top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

VIDEO: Minister van Defensie Gantz is zijn bezoek aan Turkije begonnen


Foto Elad Malka / GPO


Donderdagochtend begon minister van Defensie Benny Gantz aan zijn officiële bezoek aan Turkije, waar hij een ontmoeting heeft met president van de Republiek Turkije Recep Tayyip Erdoğan, en met de Turkse minister van Nationale Defensie Hulusi Akar.

Minister Gantz begon officiële engagementen door zijn respect te betuigen bij het Anıtkabir-mausoleum ter herdenking van voormalig president Mustafa Kemal Ataturk.

Minister Gantz werd vervolgens verwelkomd op het Ministerie van Landsverdediging met een formele ceremonie, waarna hij ontmoetingen had met zijn Turkse ambtgenoot. Minister Gantz heeft vandaag een ontmoeting met de president om 15.30 uur.

Foto Elad Malka / GPO


In een verklaring voor de pers zei minister Gantz:


Excellentie minister van Defensie Hulusi Akar,

Ik ben blij en nederig om hier in Ankara te zijn.

Mijn delegatie en ik zijn dankbaar voor uw vriendelijke uitnodiging en warm welkom.

Het is een duidelijk signaal voor toekomstige positieve ontwikkelingen.


Het is geen geheim dat onze banden voor uitdagingen hebben gestaan.

Maar vandaag ben ik blij te kunnen zeggen dat Turkije een van onze top 5 handelspartners is. In de loop der jaren zijn onze economische banden gegroeid.


Op diplomatiek vlak heeft de terugkeer van onze ambassadeurs vandaag het toneel voor ons gevormd. Mijn bezoek aan Ankara is zelfs het derde bezoek van een Israëlische leider in minder dan een jaar.


De poorten zijn geopend en er is een groot potentieel voor samenwerking in handel, toerisme, industrie en meer.


Turkije en Israël hebben beide moderne, geavanceerde samenlevingen gebouwd op een fundament dat rijk is aan geschiedenis. Onze toekomst is veelbelovend, maar afhankelijk van ons gedeelde belang om de veiligheid en stabiliteit in de regio en de wereld te handhaven.


Zoals de minister en ik tijdens onze bijeenkomst hebben besproken, zijn er veel gebieden voor toekomstige samenwerking. Dit omvat het nastreven van diplomatieke oplossingen voor geschillen in onze regio's - net zoals Israël vanmorgen met Libanon heeft bereikt.


De maritieme grensovereenkomst weerspiegelt het vermogen van tegengestelde actoren om samen te werken ter wille van stabiliteit en economische welvaart. Deze overeenkomst is een aanwinst voor de veiligheid van Israël en de regio.


En terwijl het ene oog op onze prestatie rust, kijkt het andere toe hoe de bedreigingen zich ontwikkelen.


Dit jaar zijn we er dankzij nauw, heimelijk contact in geslaagd een alarmerend aantal bedreigingen tegen Israëlische burgers en Joodse mensen in Turkije weg te nemen. We zijn president Erdogan, minister Akar en de veiligheidsdiensten die betrokken zijn bij deze cruciale, levensreddende samenwerking dankbaar.


Ik geloof dat er samen veel meer kan worden gedaan om de invloed te verminderen van degenen die onze regio's destabiliseren, door terrorisme tegen onschuldige burgers te steunen of uit te voeren.

Dit geldt ook voor de Palestijnse arena, en ik ben ervan overtuigd dat diepere defensiebanden tussen onze landen een positief effect kunnen hebben op de ontwikkelingen in deze arena.


De regio's Midden-Oosten en Oost-Med veranderen.

Allianties - waarvan sommige niet zo lang geleden ondenkbaar waren - worden gebouwd in het licht van alarmerende dreigingen zoals die van Iran.


Het lijdt geen twijfel dat Turkije, een NAVO-lid en bondgenoot van onze gemeenschappelijke vriend de Verenigde Staten, een belangrijke rol speelt bij het waarborgen van mondiale stabiliteit.


Onze banden zijn een positieve toevoeging, aangezien we sterke partnerschappen onderhouden met onze vrienden in Griekenland, Cyprus en de Golfstaten.

Sterker nog, we kunnen bruggen slaan en conflicten verminderen, in het voordeel van alle betrokken partijen.


In de toekomst moeten we een standvastige, positieve houding aannemen in onze betrekkingen - een open dialoog onderhouden. Zoals overeengekomen tijdens onze vergaderingen, heb ik mijn staf opgedragen om de procedures te starten die nodig zijn om de werkrelaties te hervatten.


Nogmaals mijnheer de minister, bedankt voor uw warme welkom.

Ik kijk ernaar uit om samen te werken.

83 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page