top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

'Moody geeft een alarm signaal af' zeggen topeconomen


Foto Moody's


"Zelfs bij Moody's begrijpen ze dat we iets gevaarlijks aan het doen zijn - en geven ze signalen af ​​aan de overheid", zegt prof. Omar Moab tegen N12 News over het rode verkeerslicht dat gisteren door kredietbeoordelaar Moody's is uitgegeven in verband met de juridische revolutie.


"Als de voorgestelde hervorming volledig wordt goedgekeurd, kan dit het rechtssysteem aanzienlijk verzwakken - en dus een negatief effect op de kredietwaardigheid creëren. De voorgestelde hervorming creëert ook langetermijnrisico's voor de Israëlische economie, met name de kapitaalstroom naar de hightechsecto," schreef de internationale kredietbeoordelaar.


Moab, professor economie aan de universiteiten van Reichman en Warwick, en presentator van de podcast Do the math, ziet de waarschuwing als een directe voortzetting van het verzet van de economen tegen de hervorming: "Zelfs Moody's begrijpt dat we iets gevaarlijks doen. De situatie op dit moment is dat er niemand tegenover de economen staat, tegenover de internationale ratingbureaus, tegenover de bureaus - er is geen enkele serieuze econoom die het tegenovergestelde zegt', zegt Moab.


Op dit moment is Moody's Israël nog niet aan het downgraden, en dat wordt ook niet verwacht in de rating die ze de komende maanden zullen publiceren. Ze zullen echter ook de positie van Israël niet verhogen - wat tot voor kort een redelijke mogelijkheid was. "Ik begrijp dit als een waarschuwing - als u doorgaat met de hervorming zoals die nu is en geen compromis sluit, zullen we de kredietwaardigheid niet verhogen zoals we overwogen hebben. Ze zullen wachten, net als de rest van ons, om te zien wat er gebeurt. ’, schat Moab.


Prof. Omar Moab. Screenshot N12News


De beoordeling van Moody's is bedoeld voor investeerders en belangrijke financiële entiteiten, en geeft in feite aan: hier is een land dat in de nabije toekomst mogelijk moeite zal hebben met het terugbetalen van schulden en leningen. Maar de echte ontvanger van deze waarschuwing is de Israëlische regering: "Aan de ene kant hebben we premier Netanyahu in het verleden, vóór de aanklachten en deze coalitie zou hij zo'n hervorming niet hebben toegestaan.


De Netanyahu van het verleden zou het serieus hebben genomen en gereageerd hebben. De huidige Netanyahu neemt het serieus, maar ik zie niet in dat hij zal reageren - en dat is het probleem", zegt Moab.


Vanmorgen, nadat de waarschuwing van Moody's was gepubliceerd, publiceerde prof. Michael Sheral, de hoofdeconoom van het Kohalat Forum, ook zijn standpunt over de hervorming. Nog vóór de economische argumenten, wees Sharel op de gevaren voor de democratie: "De hervorming die momenteel wordt gepromoot, wekt mijn angst dat welke coalitie dan ook, in het heden of in de toekomst, de principes van de representatieve democratie aanzienlijk zal uithollen. Als er geen scheiding van bevoegdheden heeft en de coalitie vrijwel onbeperkte macht krijgt, is de kans groot dat zij geweld wil gebruiken Dit om haar politieke overlevingskansen te vergroten De verleiding om maatregelen te nemen die de kansen van de coalitiepartijen vergroten om te slagen bij de volgende verkiezingen zal zeer sterk zijn en zal moeilijk te weerstaan ​​zijn', schreef Sharel, die lid is van het Kerkelijk Forum dat juridische hervormingen promoot.


Wat de economische gevaren betreft, schreef Sharel: "Als de hervorming de weg vrijmaakt voor ernstige schade aan de liberale democratie, zal er op middellange termijn ook ernstige schade aan de economie ontstaan. Bovendien, aangezien de verwachtingen van investeerders en consumenten met betrekking tot de toekomst van invloed zijn op de economie al in het heden, de schade aan de economie zal naar verwachting voorafgaan aan de schade aan de democratie."124 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page