top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Minister van Defensie Yoav Gallant reisde zondag naar Washington om hoge functionarissen van het Witte Huis te ontmoeten

Foto Elad Malka / GPO


Minister van Defensie Yoav Gallant zei voordat hij vertrok voor een officieel bezoek aan de Verenigde Staten: “Tijdens mijn bezoek zal ik mij concentreren op het behouden van de kwalitatieve militaire voorsprong van Israël en op manieren om onze gemeenschappelijke doelen te bereiken: de overwinning op Hamas en het terugbrengen van de gijzelaars naar huis. ”

 

“Vandaag reis ik naar de Verenigde Staten op uitnodiging van de Amerikaanse regering. Dit is een zeer belangrijke reis waarbij ik een reeks hoge Amerikaanse functionarissen zal ontmoeten, in de eerste plaats de minister van Defensie, maar ook de minister van Buitenlandse Zaken, de nationale veiligheidsadviseur en de directeur van de CIA.

 

“Dit bezoek zal zich richten op het behoud van de kwalitatieve militaire voorsprong (QME) van de staat Israël, ons vermogen om platforms en munitie te verkrijgen, onze kritische banden met de Verenigde Staten, en het belang van het bereiken van onze doelen in Gaza – namelijk het verslaan van de Hamas. [terroristische] organisatie, het terugsturen van de gijzelaars naar huis en het waarborgen van de veiligheidsbehoeften van Israël met betrekking tot de Gazastrook en Libanon.”

 

“We zullen ook de noodzaak bespreken om de noordelijke gemeenschappen van Israël naar hun huizen terug te brengen – of dit nu wordt bereikt via militaire actie of via een overeenkomst.”

 

“Ik wil mijn diepe waardering uitspreken aan de Amerikaanse regering en aan mijn vriend, minister Lloyd Austin, voor hun uitnodiging naar de Verenigde Staten in zo’n belangrijke tijd, om de bijzondere en belangrijke relatie voor onze beide landen in stand te houden.”

 

Ik voeg hieronder uittreksels toe van wat Hebreeuwse kranten over het bezoek van Gallant aan de USA schrijven:

Het bezoek komt op een kritiek moment waarop Israël zich op een diplomatiek, militair en veiligheidskruispunt bevindt. Dit is het eerste bezoek van Gallant aan de VS sinds de verkiezingen van november 2022 en zijn eerste bezoek sinds 7 oktober.


Austin wil hem graag formeel ontmoeten, maar wil de zaken met hem bespreken als een rationele stem in de Israëlische regering. Aan de ene kant roept Gallant op tot de eliminatie van Hamas, maar aan de andere kant roept Gallant op tot het creëren van een alternatief dat uiteindelijk, in tegenstelling tot de positie van anderen in de regering, de verantwoordelijkheid voor de Strook overdraagt ​​aan lokale figuren die niet bij Hamas zijn aangesloten.


Naast Austin zal Gallant ook minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken, nationaal veiligheidsadviseur Jake Sullivan, CIA-directeur William Burns en speciaal presidentieel gezant Amos Hochstein ontmoeten. Gallant zal ook ontmoetingen houden met vertegenwoordigers van de pro-Israël lobby AIPAC en leden van het Congres.


Gallant zal ook de kwestie van de voortdurende overdracht van Amerikaanse wapens aan Israël aanpakken. Voorlopig zijn er geen vertragingen bij de overdrachten, ondanks berichten dat de VS dergelijke vertragingen overweegt, vooral nadat ze hoorden van de plannen van Israël in Rafah. Bovendien zal Gallant vragen ervoor te zorgen dat de wapenleveranties volgens plan doorgaan en om voortdurende Amerikaanse steun op het wereldtoneel te vragen.

256 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page