israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Joop Soesan

Met ruim tien antisemitische incidenten per dag was 2021 het meest antisemitische jaar in 10 jaar


Vooruitlopend op de Internationale Holocaustherdenkingsdag, donderdag 27 januari 2022 en de strijd tegen antisemitisme publiceerden de World Zionist Organization en de Jewish Agency hun jaarlijkse antisemitismerapport van 2021, waaruit blijkt dat de statistieken niet bemoedigend zijn.


Het gemiddelde aantal gemelde antisemitische incidenten in 2021 was meer dan tien incidenten per dag. Het werkelijke aantal incidenten is echter aanzienlijk hoger, omdat veel incidenten niet worden gemeld door de slachtoffers uit angst en vanwege het gebrek aan toezicht en vervolging door lokale autoriteiten en wetshandhavingsinstanties.


De belangrijkste incidenten waren vandalisme en vernieling, graffiti en ontheiliging van monumenten, evenals propaganda. Incidenten van fysiek en verbaal geweld waren goed voor minder dan een derde van alle antisemitische incidenten. Volgens de statistieken is dit het meest antisemitische jaar van de afgelopen tien jaar, maar tegelijkertijd is er dit jaar geen Jood ter wereld vermoord op antisemitische gronden.


Het rapport laat ook zien dat er een verband bestaat tussen het plaatsvinden van actuele en kalendergebeurtenissen over de hele wereld en de toename van het aantal antisemitische incidenten. In 2021 zagen we een sterke stijging van het aantal antisemitische incidenten die plaatsvonden in de maand mei. Deze maand omvatte Jeruzalem-dag, Shavuot, Al-Quds-dag, Eid al-Fitr en Nakba-dag; evenals een aantal belangrijke actuele gebeurtenissen met betrekking tot het Israëlisch-Palestijnse conflict, waaronder de Tiktok terreur, het publieke debat over Sheikh Jarrah, rellen in de gemengde steden in Israël en op het hoogtepunt van de maand, Operatie Guardian of the Walls.


Bovendien hadden de meeste Europese landen in de maand mei hun Covid-lockdown opgeheven, waardoor de spanningen onder de oppervlakte werden losgelaten na maandenlang thuis opgesloten te zijn geweest. Al in 2020 zorgde de pandemie voor een toename van het aantal antisemitische incidenten, wat zich vooral uitte in de digitale ruimte, maar zodra het weer mogelijk was om in de openbare ruimte te bewegen, ging het antisemitisme de straat op.


Veel demonstraties tegen de Covid-vaccins en -beperkingen omvatten Holocaust-motieven, zoals de gele ster, evenals antisemitische samenzweringstheorieën die Joden beschuldigen als verspreiders van de pandemie om de wereld te beheersen. Deze beschuldigingen waren gericht tegen Joden op sleutelposities, zoals de CEO van Pfizer en anderen. Het gebruik van deze symbolen heeft geleid tot een verontrustend fenomeen genaamd "trivialisering van de Holocaust", waarvan het belangrijkste doel het is om de dimensies van de Holocaust en zijn historische uniciteit en belang te verminderen.


Het Europese continent loopt voorop in het aantal antisemitische incidenten dat plaatsvond in 2021, waarbij bijna 50% van alle antisemitische incidenten op zijn grondgebied plaatsvond. Het wordt gevolgd door Noord-Amerika, waar de Verenigde Staten leiden met ongeveer 30% van de antisemitische incidenten. Het meest verrassende dit jaar was dat in Canada en Australië het aantal gemelde antisemitische incidenten in 2021 dramatisch toenam in vergelijking met het voorgaande jaar. Deze twee landen die normaal niet op de "Lijst van Rode Landen" voor antisemitisme staan, staan nu op de lijst.


In de Verenigde Staten registreerde New York dit jaar een toename van 100% van het aantal antisemitische incidenten met 503 incidenten in 2021, vergeleken met 252 in 2020. Volgens officiële gegevens van de politie van Los Angeles (LAPD) vond er in de eerste zes maanden van 2021 een stijging plaats van 59,2% van het aantal antisemitische incidenten in vergelijking met dezelfde periode in het voorgaande jaar.


Het VK registreerde een stijging van 49% in de eerste zes maanden van het jaar (januari-juni 2021), met 1.308 incidenten versus 875 in dezelfde periode in 2020. Oostenrijk registreerde ook een dubbel aantal incidenten in de eerste helft van het jaar (562 incidenten tussen januari en juni 2021, vergeleken met 257 in dezelfde periode in 2020).


In Duitsland werden tussen januari en oktober 2021 (10 maanden) 1850 antisemitische incidenten geregistreerd, vergeleken met 1909 gevallen in heel 2020 (12 maanden). In de deelstaten die voorheen met Oost-Duitsland werden geassocieerd (Brandenburg, Mecklenburg-Voor-Pommeren en Saksen), is het aantal antisemitische misdrijven de afgelopen vier jaar gestaag en aanzienlijk toegenomen (580 misdrijven in 2021, vergeleken met 330 in 2017).


In Berlijn zelf werden in de eerste helft van 2021 522 antisemitische gebeurtenissen geregistreerd, een stijging van ongeveer 27% ten opzichte van 2020, met 410 geregistreerde incidenten in de eerste helft van het jaar. Daarentegen zet de dalende trend in het aantal antisemitische incidenten in Rusland zich voort, volgens rapporten van de lokale Joodse gemeenschap, hoewel de mogelijkheid om voldoende documentatie te verstrekken niet gemakkelijk toegankelijk is.


Raheli Baratz-Rix, hoofd van de afdeling voor de bestrijding van antisemitisme en het vergroten van de veerkracht bij de World Zionist Organization, zei: "Antisemitisme is geen nieuwe term, maar een term die zichzelf opnieuw uitvindt. Joodse gemeenschappen over de hele wereld staan ​​voor de uitdagingen van een opkomend en steeds -veranderend antisemitisme. De veerkracht van de joden wordt gemeten aan hun vastberadenheid en kracht, die als gemeenschap samen staan ​​in het licht van deze uitdagingen. Ondanks de grimmige statistieken hebben we dit jaar ook een beetje licht gezien in verschillende vormen, zoals de goedkeuring van de IHRA-werkdefinitie van antisemitisme door veel landen, Holocaust-educatiewetten die zijn aangenomen, wetten die zijn aangenomen om het gebruik van Holocaust-symbolen te voorkomen, en natuurlijk in de oorlog tegen BDS."


Ze voegde eraan toe: "Het is de plicht van elk land om zijn burgers veiligheid te bieden en hen te beschermen bij elke gebeurtenis die op zijn land plaatsvindt, inclusief de Joodse gemeenschap. Tegelijkertijd zal de staat Israël altijd een anker voor elke Jood die het wenst."


92 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page
israelnieuws