top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Minister Gantz: Iran gaat niet alleen vooruit in zijn capaciteiten, maar ook in productfaciliteiten


Minister van Defensie Gantz tijdens de briefing. Screenshot Video


Enkele uren geleden voltooide minister van Defensie Benny Gantz een reeks vergaderingen op het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York, samen met de Israëlische ambassadeur bij de VN Gilad Erdan, directeur van het beleid en POL-MIL-bureau Dror Shalom en militair secretaris Yaki Dolf. Minister Gantz had een ontmoeting met VN-secretaris-generaal Antonio Guterres en met de Amerikaanse ambassadeur bij de VN, Linda Thomas-Greenfield.

Minister Gantz hield ook een briefing voor ambassadeurs van de VN-Veiligheidsraad en vertegenwoordigers van de ondertekenaars van het Abraham Akkoord ter gelegenheid van het tweejarige jubileum van de akkoorden.

Fragmenten uit de briefing van de minister:

“De nummer 1 oorzaak van instabiliteit en terreur in het Midden-Oosten is Iran. Iraanse activiteiten zaaien terreur en kunnen zelfs een wapenwedloop uitlokken. Ik ben hier omdat ik geloof dat we het samen kunnen voorkomen - en het is nu tijd om te handelen. Iraanse regionale en mondiale terreur - of het nu uit Iran zelf komt of via goed gefinancierde volmachten - bedreigt onze economieën, energiebronnen, voedselzekerheid, handel, vrijheid van navigatie en algemene vrede en stabiliteit. Dit zal alleen maar erger worden als Iran een 'nucleaire paraplu' krijgt.”

“De Israëlische inlichtingendienst bevestigt internationale berichten dat Iran voortgang maakt met zijn nucleaire programma. Het afgelopen jaar heeft Iran de productie van honderden centrifuges gestaag verhoogd, wat een verrijking tot een hoog niveau mogelijk zal maken. Volgens onze beoordelingen is het aantal geavanceerde centrifuges het afgelopen jaar zelfs meer dan verdubbeld in de ondergrondse faciliteiten van Natanz en Fordow.

Iran gaat niet alleen vooruit in zijn capaciteiten, maar ook in zijn productietempo.

Op de ondergrondse locatie Fordow (waar ik u eraan herinner dat de JCPOA activiteiten verbiedt), is het verrijkingspercentage van Iran het afgelopen jaar verdrievoudigd. De internationale gemeenschap moet zich verenigen. We hebben krachtige en beslissende actie nodig.”

Minister Gantz ging ook in op de kwestie "Open Files": "We kunnen de ogen niet sluiten voor de geopende bestanden. We kunnen Iran geen vrijkaart geven en wij, de internationale gemeenschap, verdienen antwoorden. Een grondig onderzoek van de drie niet-aangegeven sites zal ons in staat stellen om inspecties op hoog niveau te eisen. De IAEA moet een professionele en onafhankelijke organisatie blijven.”

Over de maritieme onderhandelingen met Libanon zei minister Gantz: “Uiteindelijk zullen er twee gasplatforms zijn, een Israëlische en een Libanese. De vraag is of we dit scenario kunnen bereiken zonder onnodige escalatie als gevolg van Hezbollah-dreigementen. De staat Israël is geïnteresseerd in het voortzetten van de onderhandelingen over de maritieme grens met Libanon.”


Israëls ambassadeur bij de VN, Gilad Erdan :"Israël wordt gepresenteerd bij de VN en in het bijzonder bij de Veiligheidsraad, op een vervormde en bevooroordeelde manier. Elke maand houdt de Raad een discussie die volledig is gewijd aan het Midden-Oosten, en in plaats van zich bezig te houden met de terroristische organisaties die burgers doden en de belangrijkste bedreigingen in de regio, kiest de Veiligheidsraad ervoor zich te concentreren op slechts één procent van het Midden-Oosten - het Israëlisch-Palestijnse conflict. En ondanks de onevenredige preoccupatie met de kwestie, is er geen vooruitgang en wordt het gebied een 'ton met explosieven' ' op het punt van ontploffen. De Israëlische minister van Defensie presenteerde de bedreigingen waarmee de Veiligheidsraad echt zou moeten omgaan - de problemen die de regio en de wereld bedreigen."

61 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page