israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Joop Soesan

Moovit bevordert de onafhankelijkheid voor blinden in het openbaar vervoer


Op straat een WeWALK-stok gebruiken. Foto met dank aan WeWALK en Moovit via ISRAEL21C


Moovit, 's werelds nummer 1 mobiliteitsapp, is een samenwerking aangegaan met WeWALK, waardoor blinde en slechtziende gebruikers zelfstandig met het openbaar vervoer kunnen navigeren.


Geïntroduceerd in 2012 en overgenomen door Intel in 2021, wordt de in Israël ontwikkelde Moovit-app gebruikt door meer dan een miljard gebruikers in 3.400 steden in 112 landen in 45 talen. WeWALK is een Britse startup die een bekroonde slimme wandelstok heeft ontwikkeld voor slechtziende mensen.


De technologie van Moovit stelt WeWALK-gebruikers in staat om de juiste bushaltes en treinstations te identificeren en ernaar te navigeren; toegang tot real-time aankomstinformatie; krijg live stapsgewijze begeleiding voor de hele reis; ontvang audio en tekst Get Off Alerts; en ontvang servicewaarschuwingen over wijzigingen en verstoringen op hun route.


"Dit is een heel belangrijk partnerschap voor ons, omdat het perfect aansluit bij onze missie om stedelijke mobiliteit voor iedereen te vereenvoudigen en efficiënter en duurzamer te maken", zegt Luke Redfern, de partnermanager van Moovit voor het VK en Ierland.


"We maakten eerder dit jaar kennis met WeWALK en het was duidelijk dat we een gedeelde visie hadden om ervoor te zorgen dat niemand achterblijft", vertelt Redfern aan ISRAEL21c.


Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn er wereldwijd ongeveer 253 miljoen slechtzienden, van wie velen een witte wandelstok gebruiken.


Hoewel de standaard witte stok gebruikers helpt om obstakels op grondniveau te vermijden, kan het hen niet helpen bij het navigeren door hogere obstakels en het kan zeker niet helpen bij het vinden van het juiste bus- of metrostation of het plannen van de reis.


Een WeWALK-gebruiker in een metro. Foto met dank aan WeWALK en Moovit via ISRAEL21C


Dit betekent dat veel mensen met een visuele beperking gewoon geen gebruik maken van het openbaar vervoer, waardoor ze afhankelijk zijn van anderen om te komen waar ze heen moeten.


Volgens Redfern deed Moovit een paar jaar geleden zelfs een case study in Toronto, waaruit bleek dat veel mensen met een handicap het openbaar vervoer niet meer gebruikten vanwege een wijziging in het systeem. In samenwerking met een non-profitorganisatie produceerde Moovit een white label applicatie om dit probleem op te lossen.


Maar de samenwerking met WeWALK bereikt alle Moovit-gebruikers overal.


"WeWALK heeft een slimme doos gemaakt die aan de witte wandelstok wordt bevestigd en informatie deelt vanaf de taille en daarboven via ultrasone sensoren en een trillende handgreep", zegt Redfern. Het heeft ook een spraakassistent.


“Daarnaast hebben we gratis een transport-API toegevoegd waarmee gebruikers van de WeWALK-app naar bushaltes kunnen navigeren en real-time informatie kunnen krijgen over wanneer de trein of tram aankomt, naast stapsgewijze begeleiding om uit te stappen bij de juiste halte.”


Een Bluetooth-verbinding met de wandelstok biedt uiterst gedetailleerde informatie. De stem assistent kan de WeWALK-gebruiker bijvoorbeeld instrueren om "100 meter in de richting van 3 uur te lopen".


Foto met dank aan WeWALK en Moovit via ISRAEL21C


Redfern merkt op dat Moovit voortdurend zijn eigen applicatie verbetert en al functies biedt die zijn ontworpen voor mensen met een visuele beperking, kleurenblindheid, hand motorische beperking en mobiliteitsproblemen.


Een rolstoelgebruiker kan bijvoorbeeld achterhalen of een bepaalde bus voldoende ruimte heeft voor de stoel.


Mobiliteit is een fundamenteel mensenrecht


"Wij geloven dat mobiliteit een fundamenteel mensenrecht is", zegt Redfern.


“We hebben de afgelopen 10 jaar flink geïnvesteerd om mobiliteit voor iedereen beschikbaar te maken. Het is dus volkomen logisch voor ons om met WeWALK samen te werken om de dienstverlening aan mensen met een handicap te verbeteren, en uiteindelijk betere toegang te bieden tot kansen op werk, onderwijs en sociale activiteiten.”


Jean Marc Feghali, WeWALK's Head of Research and Development, zei dat de missie van WeWALK om levens veranderende mobiliteitshulpmiddelen te creëren een samenwerkingsproces is met toonaangevende partners.


“Een prominent voorbeeld is het leveren van efficiënte, bruikbare en betrouwbare toegang tot OV-data. De ervaring van het WeWALK-team met slechtziendheid maakt deze behoefte alleen maar duidelijker, een oplossing kritischer en onze belofte persoonlijker”, zei Feghali.


"De samenwerking van Moovit met WeWALK is een buitengewone stap voorwaarts om onze missie en onze belofte van compromisloze visueel gehandicapte mobiliteit te realiseren."


Volgende zomer zullen Moovit en Mobileye - beide in Israël gevestigde bedrijven die door Intel zijn overgenomen - MoovitAV lanceren, een zes-passagiers, road-ready elektrisch autonoom voertuig (AV) voor commerciële chauffeurs loze taxidiensten in Tel Aviv en München.

155 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws