top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Munt uit 12e eeuw ontdekt waarvan er slechts acht in de wereld van bestaan


Foto Simon Soesan


Aan de voet van een heuvel waarop de overblijfselen liggen van een oud Kruisvaardersfort uit de 12e eeuw, werd een unieke munt ontdekt, de eerste in zijn soort die in Israël werd ontdekt.


"Yaroslav's geld" is een bijnaam voor munten die in de stad Novgorod zijn geslagen van puur zilver en koper door de vijfde heerser van het vorstendom Rus - Yaroslav I die regeerde tussen 1014-1034. Het Prinsdom Rusland omvatte het huidige Rusland, Oekraïne en Wit-Rusland.


In 1015 slaagde Yaroslav erin de controle over een van de belangrijkste steden van Oost-Europa, de stad Novgorod, over te nemen en vocht hij tegen zijn broer om de macht. Yaroslav had de steun van huurlingen nodig en begon daarom zijn eigen munten te slaan in de stad Novgorod - "Yaroslavs geld". Deze munten zijn een meesterwerk in de kunst van het maken van munten in de Middeleeuwen. Volgens veel onderzoekers werd Yaroslav dankzij deze munten erkend als een sterke en rijke onafhankelijke heerser, een heerser die de moeite waard was om bij te staan.


In 1019 overleefde Yaroslav de successieoorlog en werd hij de enige heerser van het vorstendom Rusland. In 1034 verplaatste hij zijn woonplaats naar de hoofdstad Kiev.

Op de ene kant van elke munt was het portret van St. George gestempeld (dit is ook de naam die Yaroslav kreeg toen hij in 988 tot het christendom werd gedoopt) en aan de andere kant was een symbool van de Rurik-dynastie gestempeld dat op een hooivork lijkt.


Dit symbool wordt tegenwoordig gebruikt als het officiële symbool van Oekraïne. Rond het symbool verschijnt een oude inscriptie in het Oud-Russisch: "Het geld van Yaroslav".

Tot nu toe zijn er slechts acht munten van dit type gevonden, waarvan er zes worden bewaard in musea in Duitsland, Noorwegen, Rusland en Oekraïne. Eén munt bevindt zich in een privécollectie, terwijl de laatste munt, die aan het einde van de 18e eeuw als eerste werd ontdekt en geïdentificeerd, in 1812 verdween.


De nu gevonden munt is blijkbaar de negende en enige munt die buiten Europa is gevonden. Deze munt is van ongebruikelijk historisch belang, niet alleen vanwege het feit dat hij zeldzaam is, maar ook vanwege de vele contexten die ter sprake kunnen worden gebracht, waaronder de Joodse contexten.


De onderzoekers beweren dat de munt Israël op verschillende manieren had kunnen bereiken: via handel. In de 10e en 11e eeuw werd de internationale handel vaak door Joden gedaan; de munt is mogelijk via Joodse kooplieden uit Kiev aangekomen.


De munt zou kunnen worden gebruikt als een object dat aangeeft dat de persoon die de munt draagt ​​onder de bescherming en bescherming staat van de heerser van Rus - Yaroslav.

De munt is mogelijk aangekomen als hanger of amulet om de nek van een christen of kruisvaarder die naar het gebied kwam. De plaats waar de munt is gevonden kan op deze mogelijkheid wijzen aangezien de munt zeer dichtbij het Kruisvaarderswegfort "Rushmia" uit de 12e eeuw is gevonden.


Dankzij de toevallige ontdekking van een jongen, Yoav Pavis 12 jaar, (kleinzoon van Simon Soesan), ging met de munt naar zijn leraar van de school, de heer Israel Shor, die hem naar artikelen over dit onderwerp verwees, wordt nu dus een zeldzame munt, gevonden in het Land Israël, waarschijnlijk hierheen gebracht door Joden in de Middeleeuwen, met een Russisch koninklijk symbool, tentoongesteld in het Israel Museum.


In de maand oktober zal een vertegenwoordiger van de Antiquities Authority naar de Basmat-school in Haifa komen om Yoav Paviseen certificaat van waardering te geven en de munt naar zijn nieuwe onderkomen in het Israel Museum brengen.


205 weergaven0 opmerkingen

Комментарии


bottom of page