top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Minister van Defensie Gantz bewijst ongewone activiteit van Iraanse marine in de Rode Zee


Vier Iraanse militaire schepen door satellieten gespot in de Rode Zee. Foto via ministerie van Defensie


Tijdens de dinsdag gehouden jaarlijkse rondetafelconferentie van de Economist in Athene, Griekenland, onthulde de Israëlische minister van Defensie Benny Gantz recente satellietbeelden van vier Iraanse militaire schepen in de Rode Zee.


“Vandaag kunnen we bevestigen dat Iran zich methodisch laat zien in de Rode Zee, met oorlogsschepen die patrouilleren in de zuidelijke regio. In de afgelopen maanden hebben we de belangrijkste Iraanse militaire aanwezigheid in het gebied van het afgelopen decennium vastgesteld.


Het is een directe bedreiging voor de internationale handel, de energievoorziening en de wereldeconomie. Het is ook een directe bedreiging voor de vrede en stabiliteit in de maritieme arena, die gevolgen kan hebben voor de Middellandse Zee en daarbuiten.”


“Op de satellietbeelden die ik hier laat zien, zie je vier Iraanse militaire schepen in de Rode Zee. De aanwezigheid van de Iraanse strijdkrachten in de Rode Zee in de afgelopen maanden is de belangrijkste in tien jaar. Het is een directe bedreiging voor de handel, energie en de wereldeconomie,” aldus minister Gantz.


"Iran breidt zijn agressieve operaties in de regio in het algemeen uit, en in de marine-arena in het bijzonder en dat het "ongebruikelijk" patrouilleerde in de Rode Zee met zijn militaire schepen", voegde Gantz eraan toe.


De schepen die Gantz liet zien waren het Hengam landingsschip, twee verschillende Bandar Abbas hulpschepen en het Mowj fregat.


Minister Gantz verwees ook naar Irans recente test met satellietlanceerinrichtingen: “Een week geleden voerde Iran opnieuw een test uit met een satellietlanceerinrichting uit de provincie Semnan. Deze test toont aan dat het Iraanse regime over de capaciteiten beschikt om intercontinentale ballistische raketten te ontwikkelen die tot in het centrum van Europa kunnen reiken. Dit komt bovenop de operationele ballistische systemen en UAV's die de East Med al kunnen bereiken."


De minister van Defensie voegde eraan toe, dat: "Iran's recente experiment met een satellietlanceerinrichting waarvan de technologie kan helpen bij de ontwikkeling van een terrestrische raket met een bereik van duizenden kilometers, ook een bedreiging kan vormen voor Centraal-Europa."

115 weergaven0 opmerkingen
bottom of page