top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Minister van Defensie Benny Gantz: “Iran heeft infrastructuur, capaciteiten en kennis opgebouwd"


Foto Yossi May / GPO


Minister van Defensie Benny Gantz hield afgelopen vrijdag een briefing voor de directeuren van vooraanstaande denktanks in Washington, na zijn bezoek aan het CENTCOM-hoofdkwartier en ontmoeting met de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur, Jake Sullivan.


Aan het begin van de briefing benadrukte minister Gantz de speciale, krachtige band tussen Israël en de VS


Hij merkte op dat de dialoog die het leiderschap van Israël met Amerikaanse functionarissen voert, op een nauwkeurige en verantwoordelijke manier wordt gevoerd. De dialoog brengt de oppositie van Israël tegen de overeenkomst over.


Tijdens de briefing besprak minister Gantz de voortgang van Iran met zijn nucleaire programma: “Iran heeft kennis, infrastructuur en capaciteiten opgedaan – waarvan een groot deel onomkeerbaar is. Dit zal Iran in staat stellen zijn nucleaire programma verder uit te breiden gedurende de periode van een overeenkomst die minder beperkingen zou hebben. Iran zou een kernwapen kunnen verwerven wanneer de overeenkomst in 2031 zou eindigen.”


Minister Gantz besprak onder andere de productie van duizenden geavanceerde centrifuges, die, indien opgeslagen en niet vernietigd, direct beschikbaar zullen zijn voor verrijking zodra de overeenkomst afloopt, of in het geval dat Iran ervoor kiest zich terug te trekken uit de overeenkomst. Daarnaast sprak minister Gantz over de nieuwe geavanceerde cascade op de locatie van Fordow, waar Iran zich, mocht het daartoe besluiten, onmiddellijk kan verrijken tot 90%. Minister Gantz benadrukte ook dat als Iran zou besluiten dit te doen, het binnen enkele weken de 1SQ van 90% kan bereiken. Iran beperkt het toezicht van de IAEA en geeft geen antwoord op de openstaande dossiers en het verrijkte materiaal dat het heeft verzameld.


Minister Gantz verklaarde ook: “Het gemeenschappelijke doel van Israël en de VS is te voorkomen dat Iran een nucleair wapen verwerft, en de manier om dit te doen is om Iran terug te nemen en het af te schrikken. De overeenkomst die wordt besproken bevat een aantal problematische clausules. Iran heeft infrastructuur, capaciteiten en kennis opgebouwd. Als zodanig zijn verbeteringen in het nucleaire akkoord in discussie nodig – met de nadruk op de ‘sunset’-clausule.”


Minister Gantz verwelkomde Amerikaanse initiatieven om de samenwerking in het Midden-Oosten te versterken, evenals zijn militaire activiteiten in de afgelopen weken in het licht van Iraanse volmachten.


Minister Gantz benadrukte ook dat: “Israël actie zal blijven ondernemen om de veiligheid van de staat Israël te waarborgen, ongeacht de ontwikkelingen en om te voorkomen dat Iran regionale hegemonie bereikt. Israël zal zijn militaire superioriteit blijven versterken.”


Minister Gant gedetailleerde Iraanse activiteiten om zijn volmachten te financieren: “Iran verstrekt meer dan een miljard USD aan zijn volmachten in Syrië, Irak, Libanon, Jemen en Gaza. Hezbollah, dat Libanon schade toebrengt en Israël bedreigt, ontvangt meer dan een half miljard dollar per jaar. Iran verstrekt ook meer dan 100 miljoen USD per jaar aan Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad in Gaza. Als zodanig moet, ongeacht toekomstige scenario's, actie worden ondernomen tegen Iraanse volmachten, die de hele regio in het Midden-Oosten bedreigen.


Tijdens de briefing presenteerde minister Gantz ook de vertrouwenwekkende maatregelen die het afgelopen jaar zijn genomen met de Palestijnse Autoriteit, en besprak hij ook de implicaties van de recente operatie "Breaking Dawn".

96 weergaven0 opmerkingen
bottom of page