israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Minister van Defensie Gantz bevestigt: In februari werden twee door gelanceerde UAV's onderschept


Minister van Defensie Benny Gantz. Foto GPO


Een dag voor zijn reis naar de Verenigde Staten sprak minister van Defensie Benny Gantz op de "A New Global Order" conferentie in het Reichman University Institute for Policyand Strategy (voormalig IDC). In zijn opmerkingen ging de minister in op de huidige mondiale realiteit in de context van de oorlog in Oekraïne. Hij besprak ook de Iraanse dreiging en aanvullende uitdagingen waarmee de staat Israël wordt geconfronteerd.


“Het beleid van Israël staat op de juiste plek, zowel wat betreft waarden als strategie. We hebben het recht om uitgebreide humanitaire hulp te verlenen en Oekraïne te ondersteunen met aanvullende niet-offensieve uitrusting, op een manier die in overeenstemming is met de brede operationele overwegingen van Israël, die ook belangrijk zijn voor meer regionale stabiliteit. De bemiddelingspogingen van de premier in deze arena zijn ook belangrijk.”


“Een van de lessen van de oorlog in Oekraïne is dat het juist is om zo vroeg mogelijk economische, politieke en zo nodig militaire macht uit te oefenen, en misschien op deze manier oorlogen te voorkomen. Hetzelfde geldt voor de situatie waarin we ons bevinden met Iran. De prijs van een mogelijke toekomstige oorlog kan worden voorkomen of verminderd door een multidimensionale drukcampagne te voeren, geleid door de internationale gemeenschap. Vandaag zijn de prijzen voor het aanpakken van de Iraanse uitdaging op mondiaal en regionaal niveau hoger dan een jaar geleden en lager dan ze binnen een jaar zullen zijn.”


Met betrekking tot de voortgang van Iran in zijn nucleaire programma: "Iran blijft onomkeerbare kennis en ervaring opdoen in de ontwikkeling, het onderzoek, de productie en de exploitatie van geavanceerde centrifuges. Het is nog maar een paar weken verwijderd van de accumulatie van splijtstof die voldoende is voor een eerste bom, bevat 60 kg verrijkt materiaal op 60%, produceert metallisch uranium met een verrijkingsniveau van 20% en voorkomt dat de IAEA toegang krijgt tot zijn faciliteiten. Zelfs vandaag de dag spant Iran zich in om de productie en installatie van 1.000 geavanceerde IR6-centrifuges in zijn nucleaire faciliteiten, waaronder een nieuwe faciliteit die wordt gebouwd op een ondergrondse locatie in de buurt van Natanz."


Over de kwestie van de Iraanse agressie in de regio, onthulde minister Gantz de inspanningen van Iran om wapens naar zijn volmachten in de regio te verspreiden en verwees hij naar recente publicaties over de lancering van twee UAV's in februari van dit jaar:


"Iraanse volmachten vallen oliereserves, luchthavens en civiele faciliteiten aan. Iran voert zelf aanvallen uit via zijn Quds strijdmacht. Het ontwikkelt operationele systemen in de hele regio, uitgerust met nauwkeurige capaciteiten, waaronder kruisraketten, grond-grondraketten en UAV's, in staat De hoeveelheid strategische wapens in de handen van Iraanse volmachten is het afgelopen jaar aanzienlijk toegenomen: in Irak zijn er honderden wapens, in Jemen is het aantal ook toegenomen en de Houthi’s hebben tientallen wapens.


“We zagen een voorbeeld van de poging tot gebruik van Iraanse wapens in februari 2022. Zoals in het verleden meerdere keren is gebeurd, lanceerden de Revolutionaire Garde een paar drones vanaf Iraans grondgebied, richting Israël. Onder andere op basis van het feit dat de UAV's parachutes hadden bevestigd, schatten we dat het doel van de lancering was om wapens te leveren aan terroristische organisaties in Gaza of in Judea en Samaria. De missie mislukte en de UAV's werden onderschept in Irak. Ook in Syrië worden nog steeds pogingen ondernomen om nauwkeurige wapens over te dragen en te produceren. Israël zal deze inspanningen blijven dwarsbomen en elke bedreiging voor zijn burgers en de regio het hoofd bieden. "


Over de golf van terrorisme en de veiligheidssituatie in Israël zei hij: "We worden geconfronteerd met een golf van terreur die is gebaseerd op een reeks aanslagen die misbruik maken van de gevoelige situatie in Jeruzalem en de Tempelberg, waar Israël de vrijheid van aanbidding handhaaft. Deze aanslagen zijn met elkaar verbonden omdat ze gebaseerd zijn op ophitsing die wordt verspreid door terreurorganisaties in de regio. Deze ophitsing wordt onvoldoende veroordeeld door wereld- en regionale leiders, die ook prioriteit zouden moeten geven aan stabiliteit in de regio.”


Hij voegde eraan toe: "We zullen de politieke inspanningen voortzetten om onze betrekkingen met onze buren in de regio en onze partners over de hele wereld te versterken. Dit terwijl we bereid zijn inspanningen te leveren om het conflict te verkleinen en te streven naar politieke regelingen tussen ons en de Palestijnen, die , zelfs als ze ver weg lijken, zijn een strategische behoefte."

110 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws