top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Met nog 2 dagen te gaan vertraging in ondertekening coalitieovereenkomsten


Alle partijleiders nieuwe coalitie. Screenshot Channel 12 news


Ondanks dat er vandaag, vrijdag, voor 16.00 uur een coalitie akkoord moet zijn tussen alle acht deelnemende coalitiepartijen, is dat tot heden alleen gelukt met de Meretz partij, Israël Beitenu en de islamitische Ra'am partij.


Donderdagavond waren er nog meningsverschillen tussen de overige partijen over het gezag met betrekking tot de bouw op de Westelijke Jordaanoever en of minister van Defensie Benny Gantz een onderminister van zijn Blauw-Wit-partij zou kunnen benoemen.


De verwachting is echter dat partijen daar in de loop van vrijdag overeenstemming over zullen bereiken en het coalitieakkoord voor vandaag 16.00 uur kunnen publiceren, voorafgaande aan de vertrouwens stemming in de Knesset komende zondag en de daarop volgende beëdiging.


Meretz-leider Nitzan Horowitz sprak na de ondertekening over een "historische overeenkomst met ongekende clausules die de agenda van Meretz vooruithelpen".


"Zondag zullen we eindelijk de regering vervangen en het land weer op de rails krijgen voor het welzijn van alle burgers," voegde hij daaraan toe.


Ondertussen reageerde Netanyahu op internationale kritiek op zijn beschuldiging dat de nieuwe regering, gevormd door Yamina-leider Naftali Bennett en Yesh Atid-voorzitter Yair Lapid, “de grootste verkiezingsfraude in de geschiedenis van de staat was en ik denk in de geschiedenis van democratieën.”


Volgens zijn medewerkers moet het anders worden uitgelegd, want "als premier Netanyahu spreekt over 'verkiezingsfraude', verwijst hij niet naar het proces van het tellen van stemmen in Israël waarin hij het volste vertrouwen heeft en er is ook geen twijfel over de vreedzame machtsoverdracht. Er is altijd een vreedzame machtsoverdracht in Israël geweest en die zal er altijd zijn.”


Netanyahu wilde alleen de frauduleuze beloften aan kiezers aan de kaak stellen die zijn gedaan door Naftali Bennett, die de sleutel is tot het vormen van deze regering,” aldus de verklaring, want "Bennett had tijdens de verkiezingen beloofd geen regering te vormen met Lapid en 'links, en geen coalitie te vormen met de islamitische Ra'am'Partij.
73 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page