top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Na een aantal aanvallen op de site bezoekt president Herzog het Stella Maris-klooster in Haifa


Foto Kobi Gideon / GPO


President Isaac Herzog heeft vandaag (woensdag) een bezoek gebracht aan het Stella Maris-klooster in Haifa, vergezeld door leiders van verschillende christelijke denominaties en gemeenschappen in het Heilige Land.

Tijdens het bezoek – dat plaatsvindt tegen de achtergrond van recente aanvallen tegen het klooster in het bijzonder en tegen kerken en christelijke geestelijken in het algemeen – werd de president vergezeld door de inspecteur-generaal van de Israëlische politie, Yaakov Shabtai, en ontmoette hij de abt van Stella Maris, pater Jean Joseph Bergara, samen met vertegenwoordigers van de leiding van de christelijke gemeenschappen, waaronder de Latijnse patriarch van Jeruzalem HB Mgr Pierbattista Pizzabbella; Grieks-orthodoxe patriarch van Jeruzalem HB Theophilos III; Hulpbisschop van Nazareth Mgr. Rafic Narha; Algemeen vicaris van de Melkitische gemeenschap, Abbuna Elias Abed; Anglicaanse bisschop Mgr Hossam Naoun; Maronitische aartsbisschop ZE Mgr Moussa El-Hage; en mgr. Natale Albino, secretaris van de apostolische nuntius.

Foto Kobi Gideon / GPO


De president benadrukte: 'De afgelopen maanden hebben we zeer ernstige verschijnselen gezien in de richting van de christelijke denominaties in het Heilige Land. Onze broeders en zusters, christelijke burgers, die zich aangevallen voelen op hun gebedsplaatsen, op hun begraafplaatsen, op straat. Ik beschouw dit fenomeen als extreem en onaanvaardbaar in welke vorm dan ook. Dit fenomeen moet worden uitgeroeid en ik ben de Israëlische politie en de wetshandhavingsinstanties zeer dankbaar dat ze deze kwestie serieus nemen.”

"Ook hier, in deze vredige, mooie gemeenschap, die honderden jaren oud is, mag ze zich onder geen beding bedreigd voelen. We moeten de leden van alle religies respecteren, daar hebben we ons vanaf het begin van ons bestaan ​​voor verbonden. Dit is de meest elementaire gebod van 'heb uw naaste lief als uzelf.'”

De president voegde eraan toe: "Ik kom hier namens de hele staat en het volk van Israël om onze toewijding aan de volledige bescherming van de vrijheid van religie en aanbidding in de staat Israël te versterken."

Foto Kobi Gideon / GPO


De president drong aan op meer begrip van de geschiedenis van de religieuze gemeenschappen in het Heilige Land en zei: “We zijn toegewijd aan het verhaal van de christelijke denominaties in het Heilige Land, een speciaal en uniek verhaal dat mensen over de hele wereld heeft geïnspireerd – en niet zonder reden, want hier in het Heilige Land zijn de drie grote monotheïstische religies ontstaan ​​en we moeten er alles aan doen om het gemeenschappelijk leven samen voort te zetten.”

Hij voegde eraan toe: “We moeten ervoor zorgen dat de theologische dialoog overal kan plaatsvinden, maar we moeten ervoor zorgen dat iedereen volledig wordt beschermd en dat de sereniteit van deze plek wordt gewaarborgd. Mijn boodschap is zowel intern voor alle christenen als burgers van Israël, als voor alle bewoners en aanbidders van over de hele wereld: de christelijke gemeenschappen zijn veilig en gezond, beschermd en bloeiend in het Heilige Land.”

Inspecteur-generaal Shabtai van de Israëlische politie merkte op: “De Israëlische politie houdt zich bezig met een reeks activiteiten om de incidenten en trends uit te roeien die het gevoel van veiligheid voor ons allemaal aantasten. We zijn hier om u daarvan te verzekeren en om alle hulp te bieden die nodig kan zijn. Als onderdeel van de samenwerking tussen alle partijen werken we aan het overbruggen van de gaten in conflictgebieden, terwijl we tegelijkertijd streven naar het bieden van het vitale gevoel van veiligheid.”

Pater Jean Joseph Bergara zei: “Ik wil de Israëlische politie, de inspecteur-generaal, de burgemeester en iedereen bedanken die niet alleen met woorden maar ook met zeer duidelijke acties tegen al deze fenomenen steun heeft betuigd, namens alle christelijke denominaties hier in Israël. We moeten samenwerken om onze dialoog, onze solidariteit en onze broederschap aan te moedigen, omdat we tot hetzelfde land behoren en op dezelfde plaatsen wonen. We willen in vrede en harmonie samenleven. Bedankt voor uw medewerking en steun. We zijn allemaal kinderen van dezelfde God.”


Foto Kobi Gideon / GPO

88 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page