top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Met speelgoed zijn het niet de kinderen die veranderen, het zijn de ouders


Ter illustratie. Screenshot YouTube


Als je speelgoed aan het shoppen bent voor de decembervakantie, adviseert de in Tel Aviv gevestigde speelgoedontwerper Shlomi Eiger in een gesprek met ISRAEL21C, dat de hits van dit seizoen STEM-speelgoed (wetenschap, technologie, techniek, wiskunde) zijn, evenals kinetisch zand en slijm dat kinderen graag beeldhouwen, fotograferen en op Instagram posten.


Maar als kwesties als duurzaamheid en diversiteit het belangrijkst zijn bij uw aankoopbeslissingen, bieden speelgoedmakers producten aan zoals LEGO gemaakt van van suikerriet afgeleid bio-polyethyleen; Barbies met verschillende lichaamsvormen en tinten; en Creatable World genderneutrale modepoppen.


Als dierenwelzijn of geweldloosheid uw prioriteit is bij speelgoed, vindt u altijd populaire jacht- en circustrein speelsets omgedoopt tot "dierenredding" en "safaritrein" speelsets die het verzorgen en redden van dieren aanmoedigen; en speelsets voor politie, brandweer en medische hulpverleners zonder de gewelddadige elementen van weleer.


Het savannedier van Shlomi Eiger rammelt voor Halilit. Foto Omer Friedman via ISRAEL21C


"Naast de 'lichte' contexten van speelgoed, zoals spel, vrije tijd en amusement, is speelgoed ook verbonden met de kern van zeer serieuze kwesties zoals onderwijs, culturele constructie en assimilatie van waarden", zegt Eiger.


Figuratieve poppen hebben een ondergeschikte rol als modelarchetypen, legde Eiger uit aan opvoeders, therapeuten, kunstenaars en schrijvers op de Internationale Kinderdag Dalia Yaffe-Maayan Conference for Children's Culture in het Train Theatre in Jeruzalem in november.


"Er is geen manier voor een speelgoedontwerper om het menselijk lichaam te vertegenwoordigen zonder rekening te houden met geslacht, huidskleur, lichaamsideaal en andere kwesties. Het is een kwestie van ontwerp en stijl, maar in de praktijk creëert het een waarde statement.”


De abstracte poppen van Shlomi Eiger, geïnspireerd op oude beeldjes, vermijden kwesties als geslacht, lichaamstype en huidskleur. Foto Omer Friedman via ISRAEL21C


Speelpatronen veranderen niet


Maar, zegt Eiger, zelfs als speelgoed verandert volgens maatschappelijke waarden, veranderen de basisspelpatronen van kinderen niet - en dat is de belangrijkste overweging bij het herontwerp.


"Eigenlijk weerspiegelt speelgoed meer de waarden van de volwassenen die het creëren dan van de kinderen", zegt Eiger, die een masterdiploma in kinder- en jeugdcultuuronderzoek heeft.


“Wat de kinderen betreft, bevat de set dezelfde onderdelen – mensen, dieren en miniatuuraccessoires – waar ze mee willen spelen. Het is nog steeds hetzelfde speelgoed, maar anders gepresenteerd om de waarden weer te geven die we ze willen meegeven.”


Foto door Cottonbro Studio op Pexels.com


In tegenstelling tot andere producten in de kindercultuur, zegt hij, “bij speelgoed heb je controle over het ontwerp, maar niet over de interpretatie of het spelpatroon. Ik kan proberen mijn agenda te plaatsen in het speelgoed dat ik voor mijn kinderen kies, maar er is bijna geen controle over de rol van dit speelgoed in een spel.


Veilig voor kinderen en milieu


Dit betekent niet dat speelgoedontwerpers - of kopers - moeten negeren wat belangrijk voor hen is.


"De afgelopen jaren heb ik gewerkt aan het bevorderen van het bewustzijn van het probleem van duurzaamheid in de speelgoedindustrie", zegt Eiger, die lesgeeft aan de Bezalel Academy of Art and Design en aan het Toy Invention Program (TIP) van Shenkar College of Engineering, Ontwerp en kunst.


Speelgoedontwerper/onderzoeker Shlomi Eiger in zijn studio in Tel Aviv. Foto door Omer Friedman via ISRAEL1C


"Alle grote speelgoedbedrijven brengen lijnen van duurzaam speelgoed uit en veranderen hun grondstoffen", zegt Eiger.


"Playmobil kwam met een nieuwe lijn gemaakt van gerecyclede materialen, Wiltopia, die veel informatie over de dieren bevat, een conceptueel verband legt dat het speelgoed goed is voor de wereld en educatief over het helpen van de wereld en dieren."


Foto ter beschikking gesteld door Playmobil


Speelgoedmakers nemen ook meer verantwoordelijkheid, niet alleen voor de onmiddellijke veiligheid van hun producten, maar ook voor de toekomst van de kinderen die met hun producten spelen.


Ze heroverwegen productietechnologieën en hoe ze producten aantrekkelijk kunnen verpakken met minder plastic en karton.


"Speelgoed is een van de meest vervuilende industrieën, dus de kwestie van veiligheid heeft zich niet alleen uitgebreid tot hoe het speelgoed het kind fysiek of emotioneel kan schaden, maar ook hoe het het milieu kan schaden. Dit is een grote verandering die de industrie tegenwoordig doormaakt”, zegt Eiger.


Kies (zelfs plastic) speelgoed dat lang meegaat


Eiger wijst erop dat als een speeltje duurzaam genoeg is om van de ene generatie op de volgende te worden doorgegeven, de milieu-impact van de grondstoffen niet zo relevant is.


“Er is een grote trend tegen plastic speelgoed en in de richting van houten speelgoed. Ik vind dat plastic een geweldig materiaal is voor speelgoed; het hangt ervan af hoe je het gebruikt. LEGO is geweldig duurzaam plastic speelgoed dat tientallen jaren in de familie blijft”, vertelt hij aan ISRAEL21c.


Eiger, die adviseert voor de lokale en internationale speelgoedindustrie, houdt ook van speelgoed dat persoonlijke waarden weerspiegelt die belangrijk zijn voor het gezin van het kind.


Shlomi Eiger's Shabbat speelset. Foto Omer Friedman via ISRAEL21C


Een van zijn nieuwste projecten voorziet in een behoefte van orthodox-joodse gezinnen aan speelsets met thema's en accessoires die passen bij hun levensstijl, zoals een Thora, een kiddush-beker en sjabbat-kandelaars.


Israël heeft een reputatie als hub voor het uitvinden van speelgoed, voegt Eiger toe, sinds Ephraim Hertzano Rummikub in de jaren 40 uitvond (Eiger heeft het onlangs bijgewerkt). Industrielegendes Theo en Ora Coster staan ​​achter iconische producten zoals het Guess Who? bordspel.


"Je hoort elk jaar in januari zoveel Hebreeuws op de speelgoedbeurs in Neurenberg", zegt Eiger.


Zijn eigen zoon, nog geen jaar oud, komt naar de studio om nieuwe ideeën te testen. Waar geniet de jongen van de speelgoedontwerper het meest van? Ironisch genoeg geen speelgoed.


"Hij speelt graag met boeken, echte sleutels en de afstandsbediening", zegt Eiger lachend. "Ik bied hem speelgoed aan en hij gaat voor mijn sleutels."
64 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page