top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Minister van Strategische Zaken Dermer legt nadruk op Iran, uitbreiden van regionaal vredesakkoord


Ambassadeur Ron en Rhoda Dermer ontvangen prijs van Dr. Shmuel Rosenman, voorzitter, en Phyllis Greenberg Heideman, president, van de International March of the Living tijdens het 35th Anniversary Gala gehouden in Miami op 10 januari 2023. Foto GPO


Ron Dermer, die voor het eerst optrad sinds hij werd aangesteld als Israëls minister van Strategische Zaken, sprak tijdens een speciaal galadiner dinsdag, georganiseerd door March of the Living in Miami, Florida, ter gelegenheid van het 35e jaar sinds de oprichting.


Minister Dermer sprak tijdens het evenement over het belang van Holocaustherdenking en prees het werk van March of the Living bij het promoten van Holocausteducatie en -herdenking over de hele wereld.


Hij zei: “De holocaust heeft alles weggenomen van het Joodse volk. Voor de slachtoffers nam het hun bezit, hun waardigheid en uiteindelijk hun leven weg. Maar het is erg belangrijk om de Holocaust zelf niet weg te nemen van het Joodse volk. Er is de afgelopen jaren een poging gedaan om de holocaust universeel te maken, als gewoon weer een genocide of bloedbad dat heeft plaatsgevonden. Voor velen is het een verhaal over de onmenselijkheid van de mens tegenover de mens, de gevaren van racisme, de gevaren van xenofobie, en ja, de Holocaust is al deze dingen - maar er zijn nog veel meer genocides in de wereld gebeurd.


De Holocaust was uniek, anders, niet alleen vanwege de schaal, 6 miljoen, wat een enorm aantal is, omdat het meer dan een derde van het Joodse volk betrof. Stel je meer dan 100 miljoen Amerikanen voor of stel je een eeuw lang elke dag 9/11 voor, dat is wat de Holocaust deed met het Joodse volk. Het unieke aan de Holocaust is dat alle Joden het doelwit waren, allemaal, het was systematisch gepland en minutieus uitgevoerd. Het was een doel op zich, het was geen middel tot een doel. Hitler, terwijl hij de oorlog aan het verliezen was, gebruikte middelen om Joden te doden.”


Hij voegde eraan toe: “Het is geworteld in een unieke haat, antisemitisme, een haat die uniek is in zijn lange levensduur, in zijn alomtegenwoordigheid, en zijn wreedheid en zijn kneedbaarheid, omdat het zich door de tijd en ruimte heeft verplaatst, de hele tijd van vorm verandert, het is een kruitvat.”


Hij waarschuwde: “De holocaust veranderen in het zoveelste hoofdstuk van de onmenselijkheid van de mens jegens de mens, verraadt de nagedachtenis van de slachtoffers. Het is niet zomaar weer een hoofdstuk van de onmenselijkheid van de mens tegenover de mens, het is het ergste hoofdstuk in de onmenselijkheid van de mens tegenover de Joden.”


Over het belang van eenheid en standvastigheid tegenover antisemitisme zei minister Dermer: “Als je antisemitisme wilt aanpakken, moet je terugvechten. Je moet bereid zijn om op te staan tegen antisemitisme. Joden kunnen niet op de achtergrond wachten en anderen vragen om onze strijd voor ons te voeren. Je moet voorop staan en trots zijn en opkomen tegen de antisemieten. En we moeten alle politiek aan de kant zetten. Het maakt niet uit Democraat, Republikein, links of rechts, je moet antisemitisme aan jouw kant van het gangpad uitroepen en de handen vasthouden van mensen aan de andere kant van het gangpad om tegen die plaag te vechten. We gaan het antisemitisme niet stoppen, maar we zullen het steeds kleiner maken. Als we er niet tegen vechten, zul je zien dat wat gisteren de rode lijn was, zal worden weggevaagd, en de rode lijn zal blijven bewegen en blijven bewegen en blijven bewegen".

Sprekend over de prioriteiten van de aantredende regering en de inzet voor de veiligheid van de staat Israël, merkte minister Dermer op dat hij vereerd en toegewijd was om samen te werken met premier Netanyahu, “alles doend wat in onze macht ligt om ervoor te zorgen dat het regime in Teheran dat openlijk oproept en actief werkt aan de vernietiging van de enige echte Joodse staat, bereikt dat doel niet”.


Hij voegde eraan toe: "Ik denk dat het beleid ten aanzien van Iran een cruciaal onderdeel is van het uitbreiden van de vrede, omdat ik denk dat het de ruimte opent voor Arabische leiders om een openbaar bondgenootschap met Israël aan te gaan wanneer we samen het hoofd bieden aan deze gemeenschappelijke vijand".


Rhoda Dermer sprak samen met haar man tijdens het evenement en dacht na over haar herinneringen aan deelname aan de March of the Living. Ze zei: “Voor mij was het hoogtepunt van de Mars van de Levenden de wandeling door Krakau. Je ziet waar de joden woonden, waar ze baden en winkelden, zelfs een van de eerste joodse scholen voor meisjes. Dit was erg ontroerend. March of the Living laat zien dat het Joodse volk niet zomaar slachtoffers was. Het waren ook mensen die dingen bouwden, die dingen creëerden, die in deze dynamische gemeenschappen leefden. Het is zo belangrijk dat de Mars dit laat zien, omdat het waardigheid geeft aan de Joden die door de nazi's zijn vermoord."


President van de International March of the Living, Phyllis Greenberg Heideman, zei: “Het is zo belangrijk en betekenisvol voor ons dat minister Dermer voor het eerst verscheen met March of the Living. Als vooraanstaand verdediger van het Joodse volk is zijn stem een schijnend licht in de duisternis van haat en antisemitisme. We sturen samen een boodschap van vastberadenheid om de herinnering aan de slachtoffers van de Holocaust te bewaren en toekomstige generaties op te leiden”.58 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page