top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Minister van Buitenlandse Zaken Gaby Ashkenazy in Egypte aangekomen voor gesprekken


Minister van Buitenlandse Zaken Gabi Ashkenazi (2e rechts) arriveert in Egypte, 30 mei 2021. Foto Ministerie van Buitenlandse Zaken


Israëls minister van Buitenlandse Zaken is tegen het eind van zondagochtend in Egypte aangekomen voor gesprekken met zijn Egyptische ambtsgenoot Sameh Shoukry over de wederopbouw van Gaza en een mogelijke gevangenenruil.


Ashkenazy is de eerste Israëlische minister die Egypte bezoekt in 13 jaar, nadat Tzipi Livni als laatste in december 2008 een officieel bezoek aan het land had gebracht.


De gesprekken zullen gaan over het versterken van de bilaterale banden en over inspanningen om het staakt-het-vuren tussen Israël en de Palestijnse terreurgroep Hamas te versterken na een 11-daagse ronde van gevechten eerder deze maand in en rond de Gazastrook.


Ashkenazi tweette dat te midden van de discussies over de wederopbouw in Gaza, benadrukt moet worden dat Israël zich “bovenal” inzet voor de terugkeer van de twee raëlische gevangenen en de twee stoffelijke overschotten van Israëlische militairen die door Hamas in Gaza worden vastgehouden.

Hamas heeft er tot dusver op aangedrongen de onderhandelingen over gevangenen te scheiden van alle discussies met betrekking tot een mogelijke langdurige wapenstilstand of de wederopbouw van de Gazastrook, iets wat de huidige Israëlische regering juist niet wil, ook al omdat de meerderheid van de Israëlische bevolking dat niet wil.41 weergaven0 opmerkingen

Comentários


bottom of page