top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Minister van Defensie Yoav Gallant "We zullen Yahya Sinwar te pakken krijgen en hem elimineren.”

F

Foto Ariel Hermoni / GPO


Zaterdagavond 4 november 2023) heeft minister van Defensie Yoav Gallant een toespraak gehouden voor de pers (in het Hebreeuws). Hieronder vindt u een volledig vertaald transcript:


‘Tijdens de sabbat bezocht ik het noorden en het zuiden [van Israël]. Gisteren bezocht ik het Zuidelijk Commando van de [IDF] en vandaag was ik in het noorden. Ik ontmoette onze reservesoldaten aan de noordgrens – officieren en gevechtssoldaten. Uit ons gesprek kwam één duidelijke boodschap naar voren – de soldaten wendden zich tot mij en zeiden: ‘we willen vechten totdat we een overwinning behalen. We kwamen uit Israël en uit het buitenland, sommigen van ons arriveerden op de eerste dag [van de oorlog] en sommigen niet lang geleden. We zullen hier blijven totdat deze oorlog in een overwinning eindigt. Het kan een maand duren, en we zijn erop voorbereid dat het een jaar kan duren – daar hebben we geen probleem mee.’ Deze mensen vervulden mij met zowel grote trots als kracht. Dit zijn strijders die vastbesloten zijn er alles aan te doen om de IDF te laten winnen en haar missie te vervullen.”


“Ik werd vergezeld door het hoofd van het Commando en zijn divisiecommandant in mijn gesprek met de commandant van Brigade 300. Hij vertelde me over de strijd die op Israëls grondgebied werd gevoerd, tegen Hezbollah-terroristen, over hoe hij vocht en een commandant verloor. Kort daarna bracht ik een tweede bezoek aan het [Druzen] dorp Yanuch-Jat. Dit dorp verloor twee commandanten in de strijd, twee plaatsvervangende majoor-generaals. Eén viel eergisteren in het zuiden, en één viel aan het begin van de oorlog aan de noordgrens. Ik zag de vastberadenheid en moed. Ik hoorde van de families, de meisjes en jongens, de leden van de gemeenschap. Iedereen herhaalde wat onze troepen in de reserves eerder hadden gezegd: we zijn klaar om tot het einde te vechten.”


“Er zijn ook mensen die tegen mij zeggen: ‘Ik wil de laatste zijn die het slagveld verlaat.’ Dit gevoel van vastberadenheid wordt gedeeld door het hele Israëlische publiek. Ik hoorde van Joden, van Druzen, van Bedoeïenen. Het volk Israël moet trots zijn op het feit dat het hele volk samen staat en met één stem verklaart: ‘Er is geen plaats voor het kwaad. Er is geen plaats voor de Hamas [terroristische] organisatie – de ISIS van Gaza’ – dit is het centrale thema in de ogen van onze strijders.”


Tijdens de sabbat vonden er zware gevechten plaats in Gaza. IDF-troepen opereren vanuit het noorden en zuiden [van Gaza-stad] en zijn stedelijke gebieden binnengedrongen. Ze vechten tegen terroristen die zich in hun hoofdkwartier verstoppen en uit tunnels komen. Ze vernietigen deze knooppunten, hun communicatie- en commandocentrum, hun bunkers en ondergrondse tunnels – met behulp van de volledige kracht van de IDF. De IDF valt aan vanuit de lucht, het land en de zee. De terroristen worden geconfronteerd met de macht van de IDF – de luchtmachtaanvallen, de artillerie- en tankbeschietingen, de gevechtsingenieurs en anderen. Ik geloof dat we goede vooruitgang boeken – stap voor stap. Veel terroristen zijn in de strijd geëlimineerd. Hamas krijgt zware klappen en wij ontmantelen ze – bataljon voor bataljon.”


[Wijzend naar een kaart op een scherm] “Dit zijn delen van Gaza-stad – op elke plek als deze, op elke vierkante meter als deze, is er minstens één [Hamas] bataljon of compagnie. Hun infrastructuur stort in als gevolg van de vastberaden acties van onze troepen. Ik kan u vertellen dat *12 Hamas-bataljonscommandanten al zijn geëlimineerd. We zullen iedereen bereiken, de commandostructuur en de terroristen in het veld.*


Foto Ariel Hermoni / GPO


*“De Hamas [terroristische] organisatie kent geen grenzen – de burgers van Israël waren op 7 oktober uit de eerste hand getuige toen ze de moorden, het misbruik, de brutaliteit, verkrachting, ontvoering en andere wreedheden zagen die door de terroristen werden begaan. Het leiderschap van Hamas is hiervoor verantwoordelijk en wij zullen hen te pakken krijgen. We zullen Yahya Sinwar te pakken krijgen en hem elimineren.*

Aan de inwoners van Gaza: als u hen vóór ons bereikt, zal dit de oorlog verkorten.’


“Hoewel de IDF zijn inspanningen concentreert in de zuidelijke arena, zijn er nog meer arena’s, namelijk het noordelijke front. Wij hebben er geen belang bij om oorlog te voeren met Hezbollah. Tegelijkertijd behoudt de IAF het grootste deel van haar strijdkrachten om te kunnen reageren op eventuele ontwikkelingen in het noorden. En tegelijkertijd, als Nasralla dezelfde fout maakt als Sinwar en Hezbollah in een oorlog meesleept, zal dit verstrekkende gevolgen hebben voor Libanon. Het zal het lot van Libanon bepalen.”


“Er wachten ons lange dagen van vechten – het zal niet binnen een dag of binnen een week eindigen. Wij vervullen missies, onze troepen weten hoe ze de dingen moeten doen die hen zijn opgedragen. Dit proces vordert en onze troepen opereren met grote kracht en professionaliteit.”“Eén ding kan ik tegen de burgers van Israël zeggen: aan het einde van de oorlog zal er niet langer Hamas in Gaza zijn, zal er geen veiligheidsdreiging vanuit de Gazastrook voor Israël zijn, en zal Israël de volledige vrijheid van handelen hebben om zijn daden uit te voeren. elke veiligheidsactie ondernemen die nodig is tegen iedereen die [ons bedreigt].”

424 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page