israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Minister van Defensie Gantz: 'hulp aan Gaza afhankelijk van teruggave twee stoffelijke overschotten'


Minister van Defensie Benny Gantz. Screenshot YouTube


Minister van Defensie Benny Gantz zei zondag dat hij geen volledige wederopbouw van Gaza zou toestaan ​​totdat Hamas twee Israëlische burgers en de stoffelijke overschotten van twee soldaten teruggeeft die al meer dan zes jaar door de terreurgroep worden vastgehouden.


Ook zei hij dat aangezien Israël toekomstige conflicten in de Gazastrook wil voorkomen, het zou moeten streven naar versterking van de Palestijnse Autoriteit (PA) in het leiden van de wederopbouwinspanningen van Gaza via de PA, in plaats van Hamas, die de enclave regeert.


"De meest wenselijke verandering is naar mijn mening om de Palestijnse Autoriteit zo veel mogelijk te versterken, en niet dat Hamas degene is die de agenda bepaalt, niet in het gebied van de Gazastrook, noch in Gaza zelf", zei hij.


Gevraagd of dat alleen zijn mening vertegenwoordigde of dat het ook de mening was van premier Benjamin Netanyahu, zei Gantz dat het de eerste was.


"Ik weet niet wat Netanyahu denkt," zei hij.


Het defensie-establishment is begonnen met het ontwikkelen van een mechanisme om geld en bouwmaterialen te leveren voor de wederopbouw in de Gazastrook, terwijl het Hamas ervan weerhoudt deze te gebruiken om zijn tunnels te herbouwen en wapens te vervaardigen.


'Het is buitengewoon ingewikkeld', zei Gantz. 'Uiteindelijk heb je cement nodig om te bouwen en we beseffen dat een deel van het cement naar de tunnels gaat. Ik ben niet naïef over het feit dat sommige materialen door Hamas zullen worden gebruikt. We moeten de inspectie bij de grensdoorgangen vergroten.


Hij voegde eraan toe dat Hamas nu de meeste van zijn eigen wapens maakt in plaats van te vertrouwen op smokkel.


De manier om de betrokkenheid van de PA te versterken, is volgens Gantz om zoveel mogelijk Arabische staten aan boord te halen - met name de Golfstaten evenals Egypte en Jordanië - naast de VS en de Europese Unie.


Het is veelbetekenend dat Gantz de betrokkenheid van Qatar noemde, waarmee Israël geen formele betrekkingen onderhoudt en dat nauwe banden heeft met Turkije.

Qatar heeft de afgelopen jaren gediend als een belangrijke tussenpersoon tussen Israël en Hamas, door financiële steun te verlenen - en soms in te houden - aan de terreurgroep in Gaza.


98 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws