israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Ministers Gantz en Lapid informeerden ambassadeurs van VN-lidstaten over Iran en noemden namen


Minister van Defensie Benny Gantz (M) en minister van Buitenlandse Yair Lapid (L). Foto Ministerie van Buitenlandse Zaken


Op woensdagmorgen ontvingen de ministers van Defensie en Buitenlandse Zaken de ambassadeurs van VN-lidstaten voor een briefing op het ministerie van Buitenlandse Zaken.


Deze briefing maakt deel uit van de nationale inspanning van de staat Israël om de internationale gemeenschap op te roepen de Iraanse terreur en agressie in de regio te veroordelen en te stoppen. Hierbij werden namen genoemd van Iraanse terreur commandanten en werd meegedeeld dat Iran slechts 10 wekennis verwijderd van het maken van een kernwapen.


De afgelopen week heeft Israël in alle mogelijke diplomatieke en veiligheidskanalen gehandeld om de internationale gemeenschap op te roepen duidelijke grenzen voor Iran te stellen en zijn agressieve gedrag te staken.


De ministers van Defensie en Buitenlandse Zaken benadrukten tegenover de ambassadeurs dat Israël het recht behoudt om onafhankelijk op te treden bij elke aanval of bedreiging van zijn burgers en soevereiniteit.


Ze benadrukten verder dat de recente aanslagen geen deel uitmaken van een lokaal of bilateraal conflict, maar dat dit een aanval op de internationale gemeenschap is en dat de gemeenschap deze als zodanig moet behandelen en erop moet reageren. Dergelijke actie vereist eenheid binnen de internationale gemeenschap en actie kan worden ondernomen via de VN-Veiligheidsraad of een ander internationaal kader dat Iran verantwoordelijk houdt voor zijn acties.


Minister van Defensie Benny Gantz zei: “Amir Ali Hajizadeh, bevelhebber van de luchtmacht van de IRGC, zit achter tientallen terreuraanslagen in de regio waarbij gebruik wordt gemaakt van UAV's en raketten.


Voor de eerste keer ooit zal ik ook de man ontmaskeren die direct verantwoordelijk is voor de lancering van zelfmoord-UAV's - zijn naam is Saeed Ara Jani en hij is het hoofd van het UAV-commando van de IRGC. Het UAV-commando voerde de aanval uit op Mercer Street. Saeed Ara Jani plant en levert de training en uitrusting om terreuraanslagen in de regio uit te voeren.”


Foto Ministerie van Buitenlandse Zaken


Gantz voegde toe dat: “Iran opnieuw heeft bewezen een wereldwijde uitdaging te zijn, een regionale uitdaging en ook een uitdaging voor de staat Israël. Iran is verantwoordelijk voor tientallen terreuraanslagen in het Midden-Oosten, terwijl het zijn volmachten in Jemen, Irak en andere landen controleert. Iran heeft alle richtlijnen van het JCPOA geschonden en is slechts ongeveer 10 weken verwijderd van het verkrijgen van materiaal van wapenkwaliteit dat nodig is voor een kernwapen. Nu is het tijd voor daden - woorden zijn niet genoeg. Het is tijd voor diplomatieke, economische en zelfs militaire daden - anders gaan de aanvallen door.*


Gantz benadrukte dat: “Het Iraanse volk is niet onze vijand. Het Iraanse regime bedreigt ons en ontketent een regionale wapenwedloop.”


Met betrekking tot besprekingen met internationale tegenhangers zei Gantz dat: het defensie-instituut" inlichtingen heeft gedeeld met onze partners en zal hen blijven voorzien van concreet bewijs gerelateerd aan de recente aanslagen.


Minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid zei dat : "Dit geen conflict is tussen legers in Syrië. Dit is geen geheime operatie tegen een militaire faciliteit. Dit is een aanval op de handelsroutes van de wereld, dit is een aanval op de bewegingsvrijheid.


"Lapid vervolgde : "Mijn vraag aan u is dus [verwijzend naar de ambassadeurs] wat gaat de internationale gemeenschap eraan doen? Bestaat er nog zoiets als internationaal recht? En heeft de wereld het vermogen en de wilskracht om het te handhaven Als het antwoord 'ja' is, moet de wereld nu handelen. Als de internationale gemeenschap niet reageert op deze aanval, bestaat er niet zoiets als een internationale gemeenschap. In plaats daarvan zal het 'ieder voor zich' zijn.' ”

89 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws