top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Na 3,5 jaar is naam van luitenant-kolonel Mahmoud Khir al-Din bekend geworden die in Gaza sneuvelde


Luitenant-kolonel Mahmoud Khir al-Din, op een ongedateerde foto gepubliceerd door het leger op 15 mei 2022. Foto Israel Defense Forces


De IDF-woordvoerderseenheid heeft de naam en foto vrijgegeven van IDF-officier luitenant-kolonel Mahmoud Kheir El-Din, die tijdens operationele geheime activiteiten op dinsdag 11 november 2018 in de Gazastrook op 41-jarige leeftijd sneuvelde. Wijlen Mahmoud Kheir El-Din was de oudste zoon van Ahmad en Nazira, getrouwd met Nahed en vader van twee zonen.


Luitenant-kolonel Mahmoud Khir Al-Din, Israëlische Druze, diende als officier, gevechtssoldaat en commandant in de Special Operations Division van de Intelligence Directorate.


Luitenant-kolonel Mahmoud Khir al-Din, 41, werd in de nacht van 11 november 2018 gedood in de mislukte operatie voor het verzamelen van inlichtingen in de Gaza- stad Khan Younis. Een andere officier die bij hem was, raakte lichtgewond.


Tijdens de missie reden de undercover-soldaten door Khan Younis in een auto toen ze werden aangehouden en ondervraagd door Hamas-agenten. Toen de Hamas-mannen achterdochtig werden, opende de bevelvoerende Israëlische officier het vuur, waarbij hij verschillende Hamas-leden doodde, maar ook per ongeluk twee van zijn kameraden raakte, waarbij Khir al-Din om het leven kwam. Het team vluchtte vervolgens terug naar Israël.


Tot zondag leidden veiligheidsoverwegingen ertoe dat Khir al-Din alleen werd geïdentificeerd aan de hand van zijn rang en de eerste Hebreeuwse letter van zijn naam, luitenant-kolonel 'Mem'.


Als reactie op de inval en de dood van zijn mannen in het vuurgevecht, lanceerden Hamas en andere terreurgroepen in de Strook een driedaags offensief tegen Israël, waarbij ze zo'n 500 raketten en mortiergranaten afvuurden op Israëlische steden en dorpen in de buurt van de grens met Gaza en bracht de partijen naar de rand van de oorlog leiden.


Luitenant-kolonel Mahmoud Khir al-Din (links) en een andere officier, op een ongedateerde foto gepubliceerd door het leger op 15 mei 2022. Foto IDF


IDF Stafchef Aviv Kohavi reikte later drie eervolle vermeldingen uit aan leden van het team. Eén werd postuum aan Khir al-Din gegeven, één aan een andere soldaat in de speciale eenheid en één aan de officier die de operatie leidde en wiens verdwaalde schot Khir al-Din doodde. Hij wordt geïdentificeerd door rang en eerste initiaal: Lt. Col. Aleph.


Mahmoud Khir El-Din werd geboren op 28 december 1977 in de stad Hurfeish in het noorden van Galilea. El-Din was de oudste zoon van Ahmad en Nazira en had zeven broers en zussen. El-Din, een lid van de Druzen gemeenschap van Israël, groeide op in een traditioneel gezin dat hem opvoedde om het belang van de mensen om hem heen te benadrukken en de menselijke waardigheid.


Gedurende zijn hele leven was El-Din een leider die zeer gerespecteerd werd door de mensen om hem heen. El-Din ging naar school in Hurfeish tot de 9e klas, toen hij verhuisde naar de militaire kostschool aan de Hebreeuwse Reali School van Haifa. Tijdens dat

jaar ontving El-Din lof omdat hij een uitstekende student was. In oktober 1997 meldde El-Din zich aan bij de Speciale Verkenningseenheid van de Parachutistenbrigade. El-Din is in 2000 afgestudeerd aan de IDF Ground Forces Officer Cursus op de IDF Instructiebasis en begon in 2002 te dienen als pelotonscommandant op de basis.


El-Din begon te dienen in de Special Operations Division van de Intelligence Directorate.

Tijdens zijn IDF-dienst voltooide El-Din een bachelor in de rechten aan het College of Management, evenals: een master's degree in Education and Business Administration van de Universiteit van Haifa.


In 2002 ontmoette El-Din zijn vrouw, Nahed. De twee trouwden in 2004. De eerste zoon van het paar werd geboren in 2009, hetzelfde jaar waarin El-Din een organisatie oprichtte die de status van de Druzen promoot gemeenschap in Israël.


Luitenant-kolonel Mahmoud Khir al-Din (links) en zijn vrouw Nahed, op een ongedateerde foto gepubliceerd door het leger op 15 mei 2022. Foto IDF


In 2010 maakte El-Din contact met de mentorschapsorganisatie "Aharai", waar hij begon te werken met een groep in de stad Hurfeish. El-Din had gewerkt om ervoor te zorgen dat de organisatie in Druzen steden opereerde, om de jeugd van de gemeenschap aan te moedigen om dienst te nemen in zinvolle militaire dienst.


In 2013 kregen de El-Din's hun tweede zoon. Tussen de jaren 2015-2018 voerde El-Din try-outs uit van kandidaten voor het militaire internaat aan de Hebreeuwse Reali School van Haifa, met als doel de taalbarrière voor Druzen kandidaten naar de school te verminderen. El-Din diende ook als algemeen adviseur voor de Druzen jeugd.


Mahmoud Kheir El-Din reisde graag, zowel binnen Israël als daarbuiten. Zijn laatste reis met zijn gezin vond plaats drie maanden voordat hij omkwam.


De weduwe Nahad en de zoon ontvangen in 2019 de SLA van stafchef luitenant-kolonel Aviv Kochavi. Foto IDF


IDF-chef Kohavi stelde vast dat de operatie gefaald had met de gestelde missie. Het zeer openbare, gênante debacle leidde tot een reeks opschuddingen binnen de militaire inlichtingendienst, met name een vervroegd ontslag van het hoofd van de afdeling speciale operaties van de militaire inlichtingendienst. Ook enkele lagere officieren van de Special Operations Division stapten uit hun functie na de mislukte missie.183 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page