israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Joop Soesan

Minister Horowitz hield woord, de abortus hervormingen zijn goedgekeurd


Minister Hororwitz van Volksgezondheid. Screenshot YouTube


Minister van Volksgezondheid, Nitzan Horowitz, heeft woord gehouden en voor het eerst in 30 jaar heeft de gezondheidscommissie van de Knesset ingrijpende abortushervormingen goedgekeurd, waardoor vrouwen in een vroeg stadium een ​​farmaceutisch geïnduceerde beëindiging in een kliniek kunnen krijgen in plaats van in een ziekenhuis en niet hoeven te verschijnen voor de veel- bekritiseerde abortuspanels.


Volgens eerder aangekondigde wijzigingen zullen vrouwen het benodigde papierwerk nu ook online kunnen invullen, in plaats van dit persoonlijk te moeten doen.


Bovendien hoeft een vrouw die een abortus aanvraagt, in eerste instantie geen afspraak te maken met een maatschappelijk werker. Als ze er toch een willen ontmoeten, is het de taak van de maatschappelijk werker om ondersteuning te bieden.


Minister Horowitz, die het amendement presenteerde, zei: "Ik zag hoe de commissies [zwangerschapsbeëindiging] vragen stelden. Er waren een paar heel intieme en irrelevante vragen. Deze waren op een chauvinistische en achterhaalde manier geschreven, wat suggereert dat de rechten zijn niet relevant."


Zoals het er nu voor staat, moet men in Israël aan ten minste een van de volgende criteria voldoen om een ​​abortus te krijgen:

  1. Ongehuwd

  2. Jonger dan 18 jaar (wettelijke huwelijksleeftijd)

  3. Ouder dan 40

  4. De zwangerschap is verwekt onder illegale omstandigheden (verkrachting, wettelijke verkrachting, incest, enz.)

  5. De foetus heeft een aangeboren afwijking

  6. De zwangerschap vormt een risico voor de lichamelijke of geestelijke gezondheid van de moeder

De nieuwe regelgeving zal binnen drie maanden van kracht worden, zei het ministerie van Volksgezondheid.


Horowitz zei daarbij: “Het recht op het lichaam van een vrouw behoort alleen aan de vrouw toe. Het besluit van het Amerikaanse Hooggerechtshof om een ​​vrouw het recht op haar lichaam te ontzeggen, is een duistere zet, waarbij vrouwen worden onderdrukt en de leider van de vrije en liberale wereld honderd jaar teruggekeerd is. We bevinden ons op een andere plaats en vandaag zetten we grote stappen in de goede richting”.


De panels, die het leeuwendeel van de verzoeken goedkeuren en zijn bedoeld om gevallen te onderzoeken op basis van criteria zoals de leeftijd van een vrouw, hoe de zwangerschap tot stand kwam en de gezondheid van de foetus komen hiermee grotendeels te vervallen.

77 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws