top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Minister van Buitenlandse zaken in Brussel voor ontmoeting EU collega's


Minister Lapid met team van de Israëlische EU delegatie in Brussel. Foto Twitteraccount Lapid


In een verandering van beleid, is Israëls nieuwe minister van Buitenlandse Zaken, Yair Lapid in Brussel, waar hij vandaag maandag, de vergadering van EU ministers van Buitenlandse Zaken zal toespreken.


In 2008 was toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Tzipi Livni, de laatste Israëlische minister die de EU ministers toesprak.


Op zondag ontmoette Lapid de hoge commissaris voor buitenlandse zaken van de Europese Unie Josep Borrell,


Na die bijeenkomst zei Lapid :"“We spraken over het belang van banden tussen Israël en de Europese Unie, vooral op economisch vlak” waar hij aan toevoegde dat " hij Borrell bedankte voor de uitnodiging om maandag de Raad Buitenlandse Zaken toe te spreken".


De banden tussen Israël en de EU, en Borrell in het bijzonder, zijn vaak gespannen geweest door beschuldigingen van vooringenomenheid jegens de Palestijnen.


Op zondagavond had Lapid in Brussel een ontmoeting met zijn Egyptische ambtgenoot Sameh Shoukry .


Tijdens het gesprek van een uur bespraken de twee diplomaten de Israëlisch-Palestijnse betrekkingen, waarbij Shoukry de noodzaak benadrukte om vredesonderhandelingen te starten en de impasse tussen de partijen te doorbreken.


Lapid en Shoukry richtten zich ook op de stopzetting van pogingen om een ​​mechanisme te vinden voor het herstel van de Gazastrook, na het conflict in mei tussen Israël en terreurgroepen in de enclave.


Lapid met zijn Egyptische collega. Foto Twitteraccount Lapid.


Lapid, werd geassisteerd door de directeur-generaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken Alon Ushpiz en zijn adviseur buitenlands beleid Yair Zivan, en benadrukte de kwestie van Israëlische gevangenen in Gaza.


Verder deed Lapid iets wat jaren niet was gebeurd, namelijk een interview aan officiële Egyptische media iets wat duidelijk maakt dat Caïro openstaat voor het rechtstreeks presenteren van officiële Israëlische standpunten aan het Egyptische publiek.


Later op maandag zal Lapid een toespraak houden voor de gezamenlijke vergadering van EU misters van Buitenlandse Zaken in Brussel.


Ook op maandag zal Lapid een privévergadering houden met NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg, naast bilaterale gesprekken met verschillende van zijn Europese collega's.


Sinds zijn benoeming tot minister van Buitenlandse zaken, een maand geleden, is dit de vierde buitenlandse reis van Lapid, na eerder bezoeken aan de VAE, Bahrein, Jordanië en Rome waar hij een ontmoeting met zijn Amerikaanse collega had.
55 weergaven0 opmerkingen
bottom of page