top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Mira Stahl, 53,: lerares voor mensen die gehandicapte kinderen hielpen en die talloze levens heeft geraakt. Vermoord door Hamas-terroristen in kibboets Kfar Aza op 7 oktober

Mira Stahl. Foto Facebook


Dit is een artikel uit de Times of Israel serie Those We Have Lost.


Mira Stahl, 53, uit kibboets Kfar Aza, werd op 7 oktober in haar huis vermoord door Hamas-terroristen.


Volgens berichten van vrienden en familie op Facebook werd Stahl op de ochtend van de Hamas-invasie omstreeks 7.30 uur neergeschoten, waardoor ze een van de eerste slachtoffers van de oorlog was.


Ze werd twee weken later begraven op de begraafplaats van Kibbutz Shfayim en laat haar echtgenoot Noam en hun drie kinderen, Rotem, Moran en Ella achter.


Stahl was een schooladviseur die gespecialiseerd was in de behandeling van kinderen met speciale behoeften. De afgelopen jaren werkte ze als lerares voor mensen die een opleiding volgden tot psychotherapeut voor gehandicapte kinderen.


“Ze hielp getraumatiseerde gezinnen en kinderen hun angsten te overwinnen, en ook onze familie, op veel manieren”, zei haar schoonzus Ziv in een interview met het Israëlische mediakanaal Mekomit.


Stahl leerde haar dierbaren verschillende angstverminderende oefeningen. Dit omvatte ademhalingsoefeningen en andere fysieke aardingstechnieken. ‘Zoals je zei’, schreef haar zoon Rotem op Facebook in een herdenkingspost, ‘als we maar genoeg springen, gaat alles voorbij.’


Volgens Ziv werd de aanwezigen op haar begrafenis gevraagd deze springoefening te doen om de angst aan het begin van de dienst te kalmeren.


Ze had een geweldige band met haar studenten, merkte een herdenkingspost van het Israëlische Ministerie van Onderwijs op voor Stahl op Facebook. Ze hielp zelfs een van haar studenten om gedurende drie jaar uit de kast te komen als homo, waarna hij er na afloop openlijk over kon praten met zijn leeftijdsgenoten.


Stahl had ook een ongelooflijke passie voor volksdans. Ziv legde uit dat ze in de jaren tachtig vanuit Tel Aviv naar kibboets Kfar Aza kwam en volksdanslessen gaf aan de meisjes in de kibboets, inclusief haar toekomstige schoonzus.


“We bewonderden haar omdat ze mooi was, aardig en danseres.” Daar ontmoette ze Ziv's broer, Noam Stahl, en trouwde uiteindelijk met hem en stichtte een gezin.

Via Facebook


Hoewel haar carrière in het speciaal onderwijs lag, gaf Stahl haar liefde voor dansen niet op.


Twintig jaar lang trainde ze en concurreerde ze met de Hora Shemesh-dansgroep. Ze was geliefd onder haar leeftijdsgenoten en de groep schreef na haar dood op Facebook dat ze “voor altijd deel zal uitmaken van de Hora Shemesh-dansgroep en een deel van ons hart. Moge haar nagedachtenis een revolutie zijn.”


“Ik ben er trots op de zoon van Mira Stahl te zijn”, schreef haar zoon Rotem op Facebook. ‘Ik zweer dat ik geen verbitterd persoon zal worden, en ik zweer dat ik zal dansen zoals jij, helemaal tot aan het graf.’

140 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 commentaire


HansLa23+
13 avr.

Moedig en onverschrokken 🙏

J'aime
bottom of page