top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Minister Gantz tegen 30 militaire attaches: "Iran kan binnen 2 weken atoombom produceren"


Foto Ariel Hermoni MOD / GPO


Minister van Defensie Benny Gantz hield donderdag een briefing voor 30 militaire attaches en zei dat als Teheran ertoe besluit, Iran binnen twee weken in het bezit kan zijn van een atoombom.


“Iran is een wereldwijde en regionale uitdaging en ook een bedreiging voor de staat Israël. Op 15 november zagen we een aanval op een commercieel schip met een Shahed 136 UAV, die werd gelanceerd vanuit de Chabahar regio in het zuiden van Iran. Dit is hetzelfde gebied dat ik een jaar geleden met uw ambassadeurs besprak, als een hotspot van terrorisme. In feite heeft Iran in de afgelopen 5 jaar minstens 16 afzonderlijke aanvallen uitgevoerd op civiele internationale schepen in de Golf en de Rode Zee,” aldus Gantz.


Hij voegde eraan toe: “Iran gaat door met het bouwen, uitbreiden en versterken van zijn capaciteiten. Mocht Iran vandaag besluiten dit te doen, dan kan het in slechts twee weken SQ1 bereiken met 90% verrijkt uranium. De internationale gemeenschap moet actie ondernemen – allianties versterken, samenwerking tussen inlichtingendiensten vergroten, macht uitdragen en krachtig reageren op Iraanse aanvallen en agressie.”


Minister Gantz verklaarde verder: “Sinds de ondertekening van de Abraham-akkoorden en de verhuizing van Israël onder de CENTCOM-paraplu, zijn er meer dan 200 interacties geweest tussen Israëlische functionarissen en regionale partners. Hij voegde eraan toe dat er de afgelopen twee jaar ongeveer 140 defensieovereenkomsten en baanbrekende MOU's zijn ondertekend tussen Israël en partnerlanden."


Met betrekking tot de Palestijnse arena zei minister Gantz: “We hebben de afgelopen twee jaar tientallen vertrouwenwekkende maatregelen gepromoot bij de Palestijnse Autoriteit. Ondanks deze inspanningen zien we helaas een gebrek aan handhaving en worden we geconfronteerd met terreuraanslagen die actie van onze kant vereisen. We voeren operaties uit die gericht zijn op terrorisme, en we zullen niet aarzelen om de nodige maatregelen te nemen om de burgers van Israël te verdedigen. De internationale gemeenschap moet het terrorisme uit Judea en Samaria veroordelen en concreet optreden tegen het terrorisme door te investeren in constructieve projecten met de Palestijnse Autoriteit. Vorige week stonden we op het punt van een operatie om het ontvoerde lichaam van een Israëlische burger, Tiran Fero, terug te geven. De terroristen die hiervoor verantwoordelijk zijn, schaden ook de Palestijnen.”


Met betrekking tot de oorlog in Oekraïne zei minister Gantz: “De staat Israël staat achter Oekraïne en veroordeelt directe aanvallen op burgers. We worden eraan herinnerd dat oorlog geen verre realiteit is en dat landen in staat moeten zijn hun capaciteiten op te bouwen en zichzelf te verdedigen. Tegelijkertijd moeten allianties worden versterkt om regionale en mondiale stabiliteit te waarborgen. Ik heb de afgelopen maanden twee positieve gesprekken gevoerd met mijn Oekraïense tegenhanger en aangeboden om Oekraïne te helpen bij het ontwikkelen van een civiel systeem voor vroegtijdige waarschuwing. Dit is een continu proces.”110 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page