top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Minister van Defensie Yoav Gallant spreekt tot de pers: "wij zullen winnen"


Foto Elad Malka


Minister van Defensie Gallant sprak donderdagavond de pers toe. Hieronder zijn volledige toespraak.


Goedeavond,


Dit zijn moeilijke tijden. Dit is een oorlog tegen ons huis, en die zullen we winnen. Het is wij of zij.


Op 7 oktober lanceerde Hamas een oorlog – een oorlog tegen Israëlische burgers, tegen kleine kinderen, tegen vrouwen, tegen overlevenden van de Holocaust.

Dit is een oorlog tegen burgergemeenschappen, dit is een oorlog van moord, verkrachting, ontvoering en plundering [door de terroristische organisatie Hamas]. Hamas lanceerde deze oorlog om ons af te schrikken en om de wens van het Israëlische volk om hier te wonen te vernietigen.


Wij zullen deze oorlog winnen.


Ik weet dit, omdat ik al op 7 en 8 oktober zag dat onze IDF-soldaten en burgers terugvechten.


Ik zag hoe burgers hun kinderen fel verdedigden. Ik zag soldaten voor het vuur van de vijand aanvallen. Ik zag bataljonscommandanten granaten uit de lichamen van terroristen halen en deze in de volgende kamer gooien, voordat ze binnenvielen. Ik zag brigadecommandanten in de strijd sneuvelen, en divisiecommandanten zagen persoonlijk de gevechten leiden van kamer tot kamer, van stad tot stad. In hun inspanningen stopten ze de opmars van de vijand naar de diepte van Israël en voorkwamen ze dat de vijand nog meer burgers schade toebracht.


Direct daarna, binnen 24 uur, gingen we over tot de aanval. Onze reactie is krachtig en nauwkeurig – vanuit de lucht, het land en de zee. We vallen bunkers, tunnels, terreurposten en terroristen aan.


Het is onze plicht deze oorlog te winnen. Dit is de ongeschreven overeenkomst tussen de Israëlische regering en het Israëlische volk. En het is mijn plicht, als minister van Defensie, als degene die verantwoordelijk is voor het defensie-establishment, het is mijn verantwoordelijkheid om onze overwinning veilig te stellen, zodat het volk van Israël in de vrede en stilte kan leven die het verdient.


We voeren de eerste luchtaanvallen uit en creëren de noodzakelijke voorwaarden om deze campagne voort te zetten – er zullen nog meer fasen zijn. Wij bereiden ze voor en voeren ze uit. Ik ben vastbesloten om ons naar de overwinning te leiden.


Het Ministerie van Defensie houdt samen met de IDF, ISA, Mossad en andere instanties die zich bezighouden met veiligheid, kwesties aan het thuisfront, burgerzaken, de gijzelingsituatie en humanitaire kwesties toezicht op de operaties in deze oorlog.

Als minister van Defensie heb ik één doel: deze oorlog winnen tegen een meedogenloze en kwaadaardige vijand: Hamas, de ISIS van Gaza.


Er zijn meer dan 200 gijzelaars en vermiste personen. Helaas verloren we ook 1.400 burgers en soldaten.


Als vader, grootvader en zoon van overlevenden van de holocaust ben ik diep bedroefd. Ik begrijp het zware verlies van degenen die in de strijd zijn gesneuveld.


Ik ben vastbesloten, samen met het hele defensie-establishment, om degenen die gegijzeld worden naar huis te brengen, om hen te herenigen met hun families. Het is mijn absolute prioriteit, naast onze inspanningen om deze oorlog als overwinnaar achter te laten.

Een dergelijke gebeurtenis heeft zich in de 75 jaar van zijn bestaan in Israël niet voorgedaan. Wat er in de komende 75 jaar gebeurt, hangt sterk af van onze prestaties in deze oorlog.


Daarom moet ik zeggen dat we geen andere keus hebben. Wij zullen winnen omdat er geen andere optie bestaat. Het is óf wij, óf Hamas.


Daarom zeg ik je: we hebben geen andere keus. We zullen winnen omdat er geen andere optie is; het is óf wij, óf Hamas.


Bedankt.


266 weergaven0 opmerkingen

コメント


bottom of page