top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Mondiale solidariteitscyclus voor de vrijlating van gijzelaars: #RideToBringThemHomeNow


DOE OOK MEE: fiets op 14 januari met een geel lint

Op 14 januari zijn massale wielerevenementen gepland voor de VS, Spanje, Frankrijk, Groot-Brittannië, Melbourne, Hong Kong, Argentinië, Brussel en meer.

 

Tour de France-winnaar Chris Froome: "Als mens, als vader – het lot van de gijzelaars, vooral de kinderen, heeft mijn hart diep geraakt. Ik roep alle wielrenners over de hele wereld op om op de 100e met een geel lint te rijden dag van hun gevangenschap.” 

 

De Israëlische professionele wielerploeg Israel - Premier Tech heeft samen met The Hostage and Missing Families Forum en de Israeli Cycling Federation deze week aangekondigd dat het een massale solidariteitsrit rond de wereld zal houden ter gelegenheid van de 100e  dag sinds de aanslagen van 7 oktober en de ontvoering van honderden mensen naar Gaza. Er wordt nu verwacht dat tienduizenden fietsers zullen deelnemen aan de rit en aan speciale wielerevenementen die gelijktijdig worden gehouden in het Velodrome in Tel Aviv en in verschillende grote hoofdsteden over de hele wereld. 

 

Sinds de aankondiging van de mondiale rit heeft er een inspirerende mobilisatie plaatsgevonden van fietsliefhebbers over de hele wereld. Naast de wielerevenementen die gepland zijn voor Barcelona, ​​Parijs, Londen, Melbourne, Los Angeles, Hong Kong en elders, worden fietsers overal aangemoedigd om op 14 januari een ritje te maken met gele linten aan hun fiets gebonden , en om foto's van hun fiets te uploaden. rijdt naar sociale media met de hashtag #RideToBringThemHomeNow

 

In Israël zal het belangrijkste wielerevenement plaatsvinden op het Velodrome in Tel Aviv, waar 133 familieleden van de gijzelaars en fietsers uit de Israëlische wielergemeenschap, die elk van de gijzelaars vertegenwoordigen, het wielerstadion zullen omsingelen. 

 

Chris Froome,  de legendarische viervoudig winnaar van de Tour de France en beschouwd als een van de grootste wielrenners uit de geschiedenis, heeft zich aangesloten bij de campagne en roept zijn miljoenen fans en de hele mondiale wielergemeenschap op om op de 100e een geel lint aan hun fietsen te binden. dag van de ontvoering, en om hun rit te wijden aan het oproepen tot de vrijlating van de gijzelaars. 

 

“Als mens, als vader – kan ik niet werkeloos toekijken”, zei Froome, die strijdt voor Israel - Premier Tech, en legde uit dat hij tot actie werd aangezet door het verhaal van de familie Kalderon, wier vader Ofer en 12- De jarige zoon Erez, beiden wielrenners, werd op 7 oktober ontvoerd. De zoon, Erez, werd na 51 dagen gevangenschap vrijgelaten, maar zijn vader wordt nog steeds vastgehouden door Hamas. 

 

"Hun lijden en dat van alle andere gijzelaars raakt mij diep, en ik roep alle fietsers op om die dag een solidariteitsritje te maken – net zoals ik dat zelf zal doen - in de hoop dat dit blijk van steun hen dichter bij de terugkeer zal brengen. thuis”, aldus Froome. 

 

Sylvan Adams, eigenaar van het Israel – Premier Tech-team , zei: “Ik hoop dat 14 januari een dag van vrijheid zal worden. Het zal een oproep zijn van degenen die in menselijke waarden geloven om die kinderen, vrouwen, ouderen en volwassenen die door de Hamas-terroristen zijn gegijzeld, in volledige tegenspraak met iedere menselijke norm. Onze vrijheidsrit toont onze waarden van sportiviteit en eerlijkheid, in tegenstelling tot de wreedheid van Hamas. Ik hoop dat een groot aantal mensen zich internationaal bij ons aansluiten in deze rit voor vrijheid, ben Yisrael Chai.” 

 

Mondiale gebeurtenissen 

 

In Los Angeles startte een Joods/Israëlische wielerclub genaamd ‘Team Israel’, geleid door de 66-jarige Isaac Goren, snel een ambitieuze operatie met als doel 136 renners te rekruteren om de 136 gijzelaars te symboliseren. Binnen enkele dagen kreeg de kleine club een overweldigende respons, wat aanleiding gaf tot de creatie van een extra attractie in Santa Monica en een geplande helikoptervlucht met een "Bring Them Home" spandoek om boven de renners te vliegen. Isaac Goren  zei: "De respons was enorm; ze willen allemaal deel uitmaken van dit initiatief om die gijzelaars terug te zien keren naar hun families. Het is een humane boodschap waar iedereen zich in kan vinden; het is niet politiek." 

 

Ondertussen heeft ruim 10.000 kilometer verderop in Melbourne, Australië, een soortgelijk enthousiasme de overhand gekregen, met al meer dan 350 renners die zich hebben aangemeld voor de rit van zondag. Zady Lawrence , uitvoerend directeur van Zionism Victoria, zei: "Ik ben niet verrast. De Joodse gemeenschap is nog nooit zo betrokken geweest als in de dagen na 7 oktober." 

 

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een cruciale rol gespeeld bij het aanmoedigen van mondiale deelname, met evenementen gepland in Mar del Plata, Argentinië; Atlanta, VS; Madrid, Spanje; en Brussel, België. Onafhankelijke gemeenschappen, zoals fans van Team IPT, sloten zich bij de zaak aan, waaronder Hayley Goldberg , activist van de Joodse Gemeenschap uit Hong Kong , die zei: "We kunnen een oproep niet negeren om zoiets fundamenteels te doen als het binden van een geel lint en het bewust maken van de wereld deze tragedie." 

 

De Israëlische gemeenschap van Barcelona heeft de uitdaging ook omarmd; honderden hebben zich tot nu toe aangemeld voor de rit van het Olympisch Park naar het stadhuis. Eran Shlingbaum , een Israëliër die in Barcelona woont, zei: "Er staan ​​veel mensen in Barcelona achter ons en zeker achter deze zaak." 

 

De ware essentie van solidariteit ligt echter in de veelheid aan individuele renners over de hele wereld die hun weekendritten opdragen aan de gijzelaars. Opvallend onder hen is de 28-jarige Tsjechische renner Lukas Klement, geïnspireerd door Israëlische renners die hem steunden toen zijn fiets tijdens een bezoek werd gestolen. Met een opmerkelijke inspanning is Klement van plan dit weekend 24 volle uren te rijden, waarbij hij een parcours creëert in de vorm van een Davidster en het nummer "100". Niet afgeschrikt door de vriestemperaturen in Tsjechië zei Lukas Klement : "Ik heb de tijd, de passie en vooral het belangrijkste doel om voor te rijden. Ik moet alleen nog een geel lint vinden." 

 

Reactie van gijzelaarsfamilies 

 

Hadas Kalderon , de moeder van Erez Kalderon, bedankte Froome en het Israel – Premier Tech-team voor hun steun en voor het initiatief om de mondiale wielergemeenschap te verenigen: “Dit is een ongelooflijk belangrijk blijk van steun. Erez heeft zijn vrijheid teruggekregen, maar zijn vader en al de andere gijzelaars liggen daar nog steeds weg te kwijnen. Erez verdient het om herenigd te worden met zijn vader, om de kans te krijgen om met hem mee te rijden zoals elke vader en zoon. Hij wacht zo op hem. En we hebben geen tijd te verliezen. Elk moment dat voorbijgaat voor hem en de andere gijzelaars in Hamas-gevangenschap is van cruciaal belang." 

 

Met ruim 240 gevangenen op 7 oktober worden 133 mensen, waaronder vrouwen en kinderen, nog steeds vastgehouden door Hamas, waarbij de aangrijpende getuigenissen van vrijgelaten gijzelaars grote onrust veroorzaken onder veel familieleden wier dierbaren daar nog steeds zijn. 

 

"Sinds 7 oktober heb ik geen dag of nacht meer gehad, alleen maar een voortdurende nachtmerrie", zegt Shai Benjamin, dochter van de 57-jarige wielrenner Ran Benjamin, die tijdens zijn zaterdagrit werd gegijzeld. "Alles achtervolgt me. Gedachten aan wat ze daar met hem doen. Hoe hij weet te overleven. Hoe kan ik slapen als ik geen idee heb of mijn vader überhaupt kan slapen? Als ik wil eten, word ik gekweld door de vraag of hij daar honger lijdt. En waarom verdien ik het om mezelf met een deken te bedekken als hij het misschien koud heeft?' 

 

Shai sprak de hoop uit dat het internationale wielerevenement steun zou krijgen bij een publiek dat zich gemakkelijk kon identificeren met het lot en het verhaal van haar vader: “Ik vraag ze om even stil te staan ​​en na te denken: mijn vader werd ontvoerd, en zijn wereld en die van onze familie werden verwoest. vernietigd toen hij ging fietsen. Dat was zijn enige 'zonde'. Wat als het hen overkwam?" 

233 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page