top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Minister van Transport: "ik heb besloten dat de lightrail in Tel Aviv ook op Zaterdag gaat rijden


Minister van Transport Merav Michaeli. Screenshot YouTube


Na de Transportation Authority te hebben gevraagd om de implicaties van de exploitatie van de relevante lijnen in het weekend door te geven, kondigde minister van Transport Merav Michaeli zaterdag op Channel12 News aan dat de lightrail komend jaar in groot Tel Aviv (Gush Dan) ook op zaterdag zal gaan rijden.


Openbaar vervoer op Shabbat is iets dat in mijn regeerakkoord met Yair Lapid staat, echter, niet in de regeringsvormingsovereenkomst getekend tussen Lapid en Bennett.


Dit is mijn beslissing als minister van Transport. Tot vandaag wilde ik de coalitie handhaven, maar er is geen coalitie meer. Er is een burgerplicht jegens het Israëlische publiek", voegde de minister eraan toe. "Geen enkele regering zal nu een beslissing over het openbaar vervoer op Shabbat terugdraaien, omdat het de zwaksten en zwaksten in de staat Israël pijn zal doen.


Michaeli benadrukte dat de beslissing geen goedkeuring van de Knesset of de regering vereist. "Dit is een besluit van de minister van Transport en de volgende minister van Transport zal het niet terugdraaien omdat de trein het station al heeft verlaten en omdat het de juiste keuze is.


De stap van Michaeli, leider van de progressieve Labour-partij, zou de oude normen die het openbaar vervoer op de Joodse rustdag in bijna alle steden met een Joodse meerderheid verbieden, tenietdoen, maar komt na jarenlange klachten van inwoners van het seculiere, liberale bolwerk dat de wekelijkse shutdowns zijn een vorm van religieuze dwang.


Het is nog niet duidelijk of een simpele aankondiging van Michaeli voldoende is om het openbaar vervoer op Shabbat in beweging te zetten. De Israëli's gaan op 1 november weer naar de stembus voor de vijfde verkiezingen in minder dan vier jaar, en Michaeli's Labour maakt deel uit van het centrumlinkse blok onder leiding van premier Yair Lapid van Yeth Atid.


Na meer dan tien jaar werk en verschillende vertragingen, gaat de eerste van drie lijnen van het nieuwe lightrailsysteem in november open. De rode lijn zal van Bat Yam naar Petah Tikva reizen via Tel Aviv-Jaffa, Ramat Gan en Bnei Brak, een ultraorthodoxe buitenwijk waar zelfs auto's op Shabbat over het algemeen verboden zijn.
103 weergaven0 opmerkingen

コメント


bottom of page