top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Minister van Defensie Gallant: 'militaire druk is nodig om gijzelaars vrij te krijgen'


Foto GPO


Hieronder volgen de volledig vertaalde opmerkingen van minister van Defensie tijdens zijn verklaring voor de pers maandagavond:


“De IDF en het defensie-establishment werken voortdurend aan het dwarsbomen van terrorisme. Helaas zijn er tijdens deze oorlog moeilijke gebeurtenissen – de aanval die vandaag in Ra’anana wordt uitgevoerd is een moeilijke en pijnlijke gebeurtenis. Ik wil graag mijn condoleances betuigen aan de familie van het slachtoffer [van de aanval], en wens de gewonden een spoedig herstel.

 

Vanavond wil ik twee belangrijke onderwerpen bespreken: de oorlog en de voorwaarden die nodig zijn voor de overwinning. Gisteren stonden we stil bij 100 dagen van strijd, waarin we van verdediging naar aanval gingen, van gevechten op ons eigen grondgebied naar gevechten diep in de Gazastrook. [We markeerden] 100 dagen waarin we enorme inspanningen leverden om de gijzelaars [die in Gaza werden vastgehouden] te bevrijden. We zijn erin geslaagd 110 gijzelaars terug te brengen – en de overige gijzelaars zullen we terugsturen. Wij zullen er alles aan doen om dit doel te bereiken.

 

Dit is niet het moment om samen te vatten, dit is het moment om vooruit te kijken naar de doelen die we moeten bereiken. In de oorlog die tegen ons is gelanceerd, moeten we winnen, zonder compromissen. Er is geen andere manier dan de vijand [Hamas] te verslaan. We zullen iedereen opsporen en bereiken die onze kinderen kwaad heeft gedaan, onze vrouwen heeft verkracht, onze ouderen heeft ontvoerd. We zullen Hamas vernietigen en iedereen aanvallen die heeft deelgenomen aan de brutale aanval van 7 oktober.

 

Zowel onze vijanden als onze vrienden volgen de oorlog in Gaza – ze houden ons in de gaten. De toekomst van de staat Israël hier in ons land hangt af van de resultaten van deze oorlog. De wrede vijand [Hamas] waarmee we te maken krijgen, reageert alleen op geweld – alleen militaire druk zal ons in staat stellen de doelen van de oorlog te bereiken – de eliminatie van de capaciteiten van Hamas en het terugbrengen van de gijzelaars naar hun huizen. Dit zijn de doelstellingen van de oorlog, zoals ze drie maanden geleden werden bepaald; ze waren toen waar, en ze zijn vandaag de dag nog steeds waar. Als de oorlog nu eindigt, zal het lot van de gijzelaars voor vele jaren bezegeld zijn – in gevangenschap van Hamas. Zonder militaire druk zal niemand met ons praten, zonder militaire druk zullen we geen enkele overeenkomst kunnen bereiken – alleen vanuit een sterke positie kunnen we de vrijlating van gijzelaars garanderen.

 

Drie maanden geleden presenteerde ik samen met de chef van de generale staf van de IDF, de directeur van de ISA en de generaals van de IDF aan het kabinet het oorlogsplan in de Gazastrook en de banden ervan met andere arena's. We hebben duidelijk gemaakt dat de intensieve manoeuvreerfase ongeveer drie maanden zou duren.

 

In het noordelijke deel van de Gazastrook zal deze fase ten einde komen. In het zuiden van Gaza zullen we deze prestatie bereiken en er zal snel een einde aan komen, en op beide plaatsen zal het moment komen waarop we naar de volgende fase zullen gaan. We passen onze operaties in het veld aan in overeenstemming met de realiteit ter plaatse naarmate deze ons duidelijker wordt, in overeenstemming met militaire prestaties, met de vernietiging van de vijand [Hamas], en in overeenstemming met onze inlichtingendiensten.

 

In het noordelijke deel van de Gazastrook zijn alle bataljonsstructuren ontmanteld - we werken nu aan het elimineren van verzetshaarden [terreurhotspots]. Dit bereiken we via raids, luchtaanvallen, speciale operaties en aanvullende activiteiten.

 

In het centrum van de Gazastrook vernietigen we de militaire industrie en productiecentra van Hamas. Dit zijn de plaatsen waar raketten, IED's, explosieven en andere wapens worden geproduceerd die tegen ons kunnen worden gebruikt. De prestaties [van onze troepen] zijn zeer indrukwekkend.

 

In het zuidelijke deel van de Gazastrook passen we verschillende operationele tactieken toe – de strijdkrachten zijn gericht op de 'kop van de slang': het leiderschap van Hamas. Ze verstoppen zich tientallen meters onder de grond. De Khan Younis Brigade valt als strijdmacht feitelijk uiteen. Dit is een stapsgewijze inspanning, waarbij we ook de routes afsnijden die leiden van Khan Younis naar Rafah [infrastructuur voor terroristische doeleinden], bovengronds en ondergronds. Elke dag die verstrijkt stort de door Sinwar in de zuidelijke Gazastrook gebouwde terroristische stad in de tunnels die zij voor zichzelf heeft gegraven.

 

Ik zou graag willen herhalen: aan het einde van de oorlog zal er geen militaire dreiging vanuit Gaza meer zijn, zal Hamas niet in staat zijn om de Gazastrook te controleren en als militaire macht te functioneren, en zal de IDF volledige vrijheid van handelen hebben om doen wat nodig is om de burgers van Israël te verdedigen. Het kan lang duren, maar het zal eindigen met één enkel scenario: totale overwinning.

 

Palestijnen wonen in Gaza en daarom zullen Palestijnen in de toekomst Gaza regeren. De toekomstige regeringsautoriteit in Gaza moet voortkomen uit de Gazastrook en gebaseerd zijn op actoren die niet vijandig staan ​​tegenover de staat Israël. Deze zullen dienen als een civiel alternatief [voor Hamas], dat zal zorgen voor het welzijn van de inwoners van Gaza in plaats van zich te concentreren op het veroorzaken van schade aan het volk van Israël.

 

Het einde van de militaire campagne moet in het beleid worden verankerd. Het is beleid dat militaire actie leidt. Politieke besluiteloosheid kan de voortgang van de militaire operatie schaden. Ik heb een plan ingediend bij het kabinet. Het is de plicht van het kabinet en de regering om het plan, net als ieder ander plan, te bespreken en het doel vast te stellen. Dit is een oorlog die vastberadenheid vereist – ons succes, van de soldaat in het veld tot het kabinet en de regering van Israël – is de vastberadenheid om te winnen. Het is een oorlog die wordt gekenmerkt door vastberadenheid, moed en doorzettingsvermogen – dat is de enige manier waarop wij kunnen winnen.

 

Ik zou dit platform graag willen gebruiken om twee senior partners in de eenheidsregering – premier Netanyahu en minister Benny Gantz – toe te spreken en hen te vertellen: dit is de tijd voor eenheid en een tijd voor partnerschap. Nu is het tijd voor compromissen om de doelstellingen van de oorlog te bereiken. De eenheidsregering is een voorwaarde voor de overwinning in deze oorlog. De enige begunstigde van het alternatief is Hamas. Het is onze plicht om de eenheid onder onze troepen op het slagveld te weerspiegelen, in een verenigde samenleving en leiderschap.

 

Het jaar 2024 zal een jaar van oorlog zijn, maar ook een jaar van overwinning. We zullen winnen omdat we rechtvaardig zijn, we zullen winnen omdat we vastberaden zijn.

 

Ik zou graag bemoedigende woorden willen sturen en de IDF-troepen willen versterken die dag en nacht missies uitvoeren, en aan de families van de gijzelaars die met een onmogelijke realiteit worden geconfronteerd. Ik wens een volledig herstel voor de gewonden en houd de nabestaanden dicht bij mijn hart – hun verlies heeft ons het leven geschonken.”

202 weergaven0 opmerkingen
bottom of page