top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Met een nieuw programma kunnen jonge startups toekomstige winsten doneren


Foto via Freepik


De ervaren durfkapitalist Yadin Kaufmann herinnert zich hoe hij de eerste stappen zag van de pasgeboren Startup Nation in 1999, toen hij terugkeerde naar Israël na een aantal jaren in de Verenigde Staten.


"We begonnen succes te zien in de technologiesector en er was enige kritiek dat de rest van de Israëlische samenleving er niet van profiteerde", zegt hij.


"Ik wilde een deel van het succes in de technologiesector verbinden met minder fortuinlijke elementen in de Israëlische samenleving."


Kaufmann richtte een Israëlisch filiaal op van Silicon Valley's Entrepreneur Foundation, dat in 2002 het onafhankelijke Tmura werd - The Israeli Public Service Venture Fund.

Yadin Kaufmann spreekt op Tmura's 20-jarig jubileumevenement. Foto door Shay Ben Senior via ISRAEL21C


Filantropie in een vroeg stadium

Bedrijven in een vroeg stadium kunnen een filantropische toon zetten door Tmura een warrant te geven die kan worden omgezet in een klein deel van hun eigen vermogen. Het is een toezegging om potentiële voordelen te delen als de onderneming slaagt.


Wanneer een portefeuillebedrijf een "exit" doet door overname of IPO, verkoopt Tmura zijn aandelen en schenkt de opbrengst aan onderwijs- en jeugd gerelateerde organisaties in Israël.


Met een portfolio van optiedonaties van 837 startups - waarvan er ongeveer 165 succesvol zijn vertrokken - heeft Tmura de afgelopen 20 jaar ongeveer $ 29,5 miljoen gegenereerd voor doorgelichte non-profitorganisaties.


Tmura-oprichter Yadin Kaufmann en Executive Director Baruch Lipner overhandigen een Communicorn-prijs aan Rebecca Woods Baum, Senior Corporate Social Responsibility Manager bij Riskified. Foto door Shay Ben Senior via ISRAEL21C


Tmura beleefde een recordjaar in 2022, maakte ongeveer $ 4 miljoen over aan goede doelen, tekende 64 nieuwe donorbedrijven en ontving exit-opbrengsten van meer dan $ 4,8 miljoen van bedrijven, waaronder Outbrain, Riskified, Innovid, Sofwave, AlphaTau Medical en Breezometer.


Van scepsis tot steun

"Er was scepsis toen ik begon, maar mensen in de VC-gemeenschap waren behulpzaam om hun portfolio-startups te laten deelnemen", zegt Kaufmann.


“Sindsdien zijn veel advocaten, accountants en VC's onderdeel geworden van Tmura. Iedereen voelt dat het onze plicht is, als hightech burgers van Israël, om de jeugd te steunen als we willen dat de technologiesector zijn succes voortzet.”



"Van de 837 startups die hebben bijgedragen aan Tmura, hebben we nog steeds een portfolio van honderden actieve bedrijven en we hopen allemaal dat ze zullen slagen", zegt uitvoerend directeur Baruch Lipner, de enige betaalde medewerker van Tmura.


"Zelfs als de meeste bedrijven de exit niet halen, is het geweldig dat ze het hebben geprobeerd, omdat het concept van geven belangrijk is voor management en werknemers", vertelt Lipner aan ISRAEL21c.


"En veel van deze ondernemers zullen een ander bedrijf beginnen dat hopelijk ook bij Tmura zal komen."


Communicorns

Om zijn 20e verjaardag te vieren, lanceerde Tmura de "Communicorn Club" van bedrijven waarvan de schenking van aandelen ten minste een miljoen dollar in contanten heeft opgeleverd voor het goede doel.


De eerste leden zijn Aquarius Engines, M-Systems, Outbrain, Riskified, Waze en een anonieme investor.


"Zoals het geval is met al onze optiedonaties, gaven deze zes succesvolle bedrijven ons opties in een stadium waarin niemand wist wat hun uiteindelijke waarde zou zijn", zegt Lipner.



Yaron Galai en Ori Lahav richtten Outbrain in 2006 op om het probleem op te lossen dat uitgevers hadden bij het repliceren van de printervaring van het omslaan van een pagina om het volgende artikel of product op internet te ontdekken.


Het duurde 15 jaar voordat Outbrain het succes werd dat het nu is, met 18 wereldwijde kantoren, partners in 55 landen en meer dan 800 werknemers.


Lahav vertelt ISRAEL21c dat ze in 2007 besloten om opties aan Tmura te doneren.


“Tmura is de meest geniale manier voor oprichters van technologie om iets terug te doen. Je geeft iets dat je nog niet hebt, dat nul waard is, en na verloop van tijd wordt de waarde opgebouwd”, zegt hij.


“Na een exit is het eerste wat er gebeurt massa's telefoontjes van ngo's, en het is een moeilijke keuze om te beslissen aan wie je wilt doneren. Met Tmura konden we het vergeten en ons concentreren op het opbouwen van ons bedrijf totdat de tijd aanbrak dat we twee keer een aanzienlijk bedrag konden doneren, uit twee financieringsrondes.”


'Ze maken ons beter'


HaGal Sheli , een van Tmura's begunstigden, gebruikt surfen om risicojongeren in staat te stellen weer op het goede spoor te komen met een verhoogd gevoel van waardigheid, eigenwaarde en prestatie.


Oprichter en CEO Yaron Waksman noemt Tmura "geweldig". Sinds september 2016 heeft Tmura HaGal Sheli (My Wave) het shekel-equivalent van ongeveer $ 370.000 verstrekt.


“Ze doneren niet zomaar geld. Ze vragen ons ook om mijlpalen voor onszelf te stellen om beter te werken en beter te meten, en dat is uniek”, vertelt Waksman aan ISRAEL21c.


"Ze lieten ons beslissen wat we met het geld doen, maar ze helpen ons nadenken over wat ons een betere organisatie zal maken", voegt hij eraan toe.


“Het is niet zoiets als het sturen van zinloze rapporten – het is samenwerken aan een plan om ons te helpen gefocust te blijven op onze missie. Ze hielpen ons bij het bouwen van onze website, het verbeteren van onze gemeenschap van afgestudeerden en het aanpassen van ons programma voor specifieke gemeenschappen hier in Israël.”


Het afgelopen jaar heeft HaGal Sheli bijvoorbeeld haar syllabus en onderwijsmateriaal vertaald en aangepast in het Arabisch, waarbij ze ook Arabisch sprekende medewerkers aannam.


Begunstigden

Bedrijven die zich aanmelden bij Tmura kunnen een goedgekeurd goed doel selecteren of Tmura laten kiezen.


“Soms doen bedrijven al vrijwilligerswerk met een goed doel en willen ze dit steunen, terwijl andere op het moment van vertrek werknemers laten aanbevelen of stemmen over waar ze kunnen doneren. Het is een goede teambuilding-ervaring en beïnvloedt werknemers op een zinvolle manier”, zegt Lipner.


Yadin Kaufmann en Baruch Lipner overhandigen Waze oprichter Uri Levine een Communicorn onderscheiding van Tmura. Foto door Shay Ben Senior via ISRAEL21C


Onder de vele keuzes zijn Heroes for Life , dat IDF-veteranen rekruteert die naar het buitenland reizen om vrijwilligerswerk te doen met kansarme kinderen; Out For Change, dat voorheen ultraorthodoxe jongeren helpt bij het betreden van de reguliere samenleving; en SAHI , dat risicojongeren in staat stelt een positieve sociale verandering in hun gemeenschap door te voeren.


De nieuwste begunstigden zijn onder meer 20-80 , een technologisch platform dat senioren en jongeren met elkaar verbindt; Anya Benya, een jongerenbeweging die mensen uit verschillende maatschappelijke sectoren met elkaar verbindt; Gav LaLochem, een mentorschapsprogramma dat onlangs ontslagen soldaten helpt bij de overgang naar het burgerleven; Shavot, dat meisjes helpt hun gevoel van eigenwaarde te versterken; en Shishi Shabbat Yisraeli , dat tot doel heeft de joodse en Israëlische identiteit van jonge Russisch sprekende Israëli's te versterken.


Klik hier voor meer informatie.






































22 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page