top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Mogelijk vandaag overeenstemming nieuwe regering


Oppositieleider Yair Lapid. Screenshot YouTube


Volgens het Israëlische Channel 12 News, gaan Yair Lapid en Naftalie Bennett er vanuit dat zijn vandaag, dinsdag, president Rivlin kunnen meedelen dat zij een nieuwe regeringscoalitie hebben gevormd, welke dan uiterlijk 9 juni zou kunnen worden ingehuldigd.


Lapid heeft tot woensdagavond de tijd om Rivlin te vertellen dat hij erin is geslaagd een coalitie te hebben gevormd.


Eerder werd gemeld dat de partijen "aanzienlijke vooruitgang" hadden geboekt na nachtelijke coalitiebesprekingen, maar er zijn nog onderlinge verschillen op te lossen.


Een van die onderlinge geschillen is de eis van de nr.2 van Yamina Ayelet Shaked, dat ze zou worden benoemd tot lid van het benoemingscomité dat bepaalt welke rechters er worden benoemd, in de plaats van Labour-chef Merav Michaeli.


Shaked, een voormalige minister van Justitie, werd door de publieke omroep KAN aangehaald dat zej Yamina-activisten had verteld "dat als niet aan die eis wordt voldaan, er geen regering zal zijn".


Een ander geschil is de portefeuille van minister van Landbouw en de Negev die was toegewezen aan Yisrael Beteinu maar waar Blue & White vindt dat zij die post moeten bemannen.


New Hope-leider Gideon Sa'ar staat er op om in het regeerakkoord een clausule op te nemen over de splitsing van de baan van de procureur-generaal in twee posities, volgens Channel 13.


Als Yamina en het 'veranderingsblok' van anti-Netanyahu-partijen hun twistpunten oplossen, hebben ze de steun nodig van de islamistische Ra'am partij en/of een deel van de gezamenlijke lijst van drie Arabische meerderheidspartijen.


Shaked had maandag een ontmoeting met Ra'am-leider Mansour Abbas, die volgens de krant Haaretz eiste dat een van de wetgevers van zijn partij zou worden benoemd tot plaatsvervangend minister van Binnenlandse Zaken. Shaked, die volgens rapporten minister van Binnenlandse Zaken zal worden als de regering wordt gevormd, zou fel gekant zijn tegen de eis.


Ondertussen blijven activisten van Netanyahu's Likud partij druk op Bennett, Shaked en andere hoofdrilspelers uit oefenen, waarbij de doodsbedreigingen niet van de lucht zijn.

Reden voor de veiligheidsdiensten de beveiliging op te voeren tot niveau 5, het op één na hoogste.
57 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page