israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Joop Soesan

Mossad baas : "we faalden in missie om nieuwe informatie over Ron Arad te vinden"


Ron Arad. Screenshot YouTube video 2018


Channel 12 News meldde dat Mossad-chef David Barnea de missie om nieuwe informatie over de sinds 1986 vermiste navigator Ron Arad te vinden als "een mislukking" beschouwde. Barnea vertelde zijn medewerkers, volgens het bericht, dat de "operatie gedurfd en complex was. Maar het was geen succes, het mislukte. Het was een mislukking."


Een defensiefunctionaris zei maandag, uren nadat premier Naftali Bennett had onthuld dat de operatie vorige maand had plaatsgevonden, dat "de operatie niet de gewenste resultaten opleverde en dat de informatie waar we op hoopten niet werd gevonden".


De functionaris voegde eraan toe dat "de missie in verschillende arena's plaatsvond, en dat het geen kwaad kon om het aan de media te onthullen omdat de missie zichzelf had uitgeput".


Premier Naftali Bennett onthulde de operatie eerder op maandag in een toespraak voor het Knesset-plenum. Ondanks de dramatische aankondiging gaf hij geen verdere informatie over het lot van de gevangene, waarvan wordt verondersteld dat hij niet meer in leven is. Evenmin kwam zijn kantoor met context of uitleg over de timing van de verklaring van de premier die de geheime operatie onthulde.


Na kritiek op Bennett over het onthullen van de operatie, bracht het kabinet van de premier een verklaring uit waarin het werd beschreven als een "succesvolle operatie die werd uitgevoerd terwijl uitzonderlijke operationele doelstellingen werden bereikt".


Arad, navigator bij de Israëlische luchtmacht werd in 1986 gevangengenomen en in 1988 werd er voor het laatst van hem gehoord.


Zijn vliegtuig ontplofte in Libanon na een storing tijdens het bombarderen van doelen van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie in de buurt van de zuidelijke stad Sidon, maar hij en de piloot Yishai Aviram ontsnapten uit het vliegtuig voordat het neerstortte. Aviram werd gered door de IDF, maar Arad werd gevangen genomen door de sjiitische militiegroep Amal. Er wordt aangenomen dat hij later werd aangehouden door de Iraanse Revolutionaire Garde in Libanon.Arad stuurde drie brieven vanuit gevangenschap en twee foto's van hem werden vrijgegeven. Israël verloor Arad uit het oog in 1988.


Er zijn verschillende Israëlische operaties geweest om meer informatie te krijgen over zijn lot, waaronder de gevangenneming van Hezbollah-leden en een aanbod van een beloning van $ 10 miljoen. Een gezamenlijk rapport van de Mossad en de IDF stelde in 2016 vast dat Arad waarschijnlijk in 1988 stierf.

121 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page
israelnieuws