top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Microbioom is verantwoordelijk voor gewichtstoename nadat u bent gestopt met roken


Foto door Basil MK van Pexels via ISRAEL21C


Er wordt geschat dat meer dan een miljard mensen sigaretten roken, ondanks de rol die het speelt bij het veroorzaken van ziekten. Recente onderzoeken hebben aangetoond dat 70 procent van de rokers geïnteresseerd is in stoppen, maar bang is dat ze zullen aankomen.


Jarenlang was de oorzaak van gewichtstoename als gevolg van stoppen met roken onduidelijk. In een recente studie gepubliceerd in Nature, zeggen onderzoekers van het Weizmann Institute of Science dat de boosdoener mogelijk gewicht modulerende verbindingen zijn die worden vrijgegeven door darmmicroben.


De onderzoekers ontdekten dat muizen die regelmatig werden blootgesteld aan sigarettenrook, er niet in slaagden aan te komen, ondanks het consumeren van een dieet met veel vet en suiker. Toen de blootstelling aan rook stopte, kwamen de muizen snel aan. Maar toen de muizen breedspectrumantibiotica kregen die hun microbioom uitputten, kwamen ze veel minder aan nadat ze waren gestopt met roken, en bleven ze maandenlang slank, ongeacht hun dieet.


De wetenschappers zijn van mening dat aan roken gerelateerde verbindingen zoals nicotine de darm van de aan rook blootgestelde muizen zijn binnengedrongen, waardoor de bacteriële samenstelling van de darm en, bijgevolg, het metabolisme van het lichaam verandert.


Prof. Eran Elinav. Foto met dank aan het Weizmann Institute of Science via ISRAEL21C


Ze beoordeelden ook de microbiomen van 96 rokende en niet-rokende mensen. Ze vonden duidelijke veranderingen in het microbioom van rokers, evenals veranderingen in microbiële metabolieten die vergelijkbaar zijn met die gevonden in de aan rook blootgestelde muizen.


"Onze bevindingen illustreren hoe de gastheer en het microbioom fungeren als partners bij het reguleren van gewicht en metabolisme", zei immunoloog prof. Eran Elinav, die het onderzoeksteam leidde.


"De verbindingen die we hebben geïdentificeerd, kunnen leiden tot nieuwe behandelingen die mensen zullen helpen gewichtstoename te voorkomen als ze stoppen met roken. Bovendien kunnen deze verbindingen verder worden ontwikkeld tot therapieën om zwaarlijvigheid te bestrijden, zelfs bij niet-rokers."

78 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page