israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Minister van Defensie Benny Gantz heeft in Ramallah met president Abbas gesproken


Minister van Defensie Benny Gantz. Foto GPO


Voor het eerst in meer dan 10 jaar heeft een Israëlische minister rechtstreeks gesproken met de president van de Palestijnse Autoriteit (PA), Mahmoud Abbas. Minister van Defensie Benny Gantz, blijkt zondagavond in Ramallah te zijn geweest waar hij sprak met de Palestijnse leider.


Volgens het ministerie van Defensie bespraken de twee veiligheidspolitieke, civiele en economische kwesties waaronderr ook ook het vormgeven van de veiligheids-, civiele- en economische realiteit in het gebied van Judea en Samaria en in Gaza.


De ongebruikelijke sessie duurde ongeveer twee en een half uur, waarvan Gantz en Abbas 40 minuten onder vier ogen spraken. Beide partijen hebben toegezegd geen foto's van de bijeenkomst te plaatsen.


Hussein al-Sheikh, een hoge ambtenaar van de Palestijnse Autoriteit, een naaste vertrouweling van Abbas en Ramallah's belangrijkste contactpersoon voor Israël, tweette later op zondagavond "President Mahmoud Abbas ontmoette vanavond in Ramallah de heer Benny Gantz, waar ze alle aspecten van de Palestijns-Israëlische betrekkingen bespraken".


Later kwam het ministerie van Defensie met een verklaring waarin stond dat "Gantz en Abbas tijdens het uitgebreide gesprek kwesties met betrekking tot veiligheid, diplomatie, economie en burgerlijke zaken hadden besproken".


“Gantz vertelde Abbas dat Israël klaar is voor een reeks maatregelen die de PA-economie zouden versterken”, aldus de verklaringDe gesprekken komen op het moment dat premier Naftali Bennett terugkeert uit Washington na een ontmoeting met de Amerikaanse president Joe Biden.


Bennett heeft gezworen de noodlijdende Palestijnse economie overeind te houden, hoewel hij uitsloot dat er een onafhankelijke Palestijnse staat zal zorden opgericcht zolang hij premier is.


De laatste persoonlijke gesprekken op hoog niveau tussen Israëlische en Palestijnse leiders waren in 2010, daarna waren er geen ontmoetingen op hoog niveau meer.


Na de ontmoeting zei een bron dicht bij premier Bennett ""De Gantz-Abbas bijeenkomst werd vooraf goedgekeurd door de premier. Dit was een bijeenkomst die over actuele kwesties van het defensie-instituut met de Palestijnse Autoriteit. Er is geen politiek proces met de Palestijnen en die zal er ook niet zijn."

71 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws