top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Minister van Defensie Gallant 'We zullen blijven vechten in Gaza totdat de gijzelaars terug zijn'

Foto Ariel Hermoni / MoD


Woensdag 17 januari 2024 heeft minister van Defensie Yoav Gallant een bezoek gebracht aan de marinecommando-eenheid “Shayetet 13” in Atlit, waar hij werd ontvangen door de opperbevelhebber van de Israëlische marine VADM David Saar Salama, commandant van de eenheid Shayetet 13, Kolonel A., en commandanten van de eenheid.


Minister Gallant werd geïnformeerd over de activiteiten van de eenheid sinds het begin van de oorlog in Gaza, inclusief operaties tegen Hamas-doelen boven en onder de grond. Hij hield ook een gesprek met troepen die zowel in de verplichte dienst als in de reservedienst dienden.


Fragmenten uit de opmerkingen van de minister :

“We zullen blijven vechten totdat we de overwinning behalen – totdat we de terroristische organisatie Hamas verslaan – en al haar belangrijke militaire en bestuurscapaciteiten in Gaza verwijderen.”


“Wat betreft de gijzelaars: we hebben niet het recht om te stoppen met vechten zolang er gijzelaars in Gaza zijn. De enige manier om ze terug te brengen is via militaire druk, omdat Hamas alleen reageert op het gebruik van geweld.”


“In het noorden van Gaza zijn we hun [Hamas] capaciteiten aan het ontmantelen, en hun bataljonsstructuren. Hierdoor kan een IDF-brigade van plaats naar plaats manoeuvreren – Beit Lahia, Beit Hanoun en Jabalia. Hetzelfde geldt voor gebieden in het centrum van de Gazastrook, en dat zullen we ook in Khan Younis bereiken.”


“In Khan Younis opereren we op een andere manier – het is een inspanning die meerdere fasen omvat (operaties die plaatsvinden in meerdere fasen van de oorlog). Daar concentreren we ons op het bereiken van het leiderschap van Hamas en op de gijzelingskwestie.”


“Het einde van deze oorlog – wanneer die ook mag zijn – zal gebaseerd zijn op onze prestaties. Dit omvat onder meer het vernietigen van het vermogen van Hamas om met militaire en bestuurlijke capaciteiten te opereren. Wij zullen de vrijheid van handelen behouden.”

175 weergaven0 opmerkingen
bottom of page