallenen een vuurgevecht in de stad Burqin buiten Jenin op de noordelijke Westelijke Jordaanoever op 26 september, aldus The Times of Israel.


Hij liep schotwonden op in de onderbuik en een kogel trof zijn linker onderkaak, wat resulteerde in meerdere breuken in het gezicht.


Artsen zijn gewend om één kant van het gezicht te reconstrueren als de andere kant gezond is en als richtlijn kan worden gebruikt, maar in het geval van Dalet was dit niet mogelijk, en artsen van de Rambam Healthcare Campus in Haifa moesten een andere oplossing vinden.


"In de meeste gevallen maken we beeldvorming van de gezonde kant en gebruiken we die beelden om de gewonde kant te plannen en te repareren. In dit geval raakten beide partijen echter gewond”, vertelde prof. Adi Rachmiel, directeur van de afdeling Kaak- en Kaakchirurgie van Rambam, aan The Times of Israel.


Artsen maakten gecomputeriseerde 3D-modellen van zijn kaak en drukten ze af om zich voor te bereiden op de complexe operatie. Zondag voerden ze de operatie uit en de kaak van de soldaat is nu klaar voor volledig herstel.


Artsen van de Rambam Healthcare Campus bezig met de kaakreconstructie-operatie, o.l.v. Prof. Adi Rachmiel (M). Foto met dank aan Rambam Healthcare Campus


“We gebruikten een nieuwe methode die resulteerde in een snelle en veilige operatie en zeer goede resultaten”, zegt Rachmiel. "Zijn gezicht zal weer bijna normaal worden, met uitzondering van enkele littekens op zijn huid."


54 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws