top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Na de reddingsoperatie hebben families in Gaza die gijzelaars vasthouden, reden tot bezorgdheid, schrijft Avi Issacharoff in Ynet

Veiligheidstroepen breken de deur open waar de gijzelaars worden vastgehouden( Foto: Israëlische politie


Veel details mochten niet worden gepubliceerd over de heroïsche operatie om de twee gijzelaars uit het Shabura-vluchtelingenkamp in Rafah te redden. Maar nu kun je je fantasie even de vrije loop laten en proberen te begrijpen wat daar is gebeurd, schrijft de man achter Fauda, Avi Issacharoff in Ynet.


Ten eerste begint het met nauwkeurige informatie van de Shin Bet. Informatie zo nauwkeurig dat je weet in welke deur je moet inbreken, naar welke verdieping je moet klimmen, hoeveel bewakers de leiding hebben over de gijzelaars en waar ze zich bevinden.


Informatie waarmee je een troepenmacht van tientallen soldaten naar het hart van Rafah kunt sturen in een van de meest vijandige omgevingen die er zijn, wetende dat het geen hinderlaag is voor de strijdmacht, en intelligentie waarmee de operatieve strijdmacht goed kan trainen voor aankomst en het doelwit binnendringen met een zeker begrip van de situatie van die gijzelaars en van wat het beste moment is om dat uit te voeren.


Ten tweede de uitvoering. Een troepenmacht van de Yamam, de Nationale Eenheid voor Terrorismebestrijding, en de operationele eenheid van Shin Bet arriveerden in het geheim in Shabura. Iedereen die ooit op deze plek is geweest, kan je vertellen hoe absurd en denkbeeldig deze zin is. Zelfs een succesvol script van een actieserie zou ons moeilijk kunnen meenemen naar het rijk van deze actie en hoe deze werd uitgevoerd. En misschien is het om censuurredenen beter om het aan de verbeelding over te laten.


Maar nu kun je je voorstellen wat er gebeurde met de Yamam- en de Shin Bet-strijdkrachten op weg naar het doel, wat er gebeurde met de commandanten van de IDF een seconde nadat ze groen licht hadden gegeven aan de strijdmacht.


En nu, hoe zijn ze er in godsnaam in geslaagd om een ​​troepenmacht van tientallen soldaten stilletjes en in het geheim naar het hart van een vluchtelingenkamp te brengen? Je kunt je voorstellen dat het doel iets na 01.00 uur wordt benaderd en dat de rapporten teruggaan naar de commandopost. De commandanten van de overvalmacht die uit de voertuigen in de buurt van het betreffende huis laden en ernaar toe trekken in de hoop niet te worden blootgesteld, en beginnen met aftellen. En dan de tweede verdieping bereiken en dat moment waarop ze luid in actie komen en de voordeur met explosieven openbreken.


Dan de penetratiefase. De soldaten die zich aan het front van de strijdmacht bevinden, moeten de gijzelaars binnen een seconde of twee bereiken, voordat de bewakers hen doden. Bijna dertig jaar geleden, bij een incident waarbij IDF-soldaten inbraken in het huis waar Nachshon Wachsman werd vastgehouden in Bir Nabalah nabij Jeruzalem, werd de hele inbraak uitgesteld vanwege een bijzonder problematische deur en sloten, waardoor het verrassingselement werd vernietigd. Wachsman werd vermoord door zijn ontvoerders. In dit geval slaagden de agenten van Yamam en Shin Bet erin de bewakers te verrassen en te neutraliseren.


En op hetzelfde moment dat de reddingsmacht meldt dat de gijzelaars in hun handen zijn, gingen de poorten van de hel voor Rafah open. Hier kunnen we al vertrouwen op de rapporten die in de Palestijnse netwerken naar buiten kwamen. Een zware luchtaanval op een aantal Hamas-doelen in de Shabura- en Rafah-sector was bedoeld om elke gedachte aan een aanval op de reddingsmacht te neutraliseren. Deze luchtaanval leidde tot een groot aantal slachtoffers aan Palestijnse zijde, minstens 50 doden, maar maakte de veilige terugkeer van de gehele binnenvallende strijdmacht en het huis van de gijzelaars mogelijk.


Dit succes is slechts een druppel op de gloeiende plaat, gezien het feit dat Hamas in de Gazastrook nog steeds 134 gijzelaars vasthoudt. Sommigen leven niet meer. Sommigen van hen worden vastgehouden op plaatsen waar het heel moeilijk zal zijn hen te redden zonder dat er slachtoffers vallen bij onze strijdkrachten of bij de gijzelaars zelf.


Bevrijde gijzelaars met hu familieleden. Foto IDF woordvoerder


En toch ondermijnt de nachtelijke reddingsoperatie het vertrouwen van Hamas in zijn vermogen om zijn belangrijkste troef te beschermen, en misschien nog belangrijker zal het angst zaaien onder Palestijnse families aan wie Hamas gijzelaars heeft toevertrouwd, aangezien het moeite heeft om alle gijzelaars vast te houden. Sommige van deze families willen ze misschien zelfs in andere of zelfs Israëlische handen overdragen om schade te voorkomen.


Deze actie onthult ook het feit dat de IDF en de Shin Bet onlangs inlichtingen van goede kwaliteit hebben ontvangen over Hamas en de gijzelaars en benadrukt dat Hamas niet langer dezelfde organisatie is die we op 7 oktober zagen. Dit is een gehavende en zwakkere organisatie.


Maar er moet nog steeds worden benadrukt dat de weg die voor ons ligt lang is. Een ‘totale overwinning’ is hier niet zichtbaar, ondanks de illusie die het volk van de premier probeert te creëren, om de eenvoudige reden dat er na 7 oktober niet meer zoiets zal bestaan. Hamas heeft nog steeds capaciteiten en zijn leiders leven nog steeds. En zelfs op een feestdag en een belangrijke militaire prestatie moeten we niet vergeten dat de viering pas echt en volledig kan zijn als we zien hoe Hamas wordt verslagen en de gijzelaars allemaal thuis zijn.


651 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page