top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Na branden in zuid Israel raakt IDF doelen in Gaza; vlaggenmars toont haat tegen Bennett


Screenshot Twitter


Na de door brandende Hamas ballonnen veroorzaakte ruim 20 branden in zuid Israël heeft de IDF de afgelopen nacht doelen in Gaza bestookt. De dinsdagavond in Jeruzalem gehouden nationalistische vlaggenmars toonde de haat van rechtse nationalisten richting Naftalie Bennett, terwijl ook 'Dood aan de Arabieren werd geroepen.


De vlaggenmars door de Oude Stad van Jeruzalem, waaraan enkele duizenden voornamelijk jongeren aan deelnamen, werd gezien als een eerste test voor de nieuwe regering onder leiding van Naftalie Bennett, en is zonder noemenswaardige incidenten verlopen.


De mars was oorspronkelijk gepland Dag van Jeruzalem, 10 mei, toen de Hamas-heersers van de Gazastrook raketten afvuurden op Jeruzalem.


Wel toonde de mars de haat van 'rechtse nationalisten t.o.v. Naftalie Bennett, wiens naam diverse malen werd beschimpt.

Tevens werd er tijdens een live uitzending van Channel 12 News 'Dood aan de Arabieren' geroepen door enkele honderden voornamelijk jong nationalisten.

Minister van Buitenlandse Zaken en plaatsvervangend premier, Yair Lapid, veroordeelde deelnemers die racistische, gewelddadige liedjes zongen.


"Het feit dat er extremisten zijn voor wie de Israëlische vlag haat en racisme vertegenwoordigt, is afschuwelijk en ondraaglijk", zei Lapid. "Het is onbegrijpelijk hoe iemand een Israëlische vlag in de hand kan houden en tegelijkertijd 'dood aan de Arabieren' kan roepen."


Lapid voegde eraan toe dat "dit geen jodendom is en niet Israëlisch is en het is zeker niet wat onze vlag symboliseert. Deze mensen maken het volk van Israël te schande."


Tijdens de mars werden 17 Arabieren opgepakt en raakten volgens het Palestijnse Rode Kruis, 27 mensen gewond.


Op video is te zien hoe Palestijnen stenen naar bereden politieagenten gooiden, waardoor een van hen van zijn paard viel.

Na de door brandende ballonnen vanuit Gaza, ruim 20 branden in zuid Israël voerde de IDF woensdagochtend in alle vroegte een reeks luchtaanvallen uit in de Gazastrook als reactie op de branden in het zuiden van Israël, veroorzaakt door brandbommen die vanuit de kustenclave werden gelanceerd.


Op beelden die door Palestijnse media in Gaza zijn geplaatst, is te zien hoe explosies de lucht verlichtten in zowel de noordelijke als de zuidelijke Strook van dinsdag tot en met woensdag, waarbij verslaggevers zeiden dat de Al-Qassam-brigades van de militaire vleugel van Hamas tot de doelwitten behoorden.


De door de IDF aangevallen doelen waren een wapenfabriek, 3 Hamas-observatieposten, een aanval op een gebouw in het centrum van Gaza-stad, een aanval op Khan Yunis. Tot nu toe zijn er geen slachtoffers gemeld in Gaza

Dit waren ook de eerste Gaza-aanvallen sinds Naftali Bennett zondag als premier overnam. De voorzitter van Yamina heeft lang volgehouden dat de reactie van de IDF op brandstichtingen hetzelfde zou moeten zijn als op raketvuur.


Eerder dinsdag had de Hamas-terreurgroep de overwinning opgeëist na de vlaggenmars en beweerde een "nieuwe formule van afschrikking" ten aanzien van Israël te hebben vastgesteld. Dat viel dus woensdagochtend tegen toen Hamas moest vaststellen dat de IDF niet lijdzaam blijft toekijken.


Inmiddels blijkt uit een peiling dat 77% van de Palestijnen denkt dat Hamas de laatste ronde van gevechten heeft gewonnen, en steun voor de terreurgroep op de Westbank en in oost Jeruzalem toegenomen en de steun voor president Abbas tot een minimum gedaald.130 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page