israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

mRNA-onderzoek kan leiden tot betere medicijnen tegen kanker


Prof. Etta Livneh. Foto door Shay Shmueli/BGU via ISRAEL21C


Bijna iedereen op de planeet heeft inmiddels van mRNA gehoord, dankzij de vaccins tegen Covid-19 van Pfizer en Moderna op basis van messenger-RNA.


Maar voordat mRNA werd gebruikt om Covid aan te pakken, werd er onderzoek gedaan naar hoe het de kanker kon bestrijden. Nu hebben onderzoekers van de Ben-Gurion Universiteit van de Negev een belangrijk verband ontdekt tussen mRNA, peptide-eiwitten en tumorprogressie.


Messenger RNA codeert voor verschillende eiwitten, elk met een unieke functie. Er zijn zowel "lange" als "korte" peptiden. Tot nu toe wisten wetenschappers niet zeker of korte peptiden een biologische functie hadden, aldus ISRAEL21C.


Prof. Etta Livneh van BGU's Shraga Segal Afdeling Immunologie, Microbiologie en Genetica heeft aangetoond dat enkelvoudige korte peptiden in feite een zeer belangrijke rol spelen - als een kinaseremmer die tumorgroei en -invasie, overleving van kankercellen en metastase kan vertragen.


Eiwitten (en eiwitkinasen in het bijzonder) verspreiden signalen die instructies naar de cellen dragen en het lot van de cel bepalen. Er zijn meer dan 500 verschillende kinasen in het menselijk lichaam.


Bij kanker vertelt een kinase de cellen ten onrechte dat ze zich op een snelle en oncontroleerbare manier moeten delen en reproduceren. Maar de keerzijde is ook waar: als een kinase kan worden geremd, zou het de proliferatie van kankercellen moeten blokkeren.


En dat is "slechts het topje van de ijsberg", zegt Livneh, wiens ontdekking al tien jaar in de maak is. "Nu we weten dat in ieder geval sommige peptiden een biologische functie hebben, kunnen we de rol van veel meer gaan ontdekken."


Kinaseremmers zijn al een van de meest populaire gebieden van kankeronderzoek, in sommige gevallen ter vervanging van chemotherapie. Het onderzoek van Livneh zal wetenschappers in staat stellen beter te begrijpen hoe ze deze essentiële kanker bestrijdende technologie kunnen beheersen.


Tot de medewerkers van Livneh behoren prof. Esti Yeger-Lotem van de afdeling Klinische Biochemie en Farmacologie van BGU en prof. Moshe Elkabets van de Faculteit der Gezondheidswetenschappen. Andere onderzoekers zijn Divya Ram Jayaram, Sigal Frost, Chanan Argov, Vijayasteltar Belsamma Liju, Nikhil Ponnoor Anto, Amitha Muraleedharan, Assaf Ben-Ari, Rose Sinay, Ilan Smoly, Ofra Novoplansky, Noah Isakov, Dr. Debra Toiber en Chen Keasar.


Het onderzoek werd ondersteund door een subsidie ​​van de Israel Science Foundation en gepubliceerd in PNAS – Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America.171 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws