top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Met koper heb je een veilige manier om zwembaden en afvalwater te desinfecteren


Foto via Coppter


De voormalige Amerikaanse steratlete Riley Gaines onthulde onlangs dat ze tijdens al haar jaren als wedstrijdzwemmer geen wenkbrauwen had. Volgens Gaines vielen haar wenkbrauwen af ​​als gevolg van langdurige blootstelling aan chloor en groeiden ze pas weer terug nadat ze was gestopt met concurreren.


De Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention zeggen dat blootstelling aan lage chloorniveaus kan leiden tot milde neus-, keel- en oogirritatie. Op hogere niveaus kan het echter hoesten, veranderingen in de ademhalingssnelheid en zelfs longschade veroorzaken.


Chloor werd tijdens de Eerste Wereldoorlog gebruikt als chemisch wapen. Waarom wordt het over de hele wereld nog steeds gebruikt als algemeen zwembadontsmettingsmiddel? Nou ja, omdat er simpelweg geen optimaal alternatief was… tot nu toe.


Hier komt Coppter Water Technologies . Het Israëlische bedrijf is gevestigd in de Negev en hoopt – ook al staat het nog in de kinderschoenen – een niet-giftige en kostenefficiënte oplossing te bieden voor het desinfecteren van afvalwater, waterreservoirs, zwembaden en bubbelbaden.


Het belangrijkste ingrediënt in deze steriliserende oplossing is een eenwaardig koperion met antimicrobiële eigenschappen.


Een blikje koper bij Coppter Water Labs. Foto door Julia Karra via ISRAEL21c


“Het is alsof je in een rivier zwemt – zonder stekend gevoel, zonder gaswolken”, beschrijft Magal Saphier, medeoprichter van Coppter Water, het gevoel van water dat is gereinigd met de Coppter Water-oplossing.


Het vinden van de juiste verhouding

Tot nu toe was een van de problemen bij het gebruik van het chemische element als desinfectiemiddel het vinden van manieren om de verhouding tussen de krachtige, onstabiele eenwaardige koperionen en de stabiele laagactieve tweewaardige koperionen te vergroten.


“We wisten dat wanneer koper een oxidatietoestand van +1 heeft, het een actief ingrediënt is tegen ziektekiemen. Het probleem was dat koper met een oxidatietoestand +1 zeer geconcentreerd is en onveilig voor mensen om te gebruiken”, vertelt Yuval Kupitz, de CEO van Coppter Water, aan ISRAEL21c.


Cilinders in het Coppter Water-desinfectiemechanisme. Foto met dank aan Coppter Water via ISRAEL21c


Saphier, hoofdonderzoeker aan het Shamoon College of Engineering (SCE) in Beersheva, bracht twintig jaar van zijn carrière door met onderzoek naar koper. In 2011 leidde het hem tot de ontdekking van de formule die nu de basis vormt voor Coppters unieke desinfectiemethode.


"Waar we in zijn geslaagd, is de concentratie [van +1 koper in de oxidatietoestand] verlagen tot niveaus waarop het niet schadelijk is voor mensen, dieren of planten", voegt Kupitz toe.


Bewijs

Saphier richtte het bedrijf in 2022 op samen met zijn echtgenote Oshra, hoofddocent chemische technologie bij SCE, na jaren van onderzoek met als doel hun theorie over monovalent koper te bewijzen.


Het bedrijf heeft tot nu toe meer dan $ 500.000 opgehaald en heeft vijf mensen in dienst.


Magal Saphier (in het midden) en twee andere leden van het wetenschappelijk onderzoeksteam van Coppter Water. Foto door Julia Karra via ISRAEL21c


Coppter Water is van plan een proof-of-concept (POC) pilot te bouwen voor een middelgrote afvalwaterzuiveringsinstallatie en bètalocaties voor de desinfectie van zwembaden en jacuzzi's als de komende investeringsronde volgens plan verloopt.


Een van de investeerders is de technologie-incubator InNegev in het zuiden van Israël, waar het hoofdkantoor van Coppter is gevestigd. Het meeste onderzoek wordt echter gedaan door het echtpaar Saphier in hun laboratorium bij SCE.


Een watercontainer van 40 liter in het Coppter Water-laboratorium met te allen tijde 6.000 bacteriën per milliliter om de effectiviteit van het mechanisme te testen. Foto door Julia Karra via ISRAEL21c


Het laboratorium beschikt zelfs over een jacuzzi, waar ze de nieuwste technologie testen. “In een jacuzzi van 1000 liter zitten één biljoen bacteriën”, zegt Kupitz, eraan toevoegend dat de Coppter Water-technologie deze bacteriën in minder dan 10 minuten doodt.


Een jacuzzi in het Coppter Water-laboratorium. Foto door Julia Karra via ISRAEL21c


Hoewel de desinfectie van zwembaden de meeste belangstelling in het bedrijf trekt, benadrukken Kupitz en Saphier dat het vermogen van hun technologie om afvalwater te desinfecteren , volgens hen hun grootste doorbraak is.


Afvalwater behandelen

“Israël is een wereldleider op het gebied van het gebruik van afvalwater. Zeventig procent van het afvalwater wordt hier hergebruikt”, zegt Kupitz.


“Vroeger gooiden we het afvalwater gewoon in zee. Na verloop van tijd begrepen we dat afvalwater hergebruikt kon worden”, voegt Saphier toe.

Het probleem is dat afvalwater momenteel alleen een basisdesinfectie ondergaat en geschikt is voor specifieke toepassingen, zoals irrigatie van stadstuinen, plantages of katoenvelden. Het is mogelijk om afvalwater zo te desinfecteren dat er helemaal geen gevaarlijke ziektekiemen meer in zitten, maar dat is tot nu toe niet kostenefficiënt gebleken. Coppter Water is van plan de kosten aanzienlijk te verlagen.


“De wereldbevolking neemt alleen maar toe. Er trekken meer mensen naar de steden; dit resulteert in veel meer afvalwater dan we zelfs 10 jaar geleden hadden. De regelgeving neemt dus alleen maar toe omdat de autoriteiten niet willen dat vervuild afvalwater het milieu schaadt en het ecologische evenwicht verstoort”, zegt Kupitz.


“En vergeet het goede, oude watertekort niet”, voegt Saphier eraan toe.


De twee zeggen dat als het bedrijf op de lange termijn slaagt, er geen grenzen zijn aan het vinden van toepassingen voor de Coppter-methode.


Saphier heeft al een patent om antibioticacrèmes te maken en werkt samen met het Soroka Medisch Centrum in Beersheva aan een mogelijk herpesmedicijn, allemaal gebaseerd op de eigenschappen van koper.


“Het is heel moeilijk om financiering te krijgen in de medische wereld, vooral voor antibiotica, omdat het gebruik ervan beperkt is in de tijd”, legt Kupitz uit.


"Maar het is goed. Wij zijn geduldig”, lacht Saphier.


Voor meer informatie klik hier.
271 weergaven0 opmerkingen

Σχόλια


bottom of page