top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Muziektechnologie verlicht sociale angst zonder drugs


Screenshot YouTube


Onderzoekers slaagden erin de symptomen van mensen met sociale angst te verlichten met behulp van innovatieve muzikale beloningstechnologie, met een slagingspercentage dat vergelijkbaar is met dat van het behandelen van de stoornis met psychiatrische geneeskunde Cipralex.


De onderzoekers melden dat 50 procent van de deelnemende patiënten verlichting vond met behulp van blikcontingente muziekbeloningstherapie (GC-MRT), zoals gerapporteerd in het American Journal of Psychiatry.In het onderzoek werden 105 Israëlische volwassenen met een sociale fobie ingedeeld in drie groepen: één groep behandeld met Cipralex; een tweede groep behandeld met GC-MRT; en een controlegroep.


“De therapie die we hebben ontwikkeld, is gebaseerd op eye-tracking in combinatie met een muzikale beloning”, legt prof. Yair Bar-Haim van de Universiteit van Tel Aviv, die de studie leidde, aan ISRAEL21C uit. "De patiënten kiezen de muziek die ze willen horen - Israëlisch, klassiek, hiphop, enz., En krijgen een simulatie van een menigte op een computerscherm te zien."


Gewoonlijk, zei hij, hebben mensen met een sociale angststoornis de neiging om te blijven stilstaan ​​bij fronsende of bedreigende gezichtsuitdrukkingen, ze snel uit te zoeken en niet in staat om weg te kijken. “Bijgevolg interpreteren ze de menigte of sociale situaties vaak als vijandig, negatief of kritisch. Mensen zonder sociale angststoornis richten zich daarentegen liever op positieve of neutrale gezichten in een menigte.”


In de nieuwe therapie geeft de door de patiënt gekozen muziek positieve feedback voor een normale focus van de aandacht op gezichtsuitdrukkingen in de menigte die op het scherm wordt gepresenteerd. Geleidelijk, door training, wordt de bevooroordeelde aandacht van patiënten genormaliseerd en verdwijnen de symptomen, zegt hij.


“Onze bevindingen zijn bemoedigend voor zowel therapeuten als patiënten. Met een werkzaamheid die vergelijkbaar is met die van een bestaande eerstelijns medicamenteuze behandeling, vereist de nieuwe behandeling niet dat de patiënt regelmatig medicijnen inneemt”, concludeert hij.


“De nieuwe behandeling is eenvoudig en patiëntvriendelijk. Het vereist niet de langdurige tussenkomst van een zeer bekwame psycholoog, maar eerder interactie met sociale beelden op een scherm, en biedt daarom mogelijk een toegankelijke, effectieve en gemakkelijke behandeling voor sociale fobie.”

49 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page