top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Mobileye komt met goedkope supersnelle chip voor autonoom rijden


Autonoom rijdende auto. Foto Mobileye


Op de 2022 Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas heeft Intel-eenheid Mobileye een nieuw, supersnel systeem-op-een-chip getoond dat is ontworpen als de "brains "van serieproductie autonome voertuigen (AV's) waarvan het eerste silicium voor de EyeQ Ultra SoC eind 2023 wordt verwacht, met volledige productie voor auto's in 2025.


Consumenten-AV is het eindspel voor de industrie”, zegt prof. Amnon Shashua, president en chief executive officer van Mobileye. “Door de volledige zelfrijdende oplossing te ontwikkelen – van hardware en software tot kaart- en servicemodellen – heeft Mobileye een uniek perspectief op de exacte vereisten voor het zelfrijdende systeem, waardoor we de prestatie- en kostenoptimalisatie kunnen bereiken die autonoom rijdende auto's (AV's) voor consumenten tot een realiteit maakt.”


Mobileye ontwierp de EyeQ Ultra nadat hij eerst een AV had gebouwd om precies te begrijpen wat een zelfrijdend voertuig nodig heeft om met een zeer hoge tussentijd tussen storingen te werken. Deze benadering zorgt voor een optimale balans van prestaties tussen verschillende acceleratoren en processors voor algemeen gebruik in een uiterst efficiënte energie-prestatie-envelop.


Ongeëvenaarde kosten-tot-prestatie leveren


EyeQ Ultra markeert een sprong in de evolutie van de EyeQ familie van SoC's en verpakt de prestaties van 10 EyeQ5's in één pakket. Door gebruik te maken van 5 nanometer procestechnologie, kan EyeQ Ultra alle behoeften en toepassingen van Level 4 (L4) autonoom rijden aan, zonder het stroomverbruik en de kosten die gepaard gaan met de integratie van meerdere SoC's. Net als zijn EyeQ voorgangers is EyeQ Ultra ontwikkeld in combinatie met Mobileye-software, waardoor extreme energie-efficiëntie mogelijk is zonder prestatieverlies.


EyeQ Ultra chip. Foto via Intel


EyeQ Ultra maakt gebruik van een reeks van vier klassen eigen versnellers, elk gebouwd voor een specifieke taak. Deze versnellers worden gecombineerd met extra CPU-cores, ISP's en GPU's in een zeer efficiënte oplossing die in staat is om invoer van twee detectiesubsystemen te verwerken - één camerasysteem en de andere radar en lidar gecombineerd - evenals het centrale computersysteem van het voertuig, de hoge -definitiekaart en software voor rijbeleid. Met slechts 176 TOPS is de EyeQ Ultra veel efficiënter dan andere AV-oplossingen en levert hij de nodige prestaties en prijs die nodig zijn voor AV's op consumentenniveau.


Door te optimaliseren voor efficiëntie, ontsluit EyeQ Ultra het AV-potentieel voor veiligere wegen en minder congestie voor consumenten.


EYEQ6 chip. Foto Intel


Evolutie van de EyeQ architectuur


De introductie van EyeQ Ultra komt tegelijk met twee nieuwe EyeQ SoC's voor ADAS - de EyeQ6L en EyeQ6H - en volgt op de verzending van Mobileye's 100 miljoenste EyeQ SoC eind vorig jaar. Mobileye's EyeQ werd voor het eerst geïntroduceerd in 2004 en transformeerde de ADAS-markt door te bewijzen dat kosteneffectieve camerasensoren, verwerkt door de speciaal gebouwde technologie van Mobileye, botsingen konden voorkomen en verminderen. De innovatie van EyeQ heeft geholpen om technologie voor verkeersveiligheid toegankelijker te maken, met functies zoals waarschuwing voor aanrijdingen, waarschuwing voor het verlaten van de rijstrook en dodehoekdetectie voor miljoenen bestuurders over de hele wereld.


De bewezen EyeQ architectuur van Mobileye legt de basis voor EyeQ Ultra. Ontworpen om AV's voor consumenten toegankelijk te maken, vult EyeQ Ultra een leegte in de automarkt, zoals de EyeQ familie van SoC's eerder heeft gedaan. Als uitbreiding van de EyeQ familie zal EyeQ Ultra ook worden geïnformeerd door Mobileye's Road Experience Management™ (REM)-kaarttechnologie. Verzameld via miljoenen voertuigen op de weg die al zijn uitgerust met Mobileye, legt REM-pakketten met weggegevens vast om het Mobileye Roadbook™ te creëren, dat toegankelijk is via de cloud om in realtime actuele informatie te verstrekken over de berijdbare paden die voor ons liggen.


Twee nieuwe EyeQ SoC's voor ADAS van de volgende generatie


De EyeQ6L wordt de opvolger van de EyeQ4 SoC in een pakket dat slechts 55 procent zo groot is als de EyeQ4. Deze voorruitoplossing uit één doos levert meer diepgaande TOPS bij ultra laag vermogen voor zeer efficiënte instap en premium (L2) ADAS. Het begon vorig jaar met bemonstering en zal naar verwachting medio 2023 in productie gaan.


De EyeQ6H ondersteunt premium ADAS of gedeeltelijke AV-mogelijkheden met volledige surround. Het is equivalent aan twee EyeQ5 SoC's in termen van rekenkracht, maar wat nog belangrijker is, ondersteunt visualisatie en presteert beter onder zware kunstmatige intelligentie-workloads. Deze gecentraliseerde oplossing biedt alle ADAS L2+-functionaliteiten, verwerking van meerdere camera's (inclusief parkeercamera's) en host apps van derden, zoals parkeervisualisatie en bewaking van de bestuurder. Deze meest geavanceerde ADAS SoC in de EyeQ familie begint dit jaar met het samplen en zal naar verwachting eind 2024 in productie gaan. Beide EyeQ6 SoC's zullen worden vervaardigd op 7nm-procestechnologie.


Mobileye kondigde ook een uitbreiding aan van zijn samenwerkingen met autofabrikant Ford op het gebied van ADAS en het in kaart brengen van een toekomstig autonoom voertuig, en met Volkswagen op het gebied van kaarten. Het bedrijf kondigde ook een strategische samenwerkingsovereenkomst aan met het premium elektrische voertuigmerk Zeekr van de Chinese Geely groep. Shashua zei dat Mobileye, volgens de overeenkomst, Zeekr vanaf 2024 zou voorzien van technologie voor autonomie van niveau 4 voor een serieel productiemodel.Op een persconferentie bij de aankondigingen onthulde Shashua dat de ADAS-producten van Mobileye vorig jaar waren geïntegreerd in 41 ontwikkelingsprogramma's voor toekomstige modellen door 30 voertuigfabrikanten, waaronder een geavanceerd systeem voor autonomie van niveau 3 in Honda-bedrijfsvoertuigen, en een geavanceerde ADAS product voor een nieuw BMW-model. Mobileye-systemen werden verwerkt in 188 nieuwe modellen die vorig jaar op de markt kwamen.

38 weergaven0 opmerkingen

Комментарии


bottom of page